Γενικά
Κάηκε η Παναγία των Παρισίων. Ο ναός πριν και μετά την καταστροφή
Η Παναγία των Παρισίων είναι ο σπουδαιότερος μητροπολιτικός χριστιανικός ναός και το σημείο αναφοράς του Παρισίου!
Η φωτιά που ξέσπασε στις 7:50 μ.μ ώρα Ελλάδος, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη, όμως ευτυχώς κάποια από τα έργα και τα κειμήλια διασώθηκαν.
Σήμερα πλέον οι γαλλικές δυνάμεις κάνουν τον απολογισμό της πυρκαγιάς στη Notre Dame. Το γαλλικό πυροσβεστικό σώμα ανακοίνωσε πως έσβησαν όλες οι εστίες φωτιάς και η φωτιά είχε τεθεί υπό ελέγχο από τα ξημερώματα.
Όσα έργα ανεκτίμητης αξίας διασώθηκαν θα μεταφερθούν στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να γίνει η εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί και να αρχίσει η αποκατάστασή τους.
Η Παναγία των Παρισίων πριν από την πυρκαγιά.
Η κατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, άρχισε το 1163 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Η εκκλησία είναι γοτθικού ρυθμού και στο εσωτερικό της είχε αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας.
H πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής και του πανύψηλου βέλους του ναού, ωστόσο σώθηκε η πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια μετά από πολύωρες μάχες των περίπου 500 πυροσβεστών. Παρόλα αυτά, δεν πρόλαβαν να κατεβάσουν κάποιους μεγάλους πίνακες μεγάλης αξίας.
Μεταξύ αυτών που έχουν διασωθεί είναι το «Ακάνθινο στεφάνι», ο χιτώνας του Λουδοβίκου Θ΄, ένα κομμάτι ξύλου που σύμφωνα με τους Καθολικούς ανήκει στον Τίμιο Σταυρό, καθώς και ένα καρφί που επίσης φέρεται να είναι από τη σταύρωση. Επίσης, κάποια σημαντικά μπρούτζινα γλυπτά είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα.
Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.
Design Magazine Team
Πληροφορίες mixanitouxronou
Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook