Εφηβεία
5+1 λόγοι που δεν πρέπει να κάνεις δίαιτα στην εφηβεία.
Όταν ξεκινάς και καταλαβαίνεις πως είναι το σώμα σου, πότε σου αρέσει και πότε όχι, ξεκινάς να σκέφτεσαι και τη δίαιτα. Αρχίζεις να σκέφτεσαι τι και πόσο θα φας, πότε θα φας και ξεκινάς ένα ατελείωτο και αγχωτικό μέτρημα όλων των θερμίδων που καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Έχεις σκεφτεί όμως ότι… όλο αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε πολύ πιο επικίνδυνα μονοπάτια από ότι πίστευες; Μια δίαιτα σε σημαίνει απαραίτητα ότι θα χάσεις μόνο το ανεπιθύμητο βάρος, στη διάρκεια της εφηβείας σου, μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία σου μακροπρόθεσμα. Μια δίαιτα και μάλιστα αυστηρή μπορεί να προκαλέσει τις εξής 6 βλάβες στον οργανισμό:
1. Στα αγόρια η μυϊκή μάζα αυξάνεται σημαντικά, τα κόκκαλα μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα έως ότου φτάσουν στο μέγιστο ύψος στο τέλος της εφηβείας. Μία δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και χαμηλότερο ύψος από το φυσιολογικό.
2. Στα κορίτσια παρατηρείται μια αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική αύξηση της λιπώδους μάζας, που σχετίζεται με τη διαμόρφωση του γυναικείου σώματος τόσο σε εξωτερικό επίπεδο (π.χ. ανάπτυξη στήθους) όσο και σε εσωτερικό, μιας και το λίπος είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθούν οι ορμονικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την έναρξη και σταθεροποίηση της εμμήνου ρύσης. Μία στερητική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει ορμονικές δυσλειτουργίες με καθυστέρηση στην έναρξη της περιόδου ή ακόμα και διακοπή της.
3. Σιδηροπενική αναιμία, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης είναι μερικά αποτελέσματα από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών λόγω αυστηρής δίαιτας.
4. Όταν το βάρος και η δίαιτα γίνονται εμμονή, δημιουργούνται έντονα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να τα κουβαλάς μια ολόκληρη ζωή.
5. Η πείνα που θα νιώθεις και η ανισσοροπία στα επίπεδα σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικές μεταπτώσεις (υπ’ όψιν ότι τα σάκχαρα δεν είναι μόνο στα γλυκά).
6. Ο μεταβολισμός σου φτιάχνεται ακόμη κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οπότε μπορεί να τον καταστρέψεις με μια εξαντλητική δίαιτα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να κρατήσεις το βάρος σου στα φυσιολογικά του επίπεδα σε όλη την ενήλικη ζωή σου.
Αν πάλι θεωρείς ότι πραγματικά πρέπει να χάσεις βάρος, τότε μην ξεκινήσεις τίποτα μόνος/η σου, επισκέψου έναν διατροφολόγο που καταρχήν θα κρίνει αν πράγματι πρέπει να χάσεις βάρος και θα σου δώσει μια διατροφή κατάλληλη για την ηλικία σου και ασφαλή.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!