Σπίτι
Φοιτητικό σπίτι: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί να προσέξετε στην εύρεση
Με σκοπό τη διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους που ψάχνουν σπίτι σε άλλη πόλη ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής συμβουλεύει:
Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχουν διαθέσιμες φοιτητικές κατοικίες, αλλά και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
1. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
2. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (super markets, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κ.λπ.).
3. Να ελέγχουν καλά το σπίτι για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες για λόγους ασφαλείας.
4. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
5. Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
6. Οι φοιτητές ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρείται στο TAXISnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον δικηγόρο τους.
7. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα με την καθυστέρηση του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
8. Μια συνήθεια που έχει επανέλθει και πάλι είναι η συγκατοίκηση. Δεν είναι κακή σκέψη όταν μια οικογένεια δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει οικονομικά, καθώς έτσι μοιράζετε όλα τα έξοδα του σπιτιού με μια άλλη. Βέβαια ο/η συγκάτοικος πρέπει να είναι γνωστός της οικογένειας και να υπάρχει και η κατάλληλη επαφή και επικοινωνία και με τους άλλους γονείς. Με αυτό τον τρόπο το παιδί έχει και έναν άλλο άνθρωπο μέσα στο σπίτι, κάνοντας την οικογένεια να νοιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Εκτός αυτού μαθαίνει να συνυπάρχει με έναν διαφορετικό χαρακτήρα και αναγκάζεται να γίνει πιο κοινωνικό καθώς καλείται να θέτει όρια στα θέλω και τα πρέπει του…!
9. Για να αποφύγουν την ταλαιπωρία συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να καταφεύγουν και στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή σας τέτοια περίπτωση, τηλεφωνήστε στα γραφεία του Συλλόγου (Τηλ.: 210 3621930).
10. Τέλος, λόγω της οικονομικής ύφεσης, πλέον συχνά συνηθίζεται αντί να μισθώνεται μία κατοικία, να αγοράζεται, πολλές φορές είναι μια πιο συμφέρουσα λύση. Αυτό γίνεται είτε με μετρητά, είτε και με ένα μικρό δάνειο (εάν είναι εφικτό), όπου, αντί ενοικίου, καταβάλλεται μια μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που, μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου, μπορείτε είτε να συνεχίσετε να το μισθώνετε είτε να το πουλήσετε!
Φοιτητικό σπίτι: 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!