Σχέσεις
Άγχος. Πώς να το βγάλω από τη σχέση μου.
Το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας και όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο πολύ επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Το άγχος σε μία σχέση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι δεν σχετίζονται πάντα… με τον σύντροφό μας αλλά με την δουλειά μας, με τρίτους. Εμείς κάνουμε το μεγάλο λάθος να μεταφέρουμε αυτά τα άγχη και μέσα στη σχέση.
Εδώ όμως θα μιλήσουμε για παράγοντες που επηρεάζουν αγχωτικά τη σχέση και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αυτή.
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Η εμπιστοσύνη μπορεί να χαθεί λόγω χειροπιαστών αιτιών όπως η απιστία, ή η παραμέληση καθημερινών μικροπραγμάτων.
Φόβος για το μέλλον
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της σχέσης προκαλεί άγχος για το επόμενο βήμα. Όταν μάλιστα ο ένας από τους δύο φοβάται να προχωρήσει, τότε δημιουργείται στον άλλον το άγχος για το που μπορεί να οδηγήσει αυτή η σχέση.
Τσακωμοί
Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται, όχι όταν τσακώνονται με τον σύντροφό τους αλλά από το φόβο μήπως τσακωθούν και έχουν την αίσθηση ότι ο καυγάς θα ξεσπάσει από λεπτό σε λεπτό.
Αρνητικότητα
Η αρνητικότητα είναι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Οι καυγάδες και τα προβλήματα οδηγούν σε αρνητικότητα με αποτέλεσμα τα αισθήματα αλληλοσυμπαράστασης να δίνουν τη θέση τους σε κακοπροαίρετα σχόλια, μέχρι και σε ξεκάθαρες κατηγορίες.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το άγχος στη σχέση;
Πριν προσπαθήσουμε να σώσουμε τη σχέση μας, υπάρχουν δύο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας.
1. Αξίζει να παλέψω για αυτή τη σχέση;
2 . Είμαι διατεθειμένος να αλλάξω τον εαυτό μου;
Όταν πάρετε θετικές απαντήσεις και στις δύο ερωτήσεις, τότε ξεκινάτε να προσπαθείτε να βρείτε τρόπους εκτόνωσης του άγχους με σκοπό να καλυτερέψει η επικοινωνία με τον σύντροφό σας και τελικά να σωθεί η σχέση σας, βάζοντας νέα πράγματα στην καθημερινότητά σας.
Άσκηση
Υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι η σωματική άσκηση είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται για τις διαταραχές άγχους. Πέρα από αυτά, είναι ίσως πιο εύκολο να ενσωματώσουμε την άσκηση στη ζωή μας, καθώς αποτελεί μια υγιή συνήθεια.
Πάρτε το απ΄ την αρχή.
Δοκιμάστε να κάνετε restart στη σχέση σας και να πάρετε τα πράγματα από την αρχή. Αυτό όμως έχει ένα βασικό κανόνα: να έχετε τη διάθεση να τα ξεχάσετε όλα. Όταν κάνεις ένα νέο ξεκίνημα στη σχέση, πρέπει να βάλεις στην άκρη όλες τις αψιμαχίες και τα προβλήματα που σας έφτασαν εδώ, ειδάλλως θα κινείστε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων και θα συνεχίσετε να ζείτε τις ίδιες καταστάσεις.
Ανοιχτείτε.
Δεν είναι κακό να ανοίγεσαι στον σύντροφό σου. Το να λες τις ανάγκες και τα θέλω σου κάνει τη σχέση σας πιο σταθερή και καλή. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να θέλει να σας ακούσει και ο σύντροφος.
Απασχολήστε το μυαλό σας.
Συχνά όταν δεν έχετε με κάτι να ασχοληθείτε, π.χ. σε περιόδους ανεργίας, το μυαλό πλάθει καταστάσεις και άσχημες συγκυρίες που θα οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος. Βρείτε κάτι να απασχολείτε το μυαλό σας, όπως ένα χόμπι, και αφαιρέστε από αυτό όλες τις κακές σκέψεις.
Η σωματική επαφή βοηθάει
Sex, sex και πάλι sex – το καλύτερο αγχολυτικό που μπορεί να οδηγήσει σε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης.
Editor: Κατερίνα Παπαθανασίου