Γενικά

Οι εκδηλώσεις την εβδομάδα 10/03/2016 – 16/03/2016

Συντάκτης  | 

Παραπονεμένα λόγιαΒΟΛΟΣ: Παρουσίαση του βιβλίου «Παραπονεμένα λόγια»
Το μυθιστόρημα του Σταύρου Κηρύκου «Παραπονεμένα λόγια» από τις εκδόσεις «Ήβη» θα παρουσιαστεί στο Βόλο, στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη (Αντωνοπούλου 17) την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στις 19:30.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα του θα μιλήσει… η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η εκπαιδευτικός Ματίνα Μαρδέλη – Δολιανίτη ενώ θα προλογίσει ο εκδότης Χρ. Αγιώτης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα που θα συνομιλήσει με το κοινό.

Το βιβλίο «Παραπονεμένα λόγια» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Σταύρου Κηρύκου που ζει και εργάζεται στο Βόλο όπου εγκαταστάθηκε μετά τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις εργασίες σε Τράπεζες και Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ο Σταύρος Κηρύκος γεννήθηκε στη Μακρυκάπα Ευβοίας και αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο Ψαχνών Ευβοίας. Η αγάπη που έτρεφε για την ιστορία και τη γραφή παράλληλα με την επαγγελματική δράση του έδωσε την έμπνευση για τη συγγραφή ενός πονήματος που θα στηριζόταν στη λογοτεχνία με βάση τα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως ο ίδιος τα βίωσε.

Με τίτλο το στίχο του Μάνου Ελευθερίου «Παραπονεμένα λόγια» που μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος και απέδωσε ο Γιώργος Νταλάρας το βιβλίο περιλαμβάνει λόγια και γεγονότα που πλήγωσαν και καθόρισαν ζωές μιας ολόκληρης γενιάς που έθρεψε ελπίδες για έναν κόσμο διαφορετικό. Επίκαιρο και αληθινό το βιβλίο του Σταύρου Κηρύκου «Παραπονεμένα λόγια» αποτελεί ένα ντοκουμέντο της σύγχρονης ιστορίας δίνοντας παράλληλα τη χαρά και την απόλαυση ενός λογοτεχνικού πονήματος.

 

Το αμάρτημα της μητρός μουΦΑΡΣΑΛΑ: «Το αμάρτημα της μητρός μου»
«Το αμάρτημα της μητρός μου» σε θεατρική προσαρμογή σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με το Θεμιστοκλή Καρποδίνη και την Αγάπη Μανουρά θα ανέβει στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στις 21:00.

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού είναι ένα από τα αριστουργηματικά διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φορά ο ταλαντούχος Δήμος Αβδελιώδης.

Κατόπιν της κατανυκτικής συμμετοχής του κοινού από την πρώτη χρονιά παραστάσεων το 2013 σε όλη την Ελλάδα, και αργότερα στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», και το 2014 στο Θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, συνεχίζεται και φέτος για τρίτη χρονιά.

Το έργο αυτό του Βιζυηνού, έχει τη δομή ενός αρχαίου δράματος, εμπλουτισμένου με τα πρώιμα ψυχαναλυτικά στοιχεία που αφομοίωσε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γοτίγγη της Γερμανίας και ενσωμάτωσε δημιουργικά στο έργο του, χωρίς να χάνει καθόλου το γειωμένο λαïκό χαρακτήρα του.
Ο Γιός και η Μητέρα του έργου, έχουν όλα τα στοιχεία των τραγικών ηρώων που εμπλέκονται σε ένα τραγικό συμβάν από τη Μοίρα. Το μόνο που μπορούν να πράξουν οι ίδιοι συνειδητά είναι να κατανοήσουν βαθιά ο ένας τον άλλο, για να επέλθει στο τέλος η συγχώρεση, σαν λύση και σαν κάθαρση.

Το αυτοβιογραφικό αυτό διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της Μητέρας του Βιζυηνού να σώσει από το θάνατο το άρρωστο, μικρό της κορίτσι.
Οι ενοχές της απώλειας ακολούθως, την ωθούν σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται όμως η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της. Όταν μεγαλώνουν και γίνονται άνδρες, δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν αυτή την άστοχη εμμονή, της μητέρας τους.
Αργότερα, ύστερα από χρόνια, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη μητέρα του, το τραγικό μυστικό της…

Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητά την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή, όταν ακούει μικρός μέσα στην εκκλησία να παρακαλάει το Θεό να πάρει εκείνον, αντί της βαρέως ασθενούσης αδελφής του.
Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα διπλή εξομολόγηση, που ενώ συνήθως κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει στο φως, και περνώντας αγέρωχα ανάμεσα από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, χάρη στο πνεύμα ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα.
Ενός πνεύματος, που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης, να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.

Συντελεστές:
Σκηνικός χώρος – Διδασκαλία ερμηνείας: Δήμος Αβδελιώδης
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύουν: Θεμιστοκλής Καρποδίνη, Αγάπη Μανουρά
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Παραγωγή: anagnorisis Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου

Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων
Κρατήσεις στο 6934053411

Παραστάσεις:
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, ώρα 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
12€ κανονικό & 10€ φοιτητικό/ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων:
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Λαμίας 26, Τηλ.: 2491022034

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

ΌσκαρΤΡΙΚΑΛΑ: Τα Όσκαρ στο φετινό αποκριάτικο πάρτι της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων
Το μεγαλύτερο αποκριάτικο πάρτι στα Τρίκαλα, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων! Κέφι, χορός και διαγωνισμός, εκπλήξεις και πολλές όμορφες αμφιέσεις, δίνουν και φέτος τον τόνο της Αποκριάς, για όλο το τριήμερο!

Και, όπως είναι γνωστό, το θεματικό πάρτι έχει σημασία, όταν όλοι συμμετέχουν. Γι’ αυτό και φέτος επελέγη κάτι ιδιαίτερο. Κάτι που συμπυκνώνει τη μαγεία του κινηματογράφου: τα Όσκαρ!

Δηλαδή, ως θέμα του πάρτι είναι οτιδήποτε σχετίζεται με τα Όσκαρ: βραβευμένες ταινίες, βραβευμένοι/ες ηθοποιοί, σκηνικά, κοστούμια, μουσική… ακόμη και ήχος! Οπότε… ανατρέξτε στο ιστορικό των βραβεύσεων, βρείτε την ταινία και το θέμα που σας ταιριάζει και… ετοιμαστείτε. Φυσικά, μπορεί ο καθένας να ντυθεί κάτι με έμπνευση από τα Όσκαρ και όχι αποκλειστικά κάποιο ρόλο… Ή να υπάρχει θεματολογία που να εμφανίζεται με πάνω από ένα άτομα…

Επομένως…. οι ιδέες υπάρχουν! Απομένει η υλοποίηση!

Και, η βραδιά του πάρτι, στις 10:30 το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαρτίου 2016, στον «Μανδραγόρα», θα είναι η καλύτερη!

 

Mikael DeltaΑΘΗΝΑ: MIKAEL DELTA / Drinking Vinyl
Τo Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 το Romantso θα φιλοξενήσει τον Mikael Delta με μουσική από την προσωπική του συλλογή βινυλίων παρέα με τον MR BIOS και την αγαπημένη DJ Fo – Fofi Tsesmeli

Ο Μιχάλης Δέλτα, ένας από τους καλλιτέχνες που σύστησε την ηλεκτρονική μουσική στο ελληνικό κοινό την εποχή των 90s, επιλέγει από την προσωπική του συλλογή βινυλίου, μερικούς από τους καλύτερους δίσκους ηλεκτρονικής μουσικής των τελευταίων 25 χρόνων. Από τους Orbital, τον Richard James, τις συλλογές Trance Europe Express & Electronica, τον Plastikman την R&S Records και τους Underworld, στον ήχο της Bush Records, της Basic Channel μέχρι και την Kompakt Records, ο Μιχάλης θα παίξει τις μελωδίες που αποτέλεσαν τις ισχυρότερες επιρροές του και καθόρισαν την εξέλιξή του ως μουσικό αλλά και DJ.

Λίγα λόγια:
Ο Μιχάλης Δέλτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική και ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία. Δίσκοι του έχουν κυκλοφορήσει σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Μαζί με τον Κωνσταντίνο Βήτα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εισήγαγαν το ελληνικό κοινό στην ηλεκτρονική μουσική και την ποίηση του δρόμου μέσα από το σχήμα των Στέρεο Νόβα, ένα όνομα που ήδη έχει βρει τη θέση του στις σελίδες της ιστορίας της νεότερης ελληνικής σκηνής. Οι Στέρεο Νόβα στάθηκαν μοναδική έμπνευση για τις κατοπινές προσπάθειες της ντόπιας electronica και μέχρι σήμερα οι δίσκοι τους αποτελούν σημεία αναφοράς σε ένα κοινό που ανανεώνεται συνεχώς ηλικιακά.

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Μιχάλη Δέλτα, κυκλοφόρησε από τη βελγική techno εταιρεία R&S, το 1996 με τίτλο The Picture.
Ακολούθησαν πολλές επιτυχημένες συνεργασίες με δισκογραφικές όπως οι Glasgow Underground, Klik Records, Distance Records, Atal, Defected, Plastic City, Tuna Recordings, Young Society Records, Seamless Recordings, EMI, καλλιτέχνες όπως η γερμανίδα electro καλλιτέχνης Billie Ray Martin, θεατρικές παραστάσεις όπως οι «Δούλες» και «Μήδεια» της Άντζελας Μπρούσκου, το «Ρόσμερσχολμ» του Κωστή Καπελώνη και ταινίες όπως οι Αριθμημένοι του Τάσου Ψαρρά, Αληθινή ζωή και η πολυσυζητημένη Στρέλλα του Πάνου Κούτρα η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο με διακρίσεις στο Βερολίνο, Παρίσι, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Ισραήλ.

Το 2015 συνεργάστηκε με τον Έλληνα χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου και έγραψε το βασικό μουσικό θέμα για το European Games Ceremony στο Azerbaijan’s capital Baku.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016
Bios Romantso
Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα

Ώρα έναρξης: 23:00
Είσοδος: 8€

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *