Men's world
Τεκνοποίηση. Γιατί οι άντρες έχουν όλο και λιγότερα σπερματοζωάρια;
Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατάφερε να περιγράψει το μηχανισμό που εξηγεί τη μείωση της συγκέντρωσης σπερματοζωαρίων, η οποία παρατηρείται στο σπέρμα των ανδρών σήμερα!
Συγκεκριμένα, βρήκαν μία άμεση σχέση ανάμεσα σε… μία ουσία που βρίσκεται στα πλαστικά, τη Βισφαινόλη Α, ή αλλιώς BPA, και τη διαταραγμένη παραγωγή σπέρματος. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει την αιτία για τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων που έχει βρεθεί σε πολυάριθμες μελέτες σε ανθρώπους. Τα ευρήματά τους, παράλληλα, ενισχύουν την υπόθεση των οιστρογόνων, σύμφωνα με την οποία, ευθύνονται επίσης οι περιβαλλοντικοί παράγοντες για τη μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων.
Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης σημειώνει πως αν και η διερεύνησή τους άρχισε λίγο παράδοξα από τη στιγμή που δεν ξεκίνησαν με την απευθείας διερεύνηση του ερωτήματος σχετικά με το τι προκαλεί τη μείωση των σπερματοζωαρίων, τα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να δίνουν μία πολύ καλή εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει.
Οι ερευνητές μάλιστα πέρα από την επίδραση της BPA στο σπέρμα, εντόπισαν την ακόμα μεγαλύτερη επίδραση που είχε η οιστραδιόλη στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η οιστραδιόλη είναι μία ορμόνη που χρησιμοποιείται για την αντισυλληπτική προστασία και η οποία περνά μέσω των λυμάτων στα φυτά.
Οι ερευνητές έχουν διερευνήσει ενδελεχώς στο παρελθόν την επίδραση της BPA, που συχνά ανευρίσκεται σε πλαστικά καθημερινής χρήσης, στην αναπαραγωγική υγεία. Μεγάλο μέρος της δουλειάς τους μάλιστα έχει αναδείξει την επίδραση της BPA στην αναπαραγωγική υγεία θήλεων θηλαστικών, στα οποία, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται τα ποντίκια και οι πίθηκοι.
Η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων αποτελούσε ζήτημα που προκαλούσε την ανησυχία και το σχηματισμό υποθέσεων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90’ όταν Δανοί ερευνητές ανέφεραν τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος τα τελευταία 50 χρόνια και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην ανδρική γονιμότητα. Οι μελέτες που είχαν σκοπό την αξιολόγηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων δέχτηκαν έντονη κριτική κυρίως εξαιτίας του μικρού δείγματος, της μη αντιπροσωπευτικής δειγματοληψίας ή των αμφιλεγόμενων στατιστικών μεθόδων.
Οι βιολόγοι όμως που είναι εξειδικευμένοι στην αναπαραγωγή συνεχίζουν να επισημαίνουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, όπως είναι η BPA, οι φθαλάτες και η οιστραδιόλη, έχουν αρνητική επίδραση στην αναπαραγωγική λειτουργία. Μία ομάδα Γάλλων ερευνητών, το 2013, εξέτασε τους συντρόφους 26000 υπογόνιμων γυναικών και βρήκε ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους μειωνόταν κατά 2% κάθε χρόνο για 17 χρόνια.
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές χορήγησαν BPA από το στόμα σε νεογέννητα αρσενικά ποντίκια, τα οποία επίσης εκτέθηκαν σε ένα συνθετικό οιστρογόνο, την εθινυλεστραδιόλη. Βρέθηκε ότι οι αναπτυσσόμενοι όρχεις που είχαν εκτεθεί στις ουσίες αυτές παρήγαγαν σπερματοζωάρια, στα οποία η διαδικασία της μείωσης δεν ήταν πάντα επαρκής. Η μείωση είναι η διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στα κύτταρα να συνδυάζουν τις γενετικές πληροφορίες των γονέων. Η ανεπαρκής μείωση είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πολλών σπερματοζωαρίων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 3 πληθυσμοί ποντικιών, ένας ετερόμικτος, όπως και οι άνθρωποι και δύο ομόμικτοι. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η επίδραση των ουσιών στον αριθμό των σπερματοζωαρίων ήταν μεγαλύτερη στα ετερόμικτα ποντίκια και στον έναν από τους δύο ομόμικτους πληθυσμούς, αλλά όχι στον άλλο. Ίσως η παράβλεψη της διαφοράς αυτής να ευθύνεται για το μη εντοπισμό της επίπτωσης της BPA και της οιστραδιόλης στους όρχεις σε προηγούμενες μελέτες.
Τέλος, οι ερευνητές δηλώνουν την ανησυχία τους σχετικά με τη συνέχιση της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε κάθε νέα γενιά που εκτίθεται στις ουσίες αυτές.
Επισημαίνουν ότι η υπογονιμότητα απασχολεί όλο και περισσότερα ζευγάρια και πως είναι απαραίτητο να αναλογιστεί κανείς τις επόμενες γενιές…
Πηγή: Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!