Ιατρική
Βασικές συμβουλές για την ενυδάτωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
Κατά την περίοδο του θηλασμού και της εγκυμοσύνης είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες σε υγρά είναι αυξημένες!
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Οι αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά, κατά την εγκυμοσύνη, προκύπτουν λόγω του επιπλέον βάρους που αποκτήθηκε… κατά την εγκυμοσύνη, της υψηλότερης ενεργειακής πρόσληψης, της αύξησης του όγκου του αίματος, του σχηματισμού του αμνιακού υγρού και εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής νερού, που μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της πρωινής ναυτίας.
Οι αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν μέσω της διατροφής σε έγκυες από ό,τι σε μη έγκυες γυναίκες, λόγω της απέχθειάς τους σε κάποια τρόφιμα και / ή της αποφυγή της πρόσληψης υγρών κατά την πρωινή ναυτία, που εμφανίζεται. Επομένως, οι έγκυες γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση αφυδάτωσης από ό,τι οι μη έγκυες γυναίκες.
Η μη επαρκής υδάτωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας, μια συχνή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Τα μωρά που θηλάζουν λαμβάνουν κατά μέσο όρο περίπου 750 ml γάλακτος την ημέρα (600-900 ml), μεταξύ των ηλικιών 1- 6 μηνών. Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν ως εκ τούτου, σημαντικές ποσότητες υγρών. Οπότε προκύπτει η ανάγκη να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή.
Η ήπια αφυδάτωση δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, η μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σύνθεση του γάλακτος και να μειώσει την ποσότητα που παράγεται. Η αφυδάτωση, επίσης, συνδέεται με συναισθήματα κούρασης, μετατρέποντας έτσι το θηλασμό σε μια αγχωτική διαδικασία.
Από την άλλη, η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού εξασφαλίζει την επαρκή παροχή του γάλακτος. Μια καλή πρακτική κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι να έχουμε κοντά μας διαθέσιμα ροφήματα. Για την καλύτερη επιλογή των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι μικρές ποσότητες τροφής ή ποτού μπορούν να περάσουν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να επηρεάσουν τη θηλάζουσα και το μωρό και να τους κρατήσουν άγρυπνους. Αν το μωρό σας είναι μικρό, προτιμήστε να πίνετε περιστασιακά ροφήματα με καφεΐνη.. Η καφεΐνη περιέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα, όπως τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα. Έχει, επίσης, προστεθεί σε κάποια αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, και σε ορισμένες θεραπείες για τη γρίπη.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ (European Food Safety Authority, EFSA)
ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ
Η ημερήσια επαρκής πρόσληψη υγρών (από όλες τις πηγές) είναι 2,3 L (300ml επιπλέον από ό,τι είναι στις μη έγκυες).
ΓΙΑ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ
Η ημερήσια επαρκής πρόσληψη υγρών (από όλες τις πηγές) είναι 2,7 L (600 – 700 ml επιπλέον από ό,τι είναι στις μη θηλάζουσες).
ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΤΕ;
Καλές επιλογές για την επαρκή υδάτωσή είναι το νερό (μεταλλικό ή βρύσης), οι χυμοί φρούτων, τα αφεψήματα, τα αναψυκτικά, το ντεκαφεϊνέ τσάι και ο ντεκαφεϊνέ καφές.
Υπολογίζετε ότι από τη συνολική κατανάλωση υγρών το 20 – 30% προέρχεται από τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, σούπες, γιαούρτι), ενώ το 70 – 80% από τα ποτά και τα ροφήματα. Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές τροφίμων και ποτών.
ΠΗΓΗ:European Hydration Institute
Editor: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής