Παιδί & Έφηβοι

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού σας

Συντάκτης  | 

Angry ChildΑπό τις πιο «δύσκολες» στιγμές κάθε γονιού είναι όταν το παιδί του αποφασίζει να… ξεσπάσει και ειδικά σε δημόσιους χώρους. Τα ξεσπάσματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο ακόμη και για τα νήπια που οι γονείς τα θεωρούν καλότροπα και εύκολα. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι σε θέση να… ελέγξουν τα συναισθήματά τους και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι γονείς, τόσο πιο ψύχραιμα θα το αντιμετωπίσουν. Αυτό που ως ένα βαθμό μπορείτε να ελέγξετε είναι οι περιστάσεις και οι συνθήκες που μπορεί να πυροδοτήσουν το ξέσπασμα του παιδιού σας. Μερικά παιδιά έχουν μεγαλύτερη τάση προς ξεσπάσματα από άλλα και αυτό φαίνεται από τη βρεφική ηλικία.

Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα μωρά επιρρεπή στα ξεσπάσματα όπως η επιμονή, η ευαισθησία, το πείσμα είναι, από την άλλη, πολύ ευεργετικά για την πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού αργότερα, γι’ αυτό πριν κρίνετε αρνητικά το μωρό σας σκεφτείτε το μέλλον! Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μιλάτε στο παιδί σας ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Ποιοί είναι οι λόγοι που το κάνουν να ξεσπά
1. Η κούραση
Κανένα παιδί δε συμπεριφέρεται καλά όταν είναι κουρασμένο. Γι’ αυτό πριν προγραμματίσετε δραστηριότητες με το παιδί σας φροντίστε να έχει κοιμηθεί από πριν και να είναι ξεκούραστο. Εάν για κάποιο λόγο βρεθείτε εκτός σπιτιού και δεν μπορεί να ξεκουραστεί έχετε μαζί σας κάποια κουβερτούλα ή το αγαπημένο του ζωάκι. Προσπαθήστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου το παιδί μπορεί να κοιμηθεί για λίγο ακόμη και στα γόνατά σας ή στον ώμο σας.

2. Η πείνα

Όταν ένα παιδί πεινάει μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο καθώς δεν έχει υπομονή να περιμένει. Γι’ αυτό στις εξόδους σας από το σπίτι φροντίστε να έχετε πάντα αρκετά σνακ μαζί σας (όχι όμως γαριδάκια, πατατάκια, αλλά π.χ. ένα ωραίο σάντουιτς με χυμό, κουλούρι με τυρί κ.α.) που θα προσφέρετε στο παιδί σας τις απαραίτητες δυνάμεις και να μην εκραγεί.

3. Ο γονιός που δε δίνει σημασία

Πολλά ξεσπάσματα των παιδιών οφείλονται στην ανάγκη τους να τραβήξουν την προσοχή του γονιού όταν αδιαφορεί ή είναι προσηλωμένος σε κάτι άλλο εκτός από τα ίδια. Σίγουρα όλος ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από το παιδί όμως μην αδιαφορείτε πάντα για ό,τι ζητάει. Πριν ξεσπάσει εξηγήστε στο παιδί με ήρεμη φωνή και κοιτώντας το στα μάτια: «Ξέρω ότι χρειάζεσαι την προσοχή μου και φυσικά θα την έχεις, όμως πρώτα η μαμά θα τελειώσει αυτό το σημαντικό τηλεφώνημα». Δώστε στο παιδί κάτι να ασχοληθεί όπως μια ζωγραφιά ώστε να κερδίσετε χρόνο και εκπληρώστε την υπόσχεσή σας άμεσα αν δε θέλετε να ξεσπάσει.

4. Η πίεση του χρόνου

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες (αθλητισμός, μουσική κ.α.) χωρίς να αφήνουν χώρο στο παιδί να ανασάνει. Το να πιέζετε ένα παιδί να κάνει πολλαπλές δραστηριότητες μέσα σε μια μέρα σε αυτήν την ηλικία μπορεί να του φέρει άγχος με αποτέλεσμα να ξεσπά. Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί και μη γεμίζετε το ημερήσιο πρόγραμμά του. Σπάστε τις δραστηριότητές του σε εβδομαδιαία βάση.

6 «χρυσοί» κανόνες για γονείς
Υπάρχουν 6 κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου για να αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα:
1. Αναγνωρίστε την αιτία
Τα ξεσπάσματα συνήθως συμβαίνουν όταν το παιδί πεινάει, είναι κουρασμένο, νυστάζει ή θέλει να τραβήξει την προσοχή του γονιού του. Γι’ αυτό κρατήστε ημερολόγιο. Καταγράψτε τι έγινε πριν το ξέσπασμα και προσπαθήστε να καταλάβετε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εκπέμπει κάθε φορά το παιδί σας. Έτσι θα μπορείτε να προλαβαίνετε τα ξεσπάσματά του.

2. Μην το παίρνετε προσωπικά

Το ότι ξεσπά ένα παιδί δε σημαίνει ότι το κάνει για να σας πληγώσει ούτε αντικατοπτρίζει απαραίτητα το πόσο καλός γονιός είστε. Τα ξεσπάσματα είναι κοινός τόπος για τα περισσότερα παιδιά καθώς προσπαθούν να κερδίσουν ανεξαρτησία και να μάθουν να κάνουν πράγματα μόνα τους.

3. Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας!

Όσο πιο αγχωμένους ή αγχωτικούς σας βλέπει το παιδί που ξεσπά τόσο δυσκολότερο είναι να το ηρεμήσετε. Τα παιδιά χρειάζονται έλεγχο από εσάς που δεν πρέπει να τον χάνετε!

4. Μην ντρέπεστε!

Τα περισσότερα ξεσπάσματα μοιάζουν να γίνονται σε δημόσιο χώρο. Οι γονείς αντιδρούν άσχημα στο ρεζίλεμα που τους κάνει το παιδί τους και είτε νευριάζουν είτε αγχώνονται. Μην το αντιμετωπίζετε έτσι. Σκεφτείτε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό στην αναπτυξιακή διαδικασία του παιδιού και αγνοήστε τα κακόβουλα σχόλια.

5. Προγραμματίστε τις κινήσεις σας

Το να βγάλετε για ψώνια ένα παιδί που πεινάει ή νυστάζει είναι κακή κίνηση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ξέσπασμα δημοσίως. Γι’ αυτό κάντε τέτοιου είδους δραστηριότητες με το παιδί σας όταν είναι ήρεμο, ξεκούραστο και χορτάτο!

6. Διαλέξτε τις μάχες σας

Αν αρνείται να καθίσει στο κάθισμα ασφαλείας στο αυτοκίνητο και να ξεσπά δεν πρέπει να υποχωρήσετε. Αν ξεσπά γιατί θέλει κόκκινη και όχι μπλε μπλούζα τότε δώστε του την κόκκινη. Αυτά είναι δύο παραδείγματα του τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο για να υποχωρήσετε όταν ξεσπά ένα παιδί. Θέματα ασφαλείας, διατροφής, ύπνου πρέπει συνήθως να είναι αδιαπραγμάτευτα εκ μέρους σας ό,τι και αν κάνει το παιδί. Έτσι θα κατανοήσει ότι έχετε τον έλεγχο και ότι πρέπει να πειθαρχήσει.

Editor: Κωνσταντίνα Κ.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *