Ιατρική

Πόσο καλό κάνουν τελικά τα light προϊόντα και ποια μπορώ να φάω;

Συντάκτης  | 

MilkΕίναι γνωστή η απορία που γεννάται σε πολλούς: “Γιατί έχουμε τόσους πολλούς υπέρβαρους ανθρώπους ενώ υπάρχουν τόσα light προϊόντα”; Είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε όλες μας τις τροφές με light για να… είμαστε σε φόρμα ή πρέπει να μπούμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει και light τροφές;

Αυτό που πιστεύουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι τα light προϊόντα δεν έχουν καθόλου θερμίδες, ζάχαρη ή λιπαρά. Έτσι συμπεριλαμβάνουν στη καθημερινή τους διατροφή μεγάλες ποσότητες με light τροφές όπως σοκολάτες, γιαουρτάκια, μαρμελάδες, ψωμιά και άλλα snack, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι θα τα φάνε χωρίς να πάρουν κιλά.

Τι θεωρείται light προϊόν;
Τα light προϊόντα έχουν ζάχαρη, λιπαρά και σαφώς θερμίδες (μόνο το νερό δεν έχει θερμίδες) αλλά, οι ποσότητες των λιπαρών και ειδικά των κορεσμένων είναι σε μικρότερη ποσότητα ή και μηδαμινή. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν light πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες του “Κώδικα Τροφίμων και Ποτών”, σύμφωνα με τον οποίο ένα προϊόν για να ονομαστεί light πρέπει να μας παρέχει μειωμένες θερμίδες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν της ισχύουσας νομοθεσίας. Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στα λιπαρά ή στους υδατάνθρακες και δεν πρέπει να οφείλεται στις πρωτεΐνες και τα ωφέλιμα στοιχεία του. Επίσης, light προϊόντα μπορεί να χαρακτηριστούν εκείνα που ένα κύριο χαρακτηριστικό συστατικό τους είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν και αυτή η μείωση πρέπει να αναγράφεται, για παράδειγμα “Ψωμί με 50% λιγότερο αλάτι”.

Γιατί να φάω Light προϊόντα;

Τα Light προϊόντα δεν τα τρώμε μόνο για να αδυνατίσουμε, λόγω των χαμηλών λιπαρών ή της μειωμένης ποσότητας ζάχαρης και αλατιού που περιέχουν, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση. Οι ασθενείς αυτοί, μπορούν να απολαύσουν την light έκδοση των τροφίμων που τους αρέσουν χωρίς να επηρεάσουν πολύ τις τιμές των παραπάνω μεταβολικών παραμέτρων.

Τι να αντικαταστήσω με light προϊόντα;
Γαλακτοκομικά. Γάλα, γιαούρτι, φέτα και κίτρινο τυρί με χαμηλά ή και καθόλου λιπαρά θα βρείτε ακόμη και στο mini market της γειτονιάς σας. Ωφελούν στη μείωση της χοληστερόλης ενώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία με προβιοτικά γαλακτοκομικά που είναι ωφέλιμα και για την καλή υγεία του εντέρου. Καλύτερα να προτιμάτε τα ημι-αποβουτυρωμένα ή ημι-άπαχα διότι πρέπει να προσλαμβάνουμε και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που βρίσκονται στο λίπος.
Ροφήματα με ζάχαρη. Αναψυκτικά, τσάι κρύο και συσκευασμένοι χυμοί περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης που είναι τελείως άχρηστες. Εγώ θα σας συμβούλευα να τα κόψετε τελείως, αλλά αν θέλετε να πιείτε μια στο τόσο προτιμήστε την Light έκδοση και μεταξύ των προϊόντων με υποκατάστατα ζάχαρης προτιμήστε εκείνα με στέβια.
Ζαχαρώδη προϊόντα. Εκτός από κιλά μας προσθέτουν και τερηδόνα! Στο super market έχω βρει σοκολάτες και γλυκά ψυγείου με υποκατάστατα ζάχαρης, παγωτά με φυτικές κρέμες μέχρι και καραμέλες χωρίς ζάχαρη! Εκείνο που πρέπει να κοιτάξετε όταν πάτε να τα αγοράσετε είναι την περιεκτικότητα τους σε συντηρητικά και άλλα πρόσθετα που μπορεί να μη μας προσθέτουν κιλά, επιβαρύνουν όμως τον οργανισμό μας με βλαβερές ουσίες.
Αλλαντικά, κρέμα γάλακτος, κρέμες τυριών, μαγιονέζα, μαργαρίνες. Εκτός από την αυστηρή μείωση στη κατανάλωση τους που πρέπει ούτως ή άλλως να κάνετε, όταν τα αγοράζετε φροντίστε να παίρνετε light. Προτιμήστε βραστή γαλοπούλα αντί για πάριζα, φυτική κρέμα γάλακτος αντι για την κλασική, cottage cheese αντί για Philadelphia, ανθότυρο αντι για γραβιέρα και βιτάμ με προβιοτικά αντι για βούτυρο αγελάδος.

Εκείνο που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε ένα Light προϊόν είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα light προϊόντος αλλά την ίδια που θα καταναλώνατε και με το κανονικό. Αν καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα θα προσλάβετε πάλι περίπου τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα σε λιπαρά, ζάχαρη, χοληστερόλη, επομένως δεν έχετε κανένα όφελος.

ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη ξεχνάτε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες τροφίμων (θρεπτικά συστατικά, θερμίδες) ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι αγοράζετε και φυσικά τι τρώτε.

Editor: Κατερίνα Π.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *