Σχέσεις
Σχέσεις εξάρτησης και ο εξωτερικός «γονέας».
Πόσο μακριά μπορείτε από τον σύντροφο σας; Πόσο δύσκολο είναι να πείτε χωρίζω γιατί απλά δεν περνάω καλά; Πόσο εύκολα μπορείτε να απαγκιστρωθείτε από αυτόν; Σε μια εξαρτημένη σχέση συνήθως συναντάμε τα παραπάνω ερωτήματα. Σύντροφοί που δεν μας δίνουν όλα όσα θέλουμε, καταστάσεις που μας φθείρουν και μας πονούν έχουν σαν φυσικό αποτέλεσμα τον χωρισμό. Όταν όμως αναλογιστούμε τα επακόλουθα του χωρισμού, τον πόνο, την θλίψη και την μοναξιά κάνουμε πίσω.
Ο πόνος και η θλίψη είναι φυσιολογικές καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι βιώνουν σε έναν χωρισμό. Η ένταση εξαρτάται από τον χαρακτήρα του καθενός και το είδος της σχέσης. Πολλοί νομίζουμε ότι η εξάρτηση σε μια σχέση προκαλείτε από τον έρωτα και το πάθος. Ο πραγματικός λόγος εξάρτησης της περισσότερες φορές, είναι ο φόβος της μοναξιάς, η δυσκολία εύρεσης νέου συντρόφου ή η ασφάλεια που μας δίνει ο άλλος. Βλέπουμε τον σύντροφο μας σαν έναν κηδεμόνα, σαν τον γονιό που θα μας προστατεύει από όλους και όλα, πιστεύοντας ότι μακριά του δεν θα καταφέρετε τίποτα.
Πώς θα ξεφύγω από μια εξαρτημένη σχέση;
Η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο για να σταθούμε στα πόδια μας. Να δούμε ότι μπορούμε και μόνοι μας να καταφέρουμε πολλά. Ο εσωτερικός πόνος, η αίσθηση του κενού και του φόβου για νέα πράγματα είναι εκείνα που πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αφού αποφασίσουμε να φύγουμε από μια εξαρτημένη σχέση. Χτίστε τη δική σας εσωτερική πηγή ασφαλείας, προσπαθήστε να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας κα σκεφτείτε απλά ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από εσάς και κανείς δεν τα έχει καταφέρει χωρίς κόπο. Τότε αφού έχετε πλέον μια καλή σχέση με τον εαυτό σας θα μπορείτε να χτίσετε και μια σωστή σχέση με τον σύντροφο σας.
Editor: Κατερίνα Π.