Παιδί & Έφηβοι
Παρένθετη μητέρα! Η ηθοποιός Lucy Liu το τόλμησε!
Η παρένθετη μητέρα είναι μια… «τάση» που γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής, καθώς τα κλισέ μιας συντηρητικής (στο συγκεκριμένο θέμα) κοινωνίας έχουν αρχίσει να μειώνονται! Μια πολύ επώνυμη από της γυναίκες που το τόλμησαν είναι η διάσημη ηθοποιός Lucy Liu (Οι Άγγελοι Του Τσάρλι), που αποφάσισε με…. αυτόν τον τρόπο να γίνει μητέρα, μετά από πολυετείς δικές της προσπάθειες, για πρώτη φορά στα 46 της!
Στα τέλη Αυγούστου απέκτησε ένα υγιέστατο αγοράκι που το ονόμασε Rockwell Lloyd Liu. Εκπρόσωπός της δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail πως το μωρό αποκτήθηκε μέσω παρένθετης μητέρας. Όπως έγραψε η διάσημη ηθοποιός στα social media για να παρουσιάσει την άφιξη του νεογέννητου γιού της: «Σας συστήνω το νέο μικρό άντρα στη ζωή μου, το γιο μου Rockwell Lloyd Liu. Ερωτευμένη!».
Η τάση της παρένθετης μητέρας έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια και εξελίσσεται σημαντικά, δίχως αυτό να αποτελεί πλέον ντροπή, αλλά βασική ανάγκη των ζευγαριών που λατρεύουν τα παιδιά, έχουν τη δυνατότητα να τους χαρίσουν μια πολύ καλή οικογενειακή και μελλοντική ζωή, αλλά δυστυχώς η φύση δεν τους το επιτρέπει.
Ως παρένθετη μητέρα ορίζεται η γυναίκα που κυοφορεί βρέφος το οποίο προορίζεται για άτεκνο ζευγάρι που δεν έχει τη δυνατότητα τεκνοποίησης. Η παρένθετη μητέρα αποτελεί σήμερα απαγορευμένη πρακτική στην Ιταλία, την Αυστραλία, την Ισπανία και την Κίνα, ενώ επιτρέπεται υπό περιορισμούς στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αποτρέπεται καθώς υφίσταται σαφής νομοθεσία που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα και καθορίζει το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί. Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα υφίσταται από το 2005 που μπήκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία του υπουργείου Υγείας.
Ο νόμος προβλέπει τον τρόπο εφαρμογής αυτής της πρακτικής όσον αφορά το πλαίσιο που θα γίνονται αυτές οι επεμβάσεις, τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, τις προδιαγραφές των μονάδων κλπ. Πρακτικά, το ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να καταφύγει στο πρωτοδικείο με το αίτημα να κυοφορήσει μια άλλη γυναίκα το γενετικό υλικό τους.
Η αποτελεσματικότητα και η πιθανότητα επιτυχίας αυτής της πρακτικής εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία της γυναίκας στην οποία ανήκει το ωάριο. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η μητέρα που θέλει να αποκτήσει παιδί πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να κυοφορήσει για λόγους όπως προβλήματα μήτρας, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις, ορμονικές δυσλειτουργίες και αυξημένος γενικά κίνδυνος αποβολής.
2. Η μητέρα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί πρέπει να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.
3. Η παρένθετη μητέρα πρέπει να έχει καλή υγεία και να μπορεί να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.
4. Αν η παρένθετη μητέρα είναι έγγαμη, προτού ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να προσκομηθεί στο δικαστήριο η συγκατάθεση του συζύγου της.
5. Η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50 ετών.
6. Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα (οι δυο γυναίκες και ο σύζυγος της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αν υπάρχει) πρέπει να υπογράψουν σχετική συμφωνία που θα προσκομίσουν στο δικαστήριο. Η έγγραφη και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνία πρέπει να δηλώνει ότι τα γονιμοποιημένα ωράρια που εμφυτεύονται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, δε θα ανήκουν στην ίδια.
7. Και οι δυο γυναίκες πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.
Όλα τα έξοδα από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τη γέννα, τα αναλαμβάνει το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Τυχόν οικονομικές απώλειες της κυοφορούσας που σχετίζονται με την κυοφορία, τον τοκετό ή τη λοχεία (π.χ. απουσία από τη δουλειά της), επίσης καλύπτονται από το ζευγάρι. Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν πρέπει να ανήκουν στην παρένθετη μητέρα, ώστε στο μέλλον αυτή να μην μπορεί να διεκδικήσει τη μητρότητα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!