Σχέσεις
Διαφωνία ζευγαριού: Σημάδι τοξικής ή υγιούς σχέσης;
Τελικά ποιο είδος σχέσης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει στο χρόνο για μεγαλύτερο διάστημα;
Είναι η απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι σημάδι ευτυχίας και μακροβιότητας μιας σχέσης ή μήπως σημεία που φέρνουν τους δύο συντρόφους αντιμέτωπους είναι ικανά να… τους φέρουν τελικά πιο κοντά;
Φαίνεται ότι η επιστήμη είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Αν λοιπόν οι απόψεις σας δε συμπίπτουν σε όλα τα θέματα κι αυτό αναπόφευκτα σας φέρνει σε ορισμένες περιπτώσεις σε σύγκρουση δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριέστε. Αντίθετα οι πιθανότητες η σχέση σας να έχει διάρκεια μοιάζουν να είναι με το μέρος σας.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία σύμφωνα με την οποία το 44% των ζευγαριών που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο συντρόφους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα βοηθάει στο να παραμείνουν ανοικτά τα κανάλια της επικοινωνίας.
Η παραπάνω έρευνα δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Αντίθετα έρχεται να επιβεβαιώσει αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν παλιότερα στις Η.Π.Α.
Δημιουργεί κάθε είδους διαφωνία θετικές προοπτικές για την εξέλιξη μιας σχέσης;
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των κυριότερων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α., άρθρο στο FamilyShare υποστηρίζει ότι οι διαφωνίες ή οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό για μια σχέση ή ένα γάμο.
Αντίθετα κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για βελτίωση και ανάπτυξη οι οποίες και δεν είναι άλλες από τις παρακάτω:
• Κατανόηση της οπτικής με την οποία βλέπει το θέμα ο σύντροφός μας.
• Αμέσως μετά την αντιπαράθεση θα πρέπει να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση σχετικά με αυτή.
• Ακούστε την άποψη του συντρόφου σας χωρίς να τον διακόπτετε προσπαθώντας να επιβάλλετε τη δική σας.
Ποιο είναι το κλειδί προκειμένου να κατανοήσουμε τα παραπάνω; Διαφωνίες είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν ανάμεσα στα ζευγάρια. Είναι εξαιρετικά σπάνιο -αν όχι αδύνατο, να συμφωνούμε σε όλα με κάποιον. Διαφωνία ωστόσο ή ακόμα και αντιπαράθεση δε σημαίνει απαραίτητα σύγκρουση. Κι αν ακόμα αυτή η παραπάνω υπάρξει θα πρέπει να γίνει απόσβεση των αρνητικών συναισθημάτων που αφήνει πίσω της.
Αν λοιπόν το να διαφωνούμε με το σύντροφό μας είναι φυσικό, τι σημαίνει το να συμφωνούμε απόλυτα μαζί του;
Γιατί η διαφωνία στη ζωή ενός ζευγαριού είναι σημάδι υγείας για τη σχέση;
1. Η όποια δυσαρέσκεια εκφράζεται και δε μένει κρυμμένη στο ντουλάπι.
Το να κρατάμε συναισθήματα για τον εαυτό μας χωρίς να τα εκφράζουμε από το φόβο μήπως χρειαστεί να μαλώσουμε με τον άλλο μόνο κακό μπορεί να κάνει. Σε κάτι μικρό σύντομα θα προστεθεί κάτι μεγαλύτερο και κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι η συσσωρευμένη καταπίεση θα ζητήσει να εκφραστεί με τον ένα ή άλλο τρόπο. Κι όταν η βόμβα σκάσει είναι βέβαιο ότι η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πιθανόν δυσκολότερο διαχειρίσιμη.
2. Οι διαφωνίες δείχνουν ότι οι δύο σύντροφοι είναι ίσοι μεταξύ τους.
Αν κάποιος συμφωνεί ή αποδέχεται μονίμως τη γνώμη του άλλου σημαίνει ένα και μοναδικό πράγμα: η σχέση δεν είναι ισότιμη. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την υγεία, την ποιότητα ακόμα και τη μακροβιότητά της σε πολλές περιπτώσεις.
3. Οι αντιπαραθέσεις βοηθάνε το ζευγάρι να αναπτυχθεί μαζί.
Οι αντιπαραθέσεις αποτελούν πρόκληση για το ζευγάρι. Κάθε φορά που μία πρόκληση ξεπερνιέται -και μπορεί να ξεπεραστεί αν κανείς έχει στο νου του αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω για το πώς πρέπει να χειριζόμαστε τις διαφωνίες, η σχέση ωριμάζει, γίνεται δυνατότερη και το κυριότερο αυτή η ωρίμανση έρχεται και για τους δύο μαζί.
Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από τα παραπάνω ότι είναι η ίδια η έλλειψη διαφωνιών που μπορεί να είναι σημάδι τοξικότητας της σχέσης και όχι η ύπαρξη αυτών.
Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο έχουν οι σχέσεις στις οποίες το ζευγάρι διαφωνεί, είναι σε θέση ωστόσο να χειρίζεται αποτελεσματικά τις παραπάνω διαφωνίες.
Πηγή: xorismos.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!