Κρέας
Ψαρονέφρι με τζίντζερ, λεμόνι και πορτοκάλι
ΥΛΙΚΑ
• 2 ψαρονέφρια, περίπου 400-450 γρ. το καθένα
• ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
• 80 ml ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας τριμμένο ξερό θυμάρι
• ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (εγώ έβαλα γλυκιά)
• 5-6 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και χτυπημένες για να ανοίξουν λίγο
• Χυμό από 1 πορτοκάλι
• Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
• Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
2. Αλατοπιπερώνουμε τα ψαρονέφρια και τα πασπαλίζουμε παντού με το τζίντζερ.
3. Σε ένα τηγάνι που να χωράει τα ψαρονέφρια, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε για 3-4’ γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
4. Προσθέτουμε το θυμάρι και τα σκόρδα, σοτάρουμε για 1’ ακόμα, σβήνουμε με τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
5. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ταψάκι, προσθέτουμε 100 ml νερό ζεστό, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για ~30’ ή μέχρι να μην είναι ροζ το εσωτερικό του κρέατος όταν το τρυπήσουμε.
6. Κόβουμε σε φέτες, «λούζουμε» με σάλτσα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει.
Εγώ στο ταψάκι με τα ψαρονέφρια έκοψα και μερικές πατάτες σαν τηγανητές-τις οποίες αλατοπιπέρωσα και έριξα και λίγο θυμάρι- για να γίνουν γρήγορα μαζί με το κρέας. Η αρχική συνταγή τα ψήνει μόνα τους τα ψαρονέφρια και τα σερβίρει με κουσκούς ή πραγματικές τηγανητές πατάτες.