Ιατρική
Μήπως χρειάζομαι ψυχολόγο;
Η επίσκεψη σε ψυχολόγο βρίσκεται στην κορυφή των ταμπού που πλαισιώνουν την εποχή μας. Δεν θα ήταν λογικό έτσι όπως επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο για το καθιερωμένο σφράγισμα, έτσι όπως κλείνεις ραντεβού στον οφθαλμίατρο για τον αστιγματισμό και την μυωπία, να επισκέπτεσαι και τον ψυχολόγο για προβλήματα που σε έχουν… στιγματίσει και σου δημιουργούν δυσβάσταχτα συναισθήματα;
Εννοείται ότι ο καθένας είναι ο κυρίαρχος του εαυτού του, γνωρίζοντας καλά την προσωπικότητά του, παρόλα αυτά δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον ίδιο, σε μία δύσκολη στιγμή. Ο τρόπος, είναι το παν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι όπως έχει ένας άνθρωπος το κουμπί του για να σταματήσουν τα νεύρα, έτσι χρειάζεται και την ιδιαίτερη αντιμετώπιση για να επιλύσει ένα ψυχολογικό θέμα που τον απασχολεί.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες καταστάσεις που κάνουν κάποιον να επισκεφθεί έναν ψυχολόγο;
Τα ψυχοσυναισθηματικά αίτια
• Η αίσθηση του ανικανοποίητου. Όταν δεν σε ευχαριστεί τίποτα από την καθημερινότητά σου και δεν έχεις παράλληλα όρεξη για καινούργια πράγματα
• Δυσκολίες στην επικοινωνία με τον κοινωνικό περίγυρο (συζυγικές σχέσεις, διαπροσωπικές κ.τ.λ.)
• Άγχος και ανικανότητα να αντιμετωπίσεις μία δύσκολη ασθένεια (π.χ. καρκίνος)
• Η οργή σε υπερβολικό βαθμό, που δεν μπορεί να χαλιναγωγηθεί
• Το ισχυρό σοκ που δέχτηκες από μία απώλεια αγαπημένου προσώπου
Ένα σημαντικό ατού του ψυχολόγου, είναι ότι χρησιμοποιεί στην ψυχανάλυσή του, εργαλεία από την ψυχοθεραπεία, μέθοδο που στηρίζεται σε αιώνιες παραδεκτές απόψεις, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί σε ασθενείς στο πέρασμα των χρόνων.
Μέσα λοιπόν από το τρίπτυχο, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεία-θεραπευόμενος, αυτό που παίζει πολύ βασικό ρόλο από την μεριά του πρώτου είναι η ενθάρρυνση, η οποία μπορεί να κάνει τον θεραπευόμενο να ξεδιπλώσει την σκέψη του με τέτοιον τρόπο, ώστε να κατανοήσει καλύτερα την πηγή του προβλήματός του. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ο ψυχολόγος να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για σένα. Να μπορεί δηλαδή να σε καθοδηγήσει, βλέποντας αντικειμενικά το θέμα (και εδώ είναι που διαφοροποιείται ο φίλος σου) ακολουθώντας τα επιστημονικώς τεκμηριωμένα δεδομένα.
Αν λοιπόν νιώθεις ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου, πες του ότι τον αγαπάς, βοηθώντας τον με την ψυχοθεραπευτική παράμετρο. Ίσως ξεπεράσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα, σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου, σε πάει ένα βήμα παραπέρα στην ποιότητα των σχέσεων με τους αγαπημένους σου και το σημαντικότερο; Θα σε κινητοποιήσει ώστε να δουλέψεις για το μέλλον!
Μην ξεχνάτε τα λόγια του Carl Gustav Jung (Ελβετός ψυχολόγος 1875-1961): «I am not what happened to me, but what I choose to become».