Παιδί & Έφηβοι
Σκι για παιδιά
Το σκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά σπορ, ειδικά στις διακοπές το χειμώνα και είναι μία ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα. Είναι μια πολύ καλή αεροβική άσκηση που γυμνάζει όλο το σώμα αλλά πιο πολύ τα πόδια. Προσφέρει διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά λατρεύουν…
το χιόνι και μια οικογενειακή εξόρμηση στο βουνό είναι μια υπέροχη εμπειρία και η καλύτερη γνωριμία τους με τον κόσμο του σκι. Σας παραθέτουμε μερικές βασικές συμβουλές για να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τo σκι.
1. Η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιο παιδί είναι μετά τα 3. Όσο πιο μικρό το παίρνετε μαζί σας στο βουνό τόσο πιο καλύτερα εξοικειώνεται με το χιόνι. Κυλιστείτε και παίξτε μαζί του στο χιόνι. Μην ανησυχείτε εάν κρυώσει, διότι το παιδί αν είναι κατάλληλα ντυμένο δεν παθαίνει τίποτα στο κρύο.
2. Η πρώτη μέρα στο σκι θα πρέπει να είναι μία μέρα με καλό καιρό. Ειδικά με λιακάδα και όχι με αέρα. H πρώτη εντύπωση που θα αποτυπωθεί στο μυαλό του παιδιού σας είναι καθοριστική.
3. Πριν την ανάβαση στο βουνό το παιδί θα πρέπει να είναι ήδη εξοπλισμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό: μπουφάν, παντελόνι σκι, γάντια, σκούφο, ειδικές κάλτσες, αντηλιακή κρέμα προσώπου, μάσκα σκι – γυαλιά ηλίου, σακίδιο πλάτης με νερό και ένα μικρό σνακ φαγητού για το διάλειμμα. Μην επιλέγετε ρούχα που έχουν κορδόνια ή κομμάτια που κρέμονται, γιατί μπορεί να πιαστούν στους αναβατήρες. Το ίδιο ισχύει και για τους σκούφους με τις μακριές φούντες. Τα ρούχα του πρέπει να είναι ζεστά και αδιάβροχα, και δεν πρέπει να είναι βαριά ντυμένο. Και τέλος, επιλέξτε ρούχα σε έντονα χρώματα για να ξεχωρίζετε το παιδί σας μέσα στο πλήθος.
4. Ποτέ χωρίς κράνος! Το παιδικό κεφάλι είναι πολύ εύθραυστο, ειδικά εάν πέσει κανένας ασυνείδητος snowboarder πάνω τους!
5. Πάρτε κάποιο δάσκαλο του σκι για την πρώτη μέρα του παιδιού σας στο χιόνι. Δυστυχώς είναι λίγοι οι δάσκαλοι που ξέρουν πραγματικά να διδάξουν παιδιά, γιατί το παιδί πρέπει να το εκλάβει ως παιχνίδι και όχι σαν μάθημα. Δε λέμε ποτέ σε ένα παιδί «το βάρος στο δεξί, γύρε μπροστά, κτλ.». Τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα σε ήχους π.χ. «κάνε κίνηση γορίλα», «κάνουμε γατοστροφές» και άλλα τέτοια πράγματα που είναι διασκεδαστικά.
6. Ο χειρότερος δάσκαλος είναι ο γονέας του ίδιου του παιδιού, όσο καλό σκι και εάν ξέρει. Καλύτερα να μάθει με κάποιον έμπειρο δάσκαλο του σκι.
7. Μάθετε το παιδί σας να πέφτει και να τρώει τούμπες, αυτό μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά είναι μία κληρονομιά πολύτιμη.
8. Αυτό όμως που πρέπει ο κάθε γονέας να μάθει στο παιδί του είναι τα βασικά περί ασφάλειας όπως:
• Δε σταματάμε ποτέ στη μέση της πίστας για να ξαπλώσουμε, έτσι έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μας «καθαρίσει» κάποιος που θα κατεβαίνει.
• Δεν πάμε ποτέ πιο γρήγορα απ’ ότι μπορούμε να ελέγξουμε.
• Βάζουμε πάντα ασφάλεια στα καρεκλάκια.
• Το πρωί ξεκινάμε χαλαρά και κάνουμε 2-3 ασκήσεις διατάσεων.
• Το 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν προς το τέλος της ημέρας οπότε και τότε του εθιστούμε τη προσοχή ότι «τότε βγαίνουν οι αρκούδες».
• Δεν κλέβουμε θέσεις στην ουρά.
9. Αποφύγετε τις ημέρες με φοβερή πολυκοσμία. Κάντε κάποιες κοπάνες και πηγαίνετε καθημερινές στο κοντινότερο χιονοδρομικό κέντρο.
10. Το παιδί θέλει ενθάρρυνση. Πάρτε μαζί σας μπόλικες σοκολάτες, παιχνίδια και πείτε του όμορφες κουβέντες ώστε να το ενθαρρύνετε, μιας και η ενθάρρυνση χτίζει την αυτοπεποίθηση.
Editor: Κωνσταντίνα Κ.