Men's world
Peel P50: Το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών!
Νομίζετε ότι το Smart ή το Toyota IQ είναι μικρά σε μέγεθος; Αν ναι, προφανώς δε γνωρίζετε το Peel P50!
Το Peel P50 ήταν ένα τρίτροχο microcar (μικροαυτοκίνητο) που παραγόταν αρχικά από το 1962 έως το 1966 από την Peel Engineering Company στο Isle of Man. Έχει μπει στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής όλων των εποχών.
Σχεδιασμένο ως αυτοκίνητο πόλης, διαφημιζόταν τη…
δεκαετία του 1960 ως ικανό να χωρέσει «έναν ενήλικα και μία τσάντα με ψώνια». Η μοναδική πόρτα του οχήματος ήταν στην αριστερή του πλευρά και ο εξοπλισμός περιελάμβανε έναν υαλοκαθαριστήρα και ένα φως πορείας. Τα βασικά χρώματα ήταν τα Daytona White, Dragon Red, Dark Blue, και πωλούνταν προς 199 λίρες καινούργιο. Κατασκευάστηκαν πενήντα από αυτά τα αυτοκινητάκια, και μόνο τα 27 είναι γνωστό ότι είναι ακόμα στη ζωή. Ένα από αυτά πωλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 176.000 δολαρίων στη δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s το Μάρτιο του 2016, παίρνοντας τα πρωτεία από αυτό που είχε πωληθεί πάνω από 120.000 δολάρια στη δημοπρασία του Οίκου Bruce Weiner Auction RM το 2013.
Το 2010, η Peel Engineering Ltd στην Αγγλία, άρχισε να επανακατασκευάζει τα P50 στις εγκαταστάσεις της στο Sutton-In-Ashfield. Εξωτερικά, το σύγχρονο Ρ50 είναι πολύ κοντά στο αυθεντικό, αλλά με μηχανολογικές διαφορές στην ανάρτηση, το σύστημα διεύθυνσης και την πλήρως λειτουργική όπισθεν, η οποία απουσίαζε εντελώς στο αρχικό μοντέλο. Έτσι, το καινούριο Ρ50 έγινε νόμιμο για τους σημερινούς δρόμους και κανόνες ασφαλείας. Τα βενζινοκίνητα μοντέλα που παράγονται φέρουν τετράχρονο κινητήρα 49 κυβικών, ενώ υπάρχουν και ηλεκτρικά μοντέλα με ηλεκτροκινητήρα μοτοποδηλάτου και μπαταρίες γέλης. Η τελική ταχύτητα και των δύο μοντέλων είναι περίπου 45 χλμ./ώρα και οι τιμές ξεκινάνε από τις 10.399 λίρες.
Με μήκος 1372 χιλιοστά, πλάτος 991 χιλιοστά και βάρος χωρίς φορτίο 56 κιλά, το Ρ50 κατέχει ακόμα το ρεκόρ του πιο μικρού αυτοκινήτου που έχει δει ποτέ το φως της παραγωγής. Από το 1962 έως το 1966, το Ρ50 χρησιμοποιούσε κινητήρα 49 κυβικών της DKW, ο οποίος του χάριζε τελική ταχύτητα περίπου 60 χλμ./ώρα. Ήταν εφοδιασμένο με τριτάχυτη χειροκίνητη μετάδοση χωρίς όπισθεν. Κατά συνέπεια, το στρίψιμο σε περιορισμένο χώρο γινόταν μόνο με σπρώξιμο ή με σήκωμα από το χερούλι που υπήρχε στην πίσω πλευρά, και τη χειροκίνητη μεταφορά του τριγύρω. Οι κατασκευαστές και οι χρήστες του Ρ50 ισχυρίζονταν ότι η κατανάλωσή του ήταν 2.8 λίτρα/100χλμ.
Το 1963, ως διαφημιστικό κόλπο, ένα Ρ50 μεταφέρθηκε στην κορυφή του Blackpool Tower μέσω του ασανσέρ του πύργου και οδηγήθηκε γύρω-γύρω στο μπαλκόνι παρατήρησης. Τουλάχιστον ένα πρωτότυπο, το Peel P50 Saloon Scooter, έχει επίσης επιβιώσει. Αντίθετα από το Ρ50 παραγωγής και όλες τις εξελίξεις και τα αντίγραφά τους, το πρωτότυπο αυτό χρησιμοποιούσε τη λιγότερο σταθερή διάταξη του μονού τροχού μπροστά και διπλού πίσω.
Από το 2010 και την ίδρυση της Peel Engineering Ltd, το Ρ50 παραγόταν σε τρεις εκδόσεις-αντίγραφα: Gas, Eco, Fun. Αργότερα, η γραμμές μειώθηκαν σε δύο, τις Gas και Electric. Αυτά ήταν χειροποίητα κατόπιν παραγγελίας στη Micro Car Specialists, που είχε αναλάβει την κατασκευή τόσο για την αγγλική όσο και για τις διεθνείς αγορές. Το Ρ50 ήταν και εξακολουθεί να είναι νόμιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των τρίτροχων, ενώ πλέον είναι νόμιμο και στην Αμερική. Τα Ρ50 εξήχθησαν και σε άλλες χώρες, αφού κατατάσσονταν στην κατηγορία των μοτοποδηλάτων, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία.
Τον Οκτώβριο του 2007, το Ρ50 συμμετείχε σε επεισόδιο της γνωστής αυτοκινητιστικής εκπομπής του BBC, Top Gear, όπου ο τότε παρουσιαστής Jeremy Clarkson μπήκε στο αυτοκίνητο και οδήγησε από το κεντρικό Λονδίνο έως τη δουλειά του. Ο παρουσιαστής, ύψους 1.96 μέτρων, έδειξε έτσι ότι είναι δυνατό, μολονότι δύσκολο, να χωρέσει ένας ψηλός άνθρωπος στο μικρότερο αυτοκίνητο του κόσμου και να το οδηγήσει. Το Ρ50 επίσης συμμετείχε το 2009 σε ένα επεισόδιο της σειράς X-Factor, όπου η Holly Willoughby το οδήγησε μέσα στο στούντιο της εκπομπής.
Το 2013, το Ρ50 επανεμφανίστηκε στο Top Gear, αυτή τη φορά για να συγκριθεί με το «Ρ45», ένα μικρότερο νόμιμο όχημα που είχε κατασκευαστεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Coventry αποκλειστικά για την εκπομπή. Από το 2011, η Peel Engineering έχει καταφέρει τα αυτοκίνητά της να συμμετάσχουν σε γνωστές διαφημίσεις, μεταξύ των οποίων αυτή της Cadbury’s Bubbly, του Ford Transit, της Fab Mini Ice Lolly, του Top Gear Κίνας, του Top Gear Αυστραλίας, του Top Gear Αμερικής και των Ειδήσεων του ABC/FOX Αμερικής.
Editor: Ματθαίος Μπλούφας
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!