Ιατρική
Συναισθηματική ανασφάλεια, όταν το… «να είσαι μόνος» γίνεται επιλογή
Πόσες φορές έχουμε ακούσει άτομα που ενώ βρίσκονται σε μια σχέση μας λένε θέλω να χωρίσω αλλά δεν μπορώ; Πόσες φορές άτομα γεμίζουν το κενό τους με μια συντροφιά γιατί δεν αντέχουν τη μοναξιά; Ανασφάλεια και φόβος έρχονται μπροστά και αξιοπρέπεια και θάρρος παραχωρούν τη θέση τους χωρίς καμία αντίσταση. Το να είσαι μόνος από επιλογή είναι καλύτερο από το να νιώθεις μόνος σε μια σχέση. Θα πονέσεις, θα κλάψεις, θα… χτυπηθείς αλλά θα ορθώσεις το ανάστημά σου και θα ζήσεις τη ζωή όπως τόσοι άλλοι.
Η ψυχολογία ενός ατόμου παίζει ίσως το σημαντικό ρόλο στην επιλογή αυτή. Ο ανασφαλής από τα παιδικά του χρόνια άνθρωπος είναι εκείνος που αυτοκατηγορείται συνεχώς, βλέπει μόνο τις δικές του αδυναμίες και συνεχώς κάνει πίσω σε όλα ενώ μονίμως διακατέχεται από το αίσθημα της εγκατάλειψης το οποίο και περιμένει να συμβεί συνεχώς και κυρίως δικαίως στο δικό του μυαλό με αποτέλεσμα να κρεμιέται πάνω στο σύντροφό του και γενικότερα στον προσωπικό του στενό κύκλο. Τα παιδικά χρόνια ενός ατόμου είναι και αυτά που χτίζουν την αυτοεκτίμησή του για τον ίδιο όχι απαραίτητα ακραίες περιπτώσεις αλλά είναι σαφές ότι οι αδιάφοροι ή τιμωρητικοί γονείς θα διαμορφώσουν το επίπεδο της συναισθηματικής ανασφάλειας και θα το διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα.
Όταν εμείς οι ίδιοι δε νιώθουμε εσωτερική ασφάλεια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την αναζητήσουμε σε εξωτερικές πηγές είτε αυτό περιλαμβάνει φιλικές παρέες που μπορεί να προσκολληθεί κάποιος είτε ερωτικές σχέσεις με τη δεύτερη περίπτωση να γίνεται η επικρατέστερη. Ας θέσουμε λοιπόν, δύο στοιχεία. Την αιτία που συμβαίνει αυτό και πως μπορείς να το αλλάξεις.
Αρχικά, τι είναι αυτό που σε καταστρέφει; Πρέπει να κάνεις μια εσωτερική ανασκόπηση. Να κάτσεις να σκεφτείς, να ζυγίσεις, να αποφασίσεις. Θεωρείς ότι δεν είσαι επαρκής. Σταμάτα να εστιάζεις στα αρνητικά σου, μάντεψε…. ΌΛΟΙ ΕΧΟΥΝ.
Πιστεύεις ότι οι γύρω σου δε σε συμπαθούν. Επειδή εσύ δεν έχεις θετική εικόνα για σένα δε σημαίνει ότι ισχύει και για τους άλλους. Παρατήρησε τη συμπεριφορά των άλλων χωρίς αρνητική διάθεση.
Δεν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι σωστά. Όλοι έχουμε νίκες και ήττες αρίθμησέ τα και θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι λίγες οι φορές που βγήκες νικητής από κάτι μεγάλο ή ακόμη και αν δεν κέρδισες αγωνίστηκες και αυτό σε κάνει μαχητή.
Πως μπορείς να το αλλάξεις; Σκέψου ο συμβιβασμός είναι αυτός που σε γεμίζει; Θέλεις να μένεις κάπου που δεν ανήκεις με το φόβο ότι δε θα βρεις κάτι καλύτερο ή στην τελική δε θα κουμπώσεις πουθενά; Αν η επιλογή του να μένεις και να συμβιβάζεσαι σε χαροποιεί γιατί θεωρείς ότι αυτό είναι φυσικό επακόλουθο σε μία σχέση, τότε σοφά πράττεις. Αλλά αναρωτιέμαι μήπως βρίσκεσαι σε μια συναισθηματική παγίδα; Αυτό θα το συνειδητοποιήσεις μόνο μέσα από την αυτοκριτική σου.
Γνώρισε τον εαυτό σου, πρέπει να ανακαλύψεις τι θέλεις στη ζωή, τι σου αρμόζει, τι ζητάς.
Ανακάλυψε τις επιλογές του να είσαι μόνος. Δε σημαίνει ότι τελείωσε η ζωή αν τελειώσει μια σχέση. Βγες, γνώρισε άτομα, κοινωνικοποιήσου και ίσως βρεις αυτό που πραγματικά ψάχνεις.
Μπορεί να είσαι μόνος αλλά δε χρειάζεται να είσαι και μοναχικός. Η μοναξιά είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη μοναχικότητα. Το ένα δε συνεπάγεται το άλλο. Μπορεί να είστε μόνοι, ελεύθεροι αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είστε και μοναχικοί άνθρωποι.
Να θυμάσαι, ότι παίρνουμε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Εσύ θα ορίσεις τι σου αξίζει και πόσα θέλεις να ανεχτείς. Μπορεί να ακουστεί πολύ κλισέ αλλά παρόλο αυτά ρεαλιστικότατα θα σου πω πως μόνος έρχεσαι στη ζωή και μόνος θα φύγεις. Εσύ θα επιλέξεις αν αυτή η μοναδική ευκαιρία που σου δίνεται θα λειτουργήσει στη ζωή σου ως ευχή ή κατάρα.
Editor: Χρύσα Πλαβού
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!