Αρχιτεκτονική & Design

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: Μέλλον στην Αθήνα.

Συντάκτης  | 

ktirio.gr

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος έχει εισάγει στον τσιμεντόκοσμο της Αθήνας ένα νέο πνεύμα στην αντίληψη του χώρου. Το Ίδρυμα χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτιστική αξία. Εκτός από την Εθνική Λυρική Σκηνή φιλοξενεί από τον Απρίλιο πλέον και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Σχεδιασμένος με στόχο να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους, ο πολυσυλλεκτικός και περιβαλλοντικά βιώσιμος αυτός πολυχώρος, αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Αθήνας και προσφέρει έναν ανεκτίμητο προορισμό στους επισκέπτες.

Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

taNea.gr

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος άρχισε να λειτουργεί από το 1996. Ένας μεγάλος ιδιωτικός φιλανθρωπικός οργανισμός, οι δωρεές του οποίου αγγίζουν τις πτυχές της τέχνης, της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως για την ενίσχυση της περιβαλλοντολογικής συνείδησης και των οργανισμών που προσπαθούν να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σχεδιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop του ομώνυμου αρχιτέκτονα. Βρίσκεται σε ένα τεχνητό λόφο στην περιοχή της Καλλιθέας. Το κτίριο δεν θυμίζει Αθήνα, αντίθετα ξεπερνά την κλασσική αρχιτεκτονική της.

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, αποτελείται από το πάρκο το οποίο πλαισιώνει τους δυο σημαντικότατους φορείς παιδείας. Μια έξοδος προς Πειραιά, από την συμβολή των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος, σε οδηγεί κατευθείαν στο κλειστό πάρκινγκ. Με έκταση 210.000m2  δηλώνει την παρουσία του. Το τεχνητό κανάλι με τις βάρκες και τους χαμηλούς πίδακες για την ανανέωση του νερού και τα δέντρα που το στολίζουν περιμετρικά, δίνουν στο κτίριο χαρακτήρα. Λίγο πιο πέρα, τα σκαλοπάτια οδηγούν στο μεγάλο χώρο πρασίνου. Πολλά μονοπάτια σε οδηγούν σε πορείες γεμάτες θάμνους και αρωματικά βότανα αλλά και στον χώρο του ξέφωτου στρωμένου από γκαζόν. Μεγάλη οθόνη κοσμεί το ξέφωτο με σκοπό την προβολή κινηματογραφικών ταινιών. Μονοπάτια σε οδηγούν σε μπαλκόνι με μοναδική θέα· από τη μία μεριά μπορείς να δεις όλο το Φαληρικό όρμο κι απ’ την άλλη την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.

Δραστηριότητες

In.gr

Το Κέντρο Πολιτισμού Σ.Ν. διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις κατά καιρούς. Με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ώστε όλοι μπορούν να το επισκεφτούν. Μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, καθημερινά ο χώρος του πρασίνου χρησιμοποιείται από τους κατοίκους για απλές ασχολίες, ψυχαγωγία ή αθλητισμό. Οικογένειες που κάνουν πικ – νικ, δωρεάν μαθήματα yoga και pilates, άλλοι που απολαμβάνουν την βόλτα με τα κατοικίδια τους μέσα στα μονοπάτια του χώρου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνει ζωή μέσα στην πόλη της Αθήνας και ασχολίες γύρω από την παιδεία, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

Ποιος ήταν ο Σταύρος Νιάρχος

Sansimera.gr

Ο Σταύρος Νιάρχος, 3 Ιουλίου 1909 – 15 Απριλίου 1996, ήταν Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση των αλευρόμυλων. Ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, κυρίως με τις μεταφορές πετρελαίου, αποκτώντας τεράστια περιουσία. Συλλέκτης έργων τέχνης, η συλλογή του ήταν μια από τις σπουδαιότερες διεθνώς. Απεβίωσε το 1996 και με τη διαθήκη του άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Αυτό το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί ένα καινούργιο βήμα στην αρχιτεκτονική ανάπτυξη της Αθήνας. Εμφανίζει μια βιώσιμη λύση της ένταξης του φυσικού χώρου στα σύγχρονα κτίρια και πόλο έλξης και θαυμασμού σε όποιον έχει την τύχη να το επισκεφθεί.

Πηγή πληροφοριών: artic.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!