Μαρία Πευκιανάκη Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
Τρικαλινή Παράδοση
 

Αρχιτεκτονική

4 Ελληνικές Κατοικίες Υψηλής Αρχιτεκτονικής Πνοής (Β’ Μέρος)

Συντάκτης  | 

Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα υπόλοιπα 4 από τα κορυφαία νέα δείγματα αρχιτεκτονικής πνοής στην Ελλάδα που συνομιλούν με τα νέα ρεύματα του εξωτερικού, αλλά και συνυπάρχουν λειτουργικά με το ιδιότυπο μεσογειακό τοπίο.

Mια Νεόδμητη Κατοικία Σε Ένα Πανέμορφο Σημείο Της Σκιάθου

Αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό του PlaneHouse, το αρχιτεκτονικό γραφείο K-Studio έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη συσχέτιση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και των δύο και να διατηρήσει την αίσθηση του υπαίθριου χώρου που χαρακτηρίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Το σπίτι αυτό βρίσκεται στη Σκιάθο και ο σχεδιασμός του βασίζεται στον σεβασμό απέναντι στο τοπίο του νησιού. Τα δύο εντυπωσιακότερα στοιχεία αυτής της κατοικίας είναι πισίνα και τα ανοίγματα του σπιτιού. Η πισίνα είναι στρατηγικά τοποθετημένη ώστε να στρέφεται προς τη θέα και παράλληλα να δημιουργεί μία δροσερή αύρα στους χώρους της βεράντας και μέσα στο σπίτι, καθώς ο βόρειος άνεμος φυσάει από τον λόφο και πάνω από την επιφάνειά της. Η τροφοδότηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων της πισίνας επιτυγχάνεται με τη χρήση φωοβολταϊκών πανέλων.

Βρόχινο Νερό

Η συλλογή του βρόχινου νερού επιτρέπει την ανακύκλωση του και τη χρήση του στις παροχές νερού των τουαλετών, στην άρδευση, καθώς και για τις ανάγκες πυρόσβεσης. Με σκοπό να αποφευχθούν οι συμπαγείς όγκοι που θα διασπούσαν τον χώρο και θα κυριαρχούσαν τελικά σε αυτόν, δημιουργήθηκαν επάλληλες οριζόντιες επιφάνειες στο οικόπεδο, οι οποίες σχηματίζουν πολλαπλά επίπεδα που προσφέρονται για ηλιοθεραπεία, ύπνο και φαγητό, καθώς και μια μεγάλη επιφάνεια ανοιχτού, σκιασμένου χώρου. Δροσίζοντας και σκιάζοντας τους υποκείμενους χώρους, διατηρούν, παράλληλα, το πλεονέκτημα της εκπληκτικής ανοιχτής θέας 270 μοιρών πάνω από την ακτογραμμή. Ο χώρος μεταξύ των οριζόντιων επιπέδων ορίζεται από ποικίλα, ευέλικτα πανέλα, καθώς και από μεγάλες ενιαίες επιφάνειες γυαλιού.

Paradox House Στην Παιανία

H κατοικία «Ρaradox Ηouse» βρίσκεται στην Παιανία, σε μια ημιαγροτική περιοχή που πρόσφατα εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Σχεδιάστηκε σε τρία επίπεδα για μια νέα οικογένεια τριών ατόμων. Το ισόγειο, που αποτελείται από τους κοινόχρηστους χώρους (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, W.C.), περιβάλλεται από τον κήπο που χωρίζεται σε στεγασμένους και μη χώρους. Στον όροφο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, ενώ το υπόγειο αποτελείται από μία θέση στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, playroom, ξενώνα, γραφείο και laundry. Καθώς ήταν το πρώτο κτίριο μιας νέας γειτονιάς, κύριο μέλημά της KLAB που υπογράφει το έργο, ήταν η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβλέπονται όσο το δυνατόν τα μελλοντικά κτίρια στα διπλανά οικόπεδα.

Η κατοικία είναι πολλές ιδέες μαζί.

Ένας τοίχος από εμφανές σκυρόδεμα στο ισόγειο στηρίζει τρεις κύβους που προσδιορίζουν τα «νησιά»-δωμάτια των χρηστών. Στο ισόγειο η ζωή είναι σχεδόν ανοιχτή, ημιυπαίθρια, μια και το κυρίως κούφωμα του καθιστικού εξαφανίζεται στην κοιλότητα του τοίχου, ενώ ο ύπνος είναι ιδιωτικός, πιο κλειστός. Ο όγκος είναι σχεδόν ενιαίος, διώροφος εσωτερικά, ενώ διακόπτεται από τα δωμάτια που σαν κύβοι στερεωμένοι ή προβαλλόμενοι ενώνονται με γέφυρες. Οι εσωτερικές όψεις είναι εξίσου σημαντικές με τις εξωτερικές και κάθε σημείο του σπιτιού προβάλλει μέσα από όγκους και φυσικό φως. Το κτίριο στηρίζεται σε τρία πηγάδια φωτός, φωτιζόμενο εσωτερικά τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια. Παράδοξο: το φως φαίνεται να στηρίζει το σπίτι.

Μια Μονοκατοικία Στη Βούλα

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Βούλας, στην περιοχή του Πανοράματος. Μοιάζει κυριολεκτικά σκαρφαλωμένη στο βουνό, σε ένα οικόπεδο με εξαιρετικά απότομη κλίση και απεριόριστη θέα. Για το γραφείο ISV, το επικλινές του οικοπέδου και η εν λόγω θέα υπήρξαν τα καθοριστικά στοιχεία που επέβαλαν τις βασικές επιλογές της σύνθεσης. Λόγω της πολύ μεγάλης κλίσης, η κατοικία παραμένει σχεδόν αόρατη από το δρόμο. Η πρόσβαση γίνεται από το τρίτο και υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας. Εκεί βρίσκονται, πέρα από το χώρο πρόσβασης, τα κύρια υπνοδωμάτια της κατοικίας ενώ στο μέσο επίπεδο τοποθετούνται τα καθιστικά, η τραπεζαρία και η κουζίνα, διατεταγμένα σε παράταξη και ένα γραμμικό εξώστη – belvedere, στον υπαίθριο χώρο που είναι σε επαφή με τη γη και το υγρό στοιχείο της πισίνας.

Το “Ασημένιο Σπίτι” Στη Ζάκυνθο

Οι έντονοι λευκοί τοίχοι του Silver House στη Ζάκυνθο, πλαισιώνουν τη θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και λειτουργούν σαν κορνίζα για το εκτυφλωτικό γαλάζιο της ελληνική θάλασσας και του ουρανού. Αυτό το φωτεινό λευκό σπίτι, δύο επιπέδων, είναι δημιούργημα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Olivier Dwek και βρίσκεται σε ένα σημείο προνομιακό, ανάμεσα στα δέντρα, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά που επιτρέπει στο μάτι να απλωθεί μέχρι την Κεφαλλονιά. Το σχέδιο της κατοικίας είναι εμπνευσμένο από το τη φράση του Γάλλου καλλιτέχνη Yves Klein “Το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα από τις διαστάσεις”. Ο Dwek πρόσθεσε τεράστιες συρόμενες γυάλινες πόρτες για να κάνει όσο πιο ανεπαίσθητη γίνεται τη διάκριση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

lifo.gr