Εφηβεία
3 σημαντικές αποφάσεις με την επιστροφή σου στα θρανία
Όταν επιστρέψεις στο σχολείο από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πολύ πιθανό να συναντήσεις κάποιες θετικές αλλαγές, ίσως στην ύλη, την εκπαιδευτική λειτουργία ή και την εξέταση. Πολλοί σχολικοί σύμβουλοι ενθαρρύνουν τους εφήβους να δοκιμάσουν και κάτι νέο με την έναρξη κάθε σχολικού έτους, μια νέα ειδικότητα μαθημάτων ή μια καινούργια δραστηριότητα…
Δεν ακούγεται κακό, μπορείς να το δοκιμάσεις!
Καθώς όμως θα διαπιστώνεις αλλαγές γύρω σου, καλό είναι να κάνεις και εσύ κάποια πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν και το άτομό σου αυτή τη χρονιά…
Δοκίμασε τα εξής:
1. Καθάρισε την online παρουσία σου: Πολλοί έφηβοι άνω των 15 ετών, δε συνειδητοποιούν πως αυτά που δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο μπορούν να τους γυρίσουν μπούμερανγκ και να τους… στοιχειώνουν στην πορεία της ζωής τους.
Ήρθε η ώρα (ειδικά για εσένα που σε 1-2 χρόνια θα τελειώσεις το σχολείο), να αρχίσεις να σκέφτεσαι πολύ πιο σοβαρά τα… «ψηφιακά σου αποτυπώματα» και τι μπορούν να κάνουν για εσένα αργότερα, εάν «μπορούν να σε πληγώσουν» ή εάν «μπορούν να σε βλάψουν».
Ακριβώς τώρα ήρθε η ώρα να καθαρίσεις το διαδικτυακό προφίλ σου. Διέγραψε μια εικόνα ίσως αφελής, αλαζονική, θυμωμένη, ευαίσθητη ή τέλος πάντων λιγότερο ευνοϊκή για εσένα και δημιούργησε μια εικόνα πιο ώριμη και ευνοϊκή για το μέλλον σου.
Ξέρεις πως πλέον είναι πάρα πολλές αυτές οι επιχειρήσεις (και στην Ελλάδα) που όταν θέλουν να προσλάβουν ή να συνεργαστούν με κάποιο άτομο ζητούν ή μπαίνουν στο διαδικτυακό προφίλ του ώστε να χαρτογραφήσουν το χαρακτήρα του και να αποφασίσουν εάν τους κάνει ή όχι;
2. Ξεκίνα μια νέα ειδικότητα σε μάθημα ή μια καινούργια εξωσχολική δραστηριότητα: Εάν είσαι από τους ανήσυχους μαθητές και σε ενδιαφέρει ένα ιδιαίτερο μάθημα ή μια εξωσχολική δραστηριότητα πέρα από αυτά που κάνεις έως τώρα, δοκίμασέ το!
Είναι πολύ σημαντικό, το γυμνάσιο και το λύκειο είναι για τους μαθητές η ώρα να καταλάβουν ποιοι πραγματικά είναι και δεν πρέπει να έχουν απωθημένα ή να μετανιώνουν για πράγματα που ΔΕΝ έκαναν.
Επιλέγοντας ένα νέο μάθημα ή μια νέα δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να κτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, την αποτελεσματικότητά σου ή την πίστη στις ικανότητές σου. Αυτό είναι καλό, γιατί δείχνει πως πιστεύεις στον εαυτό σου και τον προκαλείς με νέα πράγματα.
3. Σχεδίασε τις σπουδές και την καριέρα σου: Μια νέα δραστηριότητα ή ένα νέο μάθημα ίσως επηρεάσει επίσης τα σχέδια σπουδών σου. Ένας μαθητής μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και ένα τετραετές σχέδιο μάθησης. Έτσι εάν ξέρεις ήδη τι θέλεις να ακολουθήσεις στο μέλλον, πρέπει από τώρα να ασχοληθείς περισσότερο με τα μαθήματα που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο.
Εάν είσαι στις 2 τελευταίες τάξεις του λυκείου και θέλεις να περάσεις σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή άλλη σχολή, ξεκίνα από τώρα να ενημερώνεσαι σχολαστικά online για τις σχολές, τις απαιτήσεις τους και τη φοίτηση σε αυτές (το θέμα δεν είναι μόνο να μπεις σε αυτές, αλλά και να τις τελειώσεις).
Εάν πάλι κυριαρχεί η αβεβαιότητά σου για το σχεδιασμό μιας φοιτητικής σταδιοδρομίας, ενημερώσου μέσα από διάφορες ιστοσελίδες για τις εναλλακτικές σου λύσεις αλλά και τις εκδοχές που υπάρχουν εκτός πανεπιστημίων, το ζητούμενο είναι να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για εσένα και όσο πιο επικερδές μπορείς!
Εάν είσαι από τα άτομα που λένε «Δεν έχω ιδέα τι θα κάνω με τη ζωή μου», προσπάθησε να συζητήσεις με τους γονείς σου, έναν μεγαλύτερο της οικογένειας σου ή κάποιον καθηγητή σου. Μπορεί να μη σου δώσουν την απάντηση στο πρόβλημά σου, αλλά ακόμη και λίγα λεπτά συζήτηση με μια άλλη οπτική ίσως μπορούσε να σου είναι επωφελής και να σε βοηθήσει στην απόφασή σου!
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!