Γλυκά & Παγωτά
Βασιλόπιτα κέικ ή τσουρέκι;
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα ποια βασιλόπιτα θα φτιάξετε; Τι εννοείτε θα την πάρετε έτοιμη; Κι εμείς εδώ τι κάνουμε; Είμαι σίγουρος ότι, αφού διαβάσετε το παρακάτω κείμενό μου, θα αλλάξετε γνώμη – ή τουλάχιστον θα σκεφτείτε λίγο παραπάνω το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε τη δική σας χειροποίητη, σπιτική βασιλόπιτα. Γιατί; Μα, φυσικά, επειδή σας έχω δύο σούπερ συνταγές για -ακόμα πιο σούπερ- βασιλόπιτες!
Βασιλόπιτα κέικ
Πεντανόστιμη, αφράτη, “ζουμερή” με πλούσια γεύση. Αυτή, θεωρείται για πολλούς η κλασική βασιλόπιτα. Μοιάζει με “κέικ”, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κέικ. Μπορεί να είναι απλή, να περιέχει κόντιτα ή όχι, να είναι γεμιστή με σοκολάτα, να έχει φτιαχτεί δίχως ζάχαρη, να την έχουμε καλύψει με γλάσο, σαντιγί ή να την έχουμε… χιονίσει με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Γενικά, με το συγκεκριμένο είδος βασιλόπιτας, μπορούμε να πειραματιστούμε πολύ. Έχει μία πολύ πιο εύκολη και γρήγορη παρασκευή (π.χ. σε σύγκριση με αυτή που έχει μία βασιλόπιτα τσουρέκι), ενώ μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα μας το πρωινό της Πρωτοχρονιάς. Το μόνο αρνητικό της; Συνήθως έχει αρκετά περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από εκείνες που θα είχε ένα τσουρέκι.
[Χρόνος εκτέλεσης: 20’ ● Χρόνος ψησίματος: 45′ ● Μερίδες: 8-10 ● Βαθμός Δυσκολίας: 1]
Υλικά:
● 300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
● 250 γρ. ζάχαρη άχνη
● 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
● 7 γρ. μαχλέπι
● 2 γρ. μαστίχα
● 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
● 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
● 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
● 4 αυγά (200 γρ.), σε θερμοκρασία δωματίου
● 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
● 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 1 γεμάτη κ.σ. baking powder
● Zάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι).
Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το baking powder και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.
Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!!!
Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Βασιλόπιτα τσουρέκι
Η συγκεκριμένη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί την πιο… παραδοσιακή διάσταση της βασιλόπιτας. Αν γίνει σωστά, μπορεί να αποκτήσει μία αέρινη υφή η οποία θα κάνει τη βασιλόπιτά μας να λιώνει στο στόμα. Μπορεί να είναι σκέτη ή με κόντιτα, πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη, γλάσο ή σοκολάτα. Αν τη συγκρίναμε με τη βασιλόπιτα κέικ, θα παρατηρούσαμε ότι είναι λίγο πιο… μπελαλίδικη (απλά θέλει περισσότερο χρόνο τόσο όσον αφορά την προετοιμασία της, όσο και το ψήσιμό της). Όσο για τα θετικά της; Το ασύγκριτο άρωμά της συγκαταλέγεται αναμφίβολα ανάμεσα σε αυτά, ενώ συνήθως έχει λιγότερα λιπαρά από τη βασιλόπιτα κέικ.
[Χρόνος εκτέλεσης: 30’ ● Χρόνος αναμονής: 2 ώρες ● Χρόνος ψησίματος: 90’ ● Μερίδες: 10-12 ● Βαθμός δυσκολίας: 2]
Υλικά:
● 1/2 κ.γ. μαχλέπι
● 1/4 κ.γ. μαστίχα
● 1/2 κ.γ. κακουλέ
● 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (40 γρ. + 200 γρ.)
● 100 ml νερό
● 100 ml γάλα 3,5% λιπαρά
● 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
● 640 γρ. αλεύρι σκληρό
● Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
● 6 αυγά
● 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Προαιρετικά για τη γέμιση:
● 60 γρ. σταφίδες ξανθές
● 60 γρ. σταφίδες μαύρες
● 60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
● 60 γρ. κόντιτα (αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών)
● 30 γρ. κονιάκ
Προαιρετικά για την γκανάζ:
● 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
● 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ (κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνουν σκόνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε περίπου σαν άχνη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.
Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα 20 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στη συνέχεια τα βάζουμε μέσα στη φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.
Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1½-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.
Αφού ψηθεί τη διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή εναλλακτικά αφήνουμε τη βασιλόπιτά μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γκανάζ.
Για την γκανάζ:
Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στον φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.
Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.