Ιατρική
8 τροφές και ροφήματα για αποτοξίνωση μετά το Πάσχα
Η πασχαλινή κραιπάλη ξεκινά από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής που εθιμοτυπικά μετά τον επιτάφιο πάμε για … ένα τσιπουράκι συνοδεία των απαραίτητων νηστίσιμων μεζέδων. Μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα δεν… έχουμε σταματήσει να τρώμε τις πασχαλινές λιχουδιές, λέγοντας την κλασική ατάκα ότι από Τρίτη ξεκινάμε δίαιτα.
Υπάρχουν 8 τροφές και ροφήματα με τις οποίες πράγματι μπορείτε να ξεκινήσετε δίαιτα, αποτοξινώνοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό σας.
1. Φρέσκα φρούτα και χυμοί.
Ενισχύστε το πεσμένο ανοσοποιητικό σας και ταυτόχρονα κάντε αποτοξίνωση. Σαφώς οι χυμοί πρέπει να είναι φρεσκοστημένοι και όχι αγορασμένοι γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
2. Παντζάρια και αγκινάρες
Τα παντζάρια αποτελούν το νούμερο ένα συστατικό κατά της αποτοξίνωσης αφού αυξάνουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στο συκώτι, ενώ ταυτόχρονα οι αγκινάρες δρουν κατά της χοληστερίνης και εμποδίζουν τη συγκέντρωση των διοξινών στο αίμα.
3. Λεμόνι με νερό
Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό στύψτε ένα λεμόνι και πιείτε το πριν από το πρωινό σας. Αυτό θα βοηθήσει να καθαρίσει το στομάχι σας από όλες τις λιπαρές ουσίες.
4. Πράσινο τσάι
Είναι διουρητικό και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που επιταχύνουν την παραγωγή ενζύμων, τα οποία ” καθαρίζουν” το συκώτι και τον οργανισμό. Καταναλώστε 2 φλιτζάνια την ημέρα για καλύτερο αποτέλεσμα.
5. Φυλλώδη λαχανικά
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Καταναλώστε λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, ραδίκια, βλίτα και ιδιαιτέρως σπανάκι που είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.
6. Δημητριακά ολικής άλεσης
Εκτός των πολλών θρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών που περιέχουν, έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
7. Όσπρια
Είναι φυσικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου και πολλών αντιοξειδωτικών, που βοηθούν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Φροντίστε να τα εμπλουτίζετε με λεμόνι και όχι ξύδι καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την πρόσληψη σιδήρου φυτικής προέλευσης ενώ το ξύδι την καταστρέφει.
8. Νεροκάρδαμο
Κάντε μια αλλαγή στις σαλάτες σας, από την πλέον κλασική ρόκα και το μαρούλι, δοκιμάστε νεροκάρδαμο που έχει πιπεράτη γεύση. Το νεροκάρδαμο ενεργοποιεί τα ένζυμα που καθαρίζουν το συκώτι, κρατά τις ελεύθερες ρίζες μακριά από τα κύτταρα και είναι και φυσικό διουρητικό.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι όλες οι παραπάνω τροφές δεν είναι για λίγες μέρες. Μπορεί με αυτές να πετύχετε να χάσετε τα κιλά του Πάσχα αλλά προσπαθήστε να τις βάλετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. Να είστε σίγουροι ότι η καθημερινότητα σας θα γίνει πολύ πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.
Editor: Κατερίνα Π.