Σχέσεις
Εμμονή με τους πρώην. Γιατί δεν ξεκολλάμε εύκολα;
Έχετε χωρίσει εδώ και αρκετούς μήνες αλλά δεν λες να ξεκολλήσεις, έχεις πάθει εμμονή μαζί του και θέλεις να μαθαίνεις κάθε του κίνηση. Πηγαίνεις όπου πάει, κάνεις ότι κάνει, μόνο και μόνο για να σε βλέπει μπροστά του. Ζεις με την ψευδαίσθηση ότι εκείνος σε κυνηγάει και όχι εσύ. Τότε έρχεται η στιγμή που τον βλέπεις με άλλη και τι περνάει από το μυαλό σου; Ότι σε ξεπέρασε και πάει παρακάτω; Ότι δεν σε θέλει πια; Ότι βαρέθηκε να τον κυνηγάς και σε κοροϊδεύει μαζί με τους φίλους του; Όχι βέβαια! Εσύ πιστεύεις ότι σε θέλει ακόμη και τα κάνει όλα για να ζηλέψεις.
Γιατί λοιπόν, αφού τον βλέπεις με άλλη και αφού δεν σου δίνει πια καθόλου σημασία, εσύ έχεις γίνει βδέλλα μεταμφιεσμένη σε ντέντεκτιβ και έχεις κολλήσει πάνω του; Είναι τελικά τόσο δύσκολο να ξεκολλήσεις από κάποιον;
Πράγματι ο χωρισμός είναι πάντα δύσκολος και το να προχωρήσει κανείς μετά, ειδικά αν είναι ακόμα ερωτευμένος, είναι ακόμα δυσκολότερο. Ο καθένας θέλει διαφορετικό χρόνο για να αντιληφθεί ότι πλέον δεν είναι σε σχέση και διαφορετικό τρόπο για να ξεπεράσει τον άλλον.
Πώς θα καταλάβω ότι τον ξεπέρασα;
Όσο κι αν πονάς μετά από έναν χωρισμό, σίγουρα θα τον ξεπεράσεις, υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που δείχνουν ότι όχι απλά δεν τον ξεπέρασες αλλά ότι αναπτύσσεις εμμονές με τη τελειωμένη σχέση σου.
Έντονο άγχος.
Ένα άγχος που σταματά μόνο όταν του μιλάς ή όταν τον βλέπεις. Αισθάνεσαι ένα είδος εξάρτησης που σε αναγκάζει να τηλεφωνείς και να λες: «Ήθελα απλά να σε ακούσω» ή στέλνεις μηνύματα του τύπου: «Θέλω απλά να δω τι κάνεις; Αν δεν θες μη μου απαντάς δεν πειράζει»… και άλλα τέτοια που δείχνουν πόσο εμμονή μαζί του έχεις.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Περιόρισε τη πρόσβαση στην επικοινωνία μαζί του. Διέγραψε παλιά μηνύματα και τον αριθμό του. Μεγάλος εχθρός; Το facebook. Μη διστάζεις να τον διαγράψεις και να τον μπλοκάρεις, έτσι ούτε θα ξέρεις τι κάνει, ούτε θα τρως κολλήματα με το προφίλ του.
Προτιμήστε να καλέσετε φίλους είτε στο σπίτι είτε να βγείτε μια βόλτα όταν αντιλαμβάνεστε πως σας κατακλύζει η επιθυμία να του τηλεφωνήσετε.
Αίσθηση πως βρίσκεστε μέσα σε τούνελ
Είναι φυσιολογικό τις πρώτες μέρες μετά το χωρισμό να μη μπορείς να σκεφτείς τίποτα άλλο. Συχνό σημάδι είναι η αίσθηση ότι το μυαλό σου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από αυτόν και αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα τούνελ που πέφτει πάνω του.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Κατεύθυνε αλλού τις σκέψεις σου. Βρες δραστηριότητες και hobby που θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Μην κόβεσαι από τους φίλους σου αλλά βάλτους όρια να μην μιλάνε για τον πρώην σου.
Ο «ναρκομανής»
Μοιάζει με την πρώτη περίπτωση αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο άσχημα. Μόνος σου στόχος πλέον είναι πότε θα τον δεις και φυσικά να μην είναι χαρούμενος μακριά σου. Σύμφωνα με τον Alex Lickerman, συγγραφέα του βιβλίου «Ανίκητος Νους» η εμμονή μπορεί πραγματικά να γίνει εθισμός προσδίδοντας σας την αίσθηση της μέθης και της ανισορροπίας.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Σταματά να σκέπτεσαι μόνο τις όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί, χωρίς να υπάρχει αύριο. Η αναβίωση αυτών των στιγμών σε γεμίζει με αισθήματα χαράς που όταν επιστρέφεις στην πραγματικότητα αισθάνεσαι οργή, μίσος και απογοήτευση πεπεισμένη ότι δεν θα τα ξαναζήσεις.
Στο μακρινό μέλλον
Στο μυαλό σου γεννώνται ερωτήματα όπως: Πώς εσύ θα ζήσεις μόνη σου μακριά του; Πώς θα τα καταφέρεις να επιβιώσεις; Που θα βρεις ξανά τέτοιον άντρα; Κι αν βρεις μήπως θα σου κάνει τα ίδια;
Όλα αυτά σε οδηγούν στο να γυρνάς πίσω στον πρώην σου, αναζητώντας τη σιγουριά της σχέσης σας.
Πώς θα το αντιμετωπίσεις: Θα σου κάνω μια άλλη ερώτηση. Τόσο αδύναμη είσαι να πορευτείς μόνη σου; Τόσο τέλειος ήταν αυτός ο άντρας που όμοιος του δεν υπάρχει; (γιατί αν ήταν ο τέλειος δεν θα ήσασταν χωρισμένοι). Βάλε καινούργιους στόχους στη ζωή σου που δεν έχουν να κάνουν με τον πρώην σου και γενικότερα με κανέναν άντρα.
Μην ξεχνάς ότι ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα, αν φυσικά εσύ το θελήσεις και το προσπαθήσεις. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσεις τους φόβους και τις εμμονές σου και μόνο τότε θα έχεις μια υγιή single ζωή!!!
Editor: Κατερίνα Π.