Διατροφή

15 Διατροφικές Αλήθειες που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε (Μέρος 2)

Συντάκτης  | 

Διατροφικές Αλήθειες

Διαβάστε σε αυτό το άρθρο 15 σημαντικές διατροφικές αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε. Καθώς η διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα συζήτησης, ανεξαρτήτως εποχής.

Αυτές οι 15 διατροφικές αλήθειες πραγματικά θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αλλά δεν είναι.

Από τον Πάρη Παπαχρήστο | Διαιτολόγο – Διατροφολόγο M.Sc.

Με μια ενδεικτική ματιά από τα 15 διατροφικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι:

– Δε χρειάζεται να τρως κάθε 2-3 ώρες για να χάσεις βάρος.

– Light δε σημαίνει υγιεινό.

– Μπορείς να τρως αυγά καθημερινά.

– Δεν υπάρχει αποτελεσματικό συμπλήρωμα για απώλεια βάρους.

– Το κρέας δε “σαπίζει” στο παχύ έντερο.

– Οι χυμοί φρούτων δε διαφέρουν πολύ από τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

– Ένα τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά δε σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι και υγιεινό.

 

15 Διατροφικές Αλήθειες που θα έπρεπε να είναι δεδομένες (Μέρος 1)

Συνέχεια από το 1ο Μέρος…

 

8. Μπορείς να τρως αυγά σε καθημερινή βάση

Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χολίνη, φολικό οξύ, φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνη Α. Συνεπώς αποτελούν ιδανικό τρόφιμο στην καθημερινή διατροφή. Βέβαια, τα αυγά έχουν στοχοποιηθεί αρκετές φορές λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, με αποτέλεσμα αρκετοί να τα αποκλείουν από τη διατροφή τους με το φόβο ότι θα αυξηθεί η χοληστερόλη τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που με έχει κοιτάξει με γουρλωμένα μάτια κάποιο περιστατικό με αυξημένη χοληστερόλη, όταν του ανέφερα ότι μπορεί να καταναλώσει αυγά στη διατροφή του!

 

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι ισχύει για τα αυγά και τη χοληστερόλη:

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η διαιτητική χοληστερόλη, δηλαδή η χοληστερόλη των τροφών, έχει πολύ μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος, γύρω στο 20%! Το συκώτι μας παράγει καθημερινά μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης. Όταν εμείς αυξάνουμε την πρόσληψή της από την τροφή, το συκώτι μας θα παράγει απλώς λίγο μικρότερη ποσότητα αντισταθμιστικά. Το πιο σημαντικό συστατικό των τροφών που αυξάνει τη χοληστερόλη είναι τα κορεσμένα και trans λιπαρά, στα οποία το αυγό υστερεί, καθώς περιέχει μικρή ποσότητα κορεσμένου λίπους και καθόλου trans λιπαρά.

Συμπερασματικά, μέσα στην εβδομάδα μπορείς να καταναλώσεις 4-7 αυγά με βάση τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Από αυτή τη σύσταση εξαιρούνται όσοι έχουν γενετικές διαταραχές, όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία, όπου χρειάζεται να περιορίσουν ή και να αποφύγουν την κατανάλωση αυγών. Επιπλέον, προσοχή χρειάζεται από άτομα με νεφροπάθεια ή άτομα σε αιμοκάθαρση, καθώς η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης χρειάζεται να είναι συγκεκριμένη και το διαιτολόγιό τους προσεκτικά σχεδιασμένο από διαιτολόγο-διατροφολόγο.

9. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα απώλειας βάρους

Η ιδέα ότι λαμβάνοντας ένα χάπι ή μία σκόνη θα χάσεις εύκολα και γρήγορα σωματικό βάρος και λίπος είναι σίγουρα πολύ ελκυστική!

Υπάρχουν όμως αποτελεσματικά συμπληρώματα για τη μείωση του βάρους ή αντί να χάσεις βάρος χάνεις χρήματα και το μόνο που τελικά αδυνατίζει είναι το πορτοφόλι σου;

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα και φάρμακα που υπόσχονται μείωση βάρους στηριζόμενα σε έρευνες, όμως εάν ρίξεις μία πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις έρευνες θα δεις ότι αφορούν μικρό δείγμα ή έχουν γίνει παράλληλα με τροποποιήσεις στη διατροφή ή αφορούν μικρό χρονικό διάστημα ή έχουν γίνει σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους ή είναι χορηγούμενες από συγκεκριμένες εταιρείες.

Ένα διατροφικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η γλυκομαννάνη, η οποία είναι φυτική ίνα και η οποία περιέχεται στη ρίζα. Αυτή η φυτική ίνα έχει το χαρακτηριστικό ότι απορροφά πολύ μεγάλη ποσότητα νερού και αποκτά μία μορφή gel που βοηθάει στο αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος/-η πιο γρήγορα και να κααναλώνεις λιγότερες θερμίδες.

Έρευνες που έχουν γίνει με τη γλυκομαννάνη έχουν δείξει μείωση 3,6-4,5kg σε ένα διάστημα 5 εβδομάδων, σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, όμως είναι σημαντικό να γίνουν ακόμη περισσότερες έρευνες ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

 

Φαίνεται πάντως πως το πεδίο της γλυκομαννάνης είναι υποσχόμενο, σε συνδυασμό πάντα με το κατάλληλο πλάνο διατροφής, καθώς κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δε θα σου δώσει το αποτέλεσμα που θέλεις. Η μείωση του σωματικού βάρους, αλλά και η μακροχρόνια διατήρησή του, σχετίζονται με τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς και την ενσυνείδητη διατροφή! Να μάθεις δηλαδή πώς να κάνεις καθημερινές και συστηματικές βελτιώσεις στη διατροφή σου, οι οποίες θα σε πηγαίνουν καθημερινά πιο κοντά στο στόχο σου και θα γίνουν κομμάτι του εαυτού σου.

10. Το χαμηλό σωματικό βάρος δεν σημαίνει απαραίτητα και υγεία

Ίσως σας ακουστεί περίεργο, αλλά το ότι κάποιος είναι αδύνατος δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιής! Και πλέον έχουμε αρκετές έρευνες που μας το επιβεβαιώνουν.

Ως χαμηλό σωματικό βάρος εννοώ το φυσιολογικά χαμηλό σωματικό βάρος και όχι το ελλειποβερές που αντιστοιχεί σε δείκτη μάζας σώματος κάτω από το 18,5 και εξηγώ. Ο δείκτης μάζας σώματος επί της ουσίας συγκρίνει το βάρος με το ύψος μας, διαιρώντας το βάρος με το τετράγωνο του ύψους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης κατατάσσει το βάρος σε ελλειποβερές εάν ο δείκτης είναι κάτω από το 18,5, σε φυσιολογικό εάν ο δείκτης είναι ανάμεσα στο 18,5 και το 24,9, σε υπέρβαρο εάν ο δείκτης είναι ανάμεσα στο 25 και το 29,9 και σε διάφορους βαθμούς παχυσαρκίας εάν είναι πάνω από το 30.

Παρότι το αυξημένο σωματικό βάρος, σε δείκτη μάζας σώματος πάνω από το 25 δηλαδή, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης, το χαμηλό σωματικό βάρος δεν αποτελεί από μόνο του ένδειξη υγείας, καθώς άλλοι παράγοντες φάινεται πως είναι πιο σημαντικοί, όπως τα γονίδια, η σύσταση του σώματος, η διατροφή και η άσκηση.

Αρχικά θα αναφερθώ στα γονίδια, καθώς είναι αυτά που μας ορίζουν την προδιάθεση εμφάνισης κάποιας νόσου. Επίσης, είναι αυτά που καθορίζουν και που αποθηκεύεται το σωματικό λίπος! Μπορεί για παράδειγμα να έχεις χαμηλό σωματικό βάρος και να μην αποθηκεύσεις λίπος υποδόρια, δηλαδή κάτω από το δέρμα σου, αλλά κυρίως γύρω από τα όργανα στο εσωτερικό της κοιλιάς και στους μύες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αποθηκεύουν λίπος σε αυτά τα σημεία τείνουν να έχουν αυξημένη χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που δείχνει προδιάθεση για διαβήτη.

 

Έτσι, εάν είσαι αδύνατος/-η και δεν έχεις κάνει ποτέ μετρήσεις ανάλυσης σύστασης σώματος ή υπέρηχο κοιλίας, δεν μπορείς να γνωρίζεις εάν αποθηκεύεις λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς! Και ίσως το χαμηλό σωματικό βάρος να μη σε βάλει σε διαδικασία βιοχημικών εξετάσεων, ώστε να ελέγξεις τα επίπεδα του σακχάρου ή της χοληστερόλης σου.

Πέρα από τα γονίδια, η διατροφή και η άσκηση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Μου έχει τύχει αρκετές φορές στο γραφείο να έρθει έφηβος ή ενήλικας για αύξηση βάρους και ενώ θα περίμεναν να έχουν χαμηλό λίπος, η μέτρηση σύστασης σώματος έδειξε αυξημένο λίπος, προς έκπληξή τους! Η εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι τα άτομα που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος είναι πιθανό να μη δώσουν ποτέ σημασία στη διατροφή και την άσκηση γιατί έχουν στο μυαλό τους πως έχουν σούπερ μεταβολισμό και δε χρειάζεται να δώσουν προσοχή σε κάτι. Ή να αθληθούν. Ως εκ τούτου, τους εξηγώ πως το να είναι κάποιος αδύνατος δεν εγγυάται και την υγεία!

11. Δεν είναι απαραίτητο να μετράς θερμίδες για να χάσεις βάρος.

Παρότι η τακτική του υπολογισμού των θερμίδων έγινε διάσημη στον 20ο αιώνα, δεν αποτελεί τον μόνο τρόπο για να χάσεις βάρος και ως διαιτολόγος θα σου πω ότι δεν αποτελεί και έναν αποτελεσματικό τρόπο για να χάσες βάρος. Για τη μείωση του σωματικού βάρους έχει σίγουρα σημασία το ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή πόσες θερμίδες λαμβάνεις από το φαγητό και πόσες καις μέσω του βασικού μεταβολισμού και της άσκησης. Ωστόσο, το είδος των θερμίδων μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό παράγοντα που θα σαμποτάρει την προσπάθειά σου και θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί.

Αρχικά, θερμίδες λαμβάνουμε από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και το αλκοόλ. Δεν έχουν όμως όλες οι θερμίδες το ίδιο αντίκτυπο στο σώμα.

 

Εάν έχεις ως στόχο συγκεκριμένες θερμίδες την ημέρα, αλλά επιλέγεις τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, είναι πιθανό να έχεις ήδη προσλάβει αυτές τις θερμίδες μέχρι το απόγευμα, καθώς τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά αποδίδουν και πολλές θερμίδες, άρα θα φτάσεις γρήγορα το θερμιδικό στόχο της ημέρας.

Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά αποδίδουν πολλές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής, με αποτέλεσμα να σου δημιουργήσουν πείνα, ενώ οι ίδιες θερμίδες από ένα τρόφιμο που έχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φρούτα ή λαχανικά θα έχει σίγουρα μεγαλύτερο όγκο, αλλά και πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες σχετίζονται με τον κορεσμό. Το ίδιο ισχύει και εάν καταναλώνεις πολλά τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, όπως τα γλυκά, τα οποία επίσης αποδίδουν πολλές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφίμου.

Τέλος, οι θερμίδες από γλυκά και λιπαρά τρόφιμα είναι πιθανό να σαμποτάρουν την βελτίωση της σύστασης του σώματός σου, δυσκολεύοντας την απώλεια λίπους, σε σχέση με την πρόσληψη ίδιων θερμίδων από ένα γεύμα που περιλαμβάνει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λαχανικά.

Αντί να προσπαθείς με κόπο να μετράς τις θερμίδες σε κάθε γεύμα και να έχεις το άγχος του υπολογισμού τους με εφαρμογές ή θερμιδομετρητές, προσπάθησε να μειώσεις τις ποσότητες που καταναλώνεις και να αυξήσεις την κατανάλωση τροφών που φαίνεται πως οδηγούν σε κορεσμό και πληρότητα. Τέτοιες τροφές είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά και ζυμαρικά, τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως ο σολομός, το μοσχάρι, τα αυγά και το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

12. Οι υδατάνθρακες δε σε παχαίνουν

Ό,τι και να διαβάσεις στο internet, ό,τι και να σου πει η γειτόνισσα, η αλήθεια είναι μία: Οι υδατάνθρακες δεν σε παχαίνουν! Παρότι η δίαιτα Atkins και η Keto προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο δαιμονοποιώντας τους υδατάνθρακες. Το σωματικό βάρος εξαρτάται κυρίως από το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή από τις θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσα από το φαγητό και τα ροφήματα και τις θερμίδες που καις μέσα από το μεταβολισμό και την άσκηση που κάνεις.

Για να αυξηθεί το σωματικό σου βάρος χρειάζεται να προσλάβεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σχέση με τις «καύσεις» που κάνει το σώμα σου καθημερινά.

 

Είτε λοιπόν αυτή η ποσότητα προέρχεται από υδατάνθρακες, είτε από πρωτεΐνη, είτε από λίπος, από τη στιγμή που οι θερμίδες είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεσαι, το σωματικό βάρος θα αυξηθεί. Συνεπώς, δε μιλάμε για μεμονομένα συστατικά, αλλά για το σύνολο του φαγητού μέσα στην ημέρα.

Όταν αναφέρομαι στο σύνολο του φαγητού, αναφέρομαι σε όλες τις τροφές και όχι μόνο στα μεγάλα ή κυρίως γεύματα. Είναι σύνηθες φαινόμενο η κατανάλωση σνακ ή το τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα, λόγω άγχους ή βαρεμάρας. Αυτό δηλαδή που ονομάζουμε συναισθηματικό φαγητό και πολλές φορές ο εγκέφαλος δεν το καταγράφει ως φαγητό γιατί δεν γίνεται στο τραπέζι. Αυτό όμως το τσιμπολόγημα συνεισφέρει σημαντικά στο συνολο των θερμίδων που προσλαμβάνεις μέσα στην ημέρα και χρειάζεται προσοχή ώστε να μη σου αυξήσει το βάρος.

Το να προσπαθήσεις να αποφύγεις τη ζάχαρη και τους απλούς – λευκούς – υδατάνθρακες είναι κάτι που συστήνεται και από τους διεθνείς φορείς, για λόγους προαγωγής υγείας.

 

Αλλά, πέρα από τη ζάχαρη, στους υδατάνθρακες περιλαμβάνονται και τα φρούτα, οι φυτικές ίνες, τα τρόφιμα ολικής άλεσης όπως τα δημητριακά, το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κράκερ και τα παξιμάδια ολικής, τα ζυμαρικά ολικής και το μη αποφλοιωμένο ρύζι (καστανό), καθώς και τα όσπρια και οι υδατάνθρακες των γαλακτοκομικών, όπου όλα αυτά είναι σημαντικά για την πληρότητα της διατροφής σου!

Έτσι, όταν αποφεύγεις όλους τους υδατάνθρακες, στερείς από το σώμα σου σημαντικά συστατικά, ενέργεια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, πολλά από τα οποία χρησιμοποιεί και ο μεταβολισμός, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Μάλιστα, οι υδατάνθρακες αποτελούν το πιο σημαντικό καύσιμο που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος και το σώμα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Κατανάλωσέ τους λοιπόν χωρίς ενοχές, δίνοντας έμφαση στα φρούτα, στα δημητριακά και αρτοποιήματα ολικής άλεσης και στα όσπρια, και δώσε βάση στις ποσότητες που καταναλώνεις, ώστε να μην αυξηθεί το σωματικό σας βάρος.

13. Το fast food μπορεί να γίνει εθιστικό

Σκέφτεσαι πολύ συχνά τρόφιμα όπως τα γλυκά, το κινέζικο, το burger και άλλα τρόφιμα που θεωρούνται fast food; Παρατηρείς πως όσο πιο συχνά τα καταναλώνεις, τόσο περισσότερο τα ζητάς; Η επιστήμη προσπαθεί να δώσει την απάντηση σε αυτή την «εξάρτηση» και οι υποθέσεις είναι πολλές!

Αρχικά, παράγοντες όπως η συσκευασία του τροφίμου, η διαφήμιση, το μενού και το περιβάλλον του ταχυφαγείου, φαίνεται πως επιδρούν θετικά στην υπερκατανάλωση και την ενίσχυση αυτής της εθιστικής συμπεριφοράς ενθουσιάζοντας τις αισθήσεις σου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίος ο τρόπος παρουσίασης του μενού ή τα χρώματα του ταχυφαγείου!

Κατά δεύτερον, το fast food συνήθως συνοδεύεται με κάποιο αναψυκτικό που περιέχει ανθρακικό και πολλές φορές στα μενού παρέχεται δωρεάν το ξαναγέμισμα του αναψυκτικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανθρακικό που περιέχεται στα αναψυκτικά αυξάνει την έκκριση σάλιου και οδηγεί σε μεγαλύτερη ευκολία κατάποσης. Αυτό ίσως να οδηγεί με τη σειρά του σε μεγαλύτερη κατανάλωση ή σε γρηγορότερη κατανάλωση fast food!

Τέλος, μία πολύ ενδιαφέρουσα εξήγηση αφορά τον εγκέφαλο και έναν νευροδιαβιβαστή, τη ντοπαμίνη! Δεν είναι λοιπόν θέμα αδυναμίας σου να αντισταθείς, αλλά η ρίζα αυτής της εξάρτησης είναι πολύ πιο βαθιά και σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και την απόλαυση.

Όταν κάνεις κάτι που αφορά την επιβίωσής σου, όπως η κατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι ή μεγάλη ποσότητα λιπαρών ο εγκέφαλος σε επιβραβεύει για αυτό, αυξάνοντας την παραγωγή κάποιων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη, την οποία ο εγκέφαλος μεταφράζει ως ευχαρίστηση.

 

Έτσι, αναζητάει πιο συχνά και πιο έντονα συμπεριφορές οι οποίες σχετίζονται με την αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης. Σταδιακά όμως, υπάρχει περίπτωση ο εγκέφαλος να αρχίσει να συνηθίζει στις αυξημένες τιμές της δίνοντάς σου το σήμα για να αναζητήσεις περισσότερο από αυτό το φαγητό που σου προκαλεί απόλαυση.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει μία δεύτερη έκκριση ντοπαμίνης η οποία συμβαίνει λίγο αργότερα στο στομάχι! Φαίνεται πως παρότι ο εγκέφαλος χαίρεται με τα τρόφιμα που έχουν ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, το στομάχι, αντίθετα, μετά από λίγη ώρα δεν σε επιβραβεύει και δεν οδηγεί σε αύξηση της ντοπαμίνης. Αντιθέτως, επιβραβεύει τις καλές διατροφικές συνήθειες, καθώς η κατανάλωση τροφών που περιέχουν καλά θρεπτικά συστατικά επιφέρει τελικά την αύξηση της ντοπαμίνης. Απλώς χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο για να συμβεί αυτή τη αύξηση.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα ενθουσιαστείς στην ιδέα του fast food, θυμήσου πως το στομάχι σου θα επιβραβεύσει τις καλές διατροφικές συμπεριφορές και θα αυξήσει την ευχαρίστησή σου από την κατανάλωσή τους. Αρκεί να του δώσεις λίγο χρόνο!

14. Ένα τρόφιμο που χαρακτηρίζεται «οργανικό-βιολογικό» ή «χωρίς γλουτένη» δε σημαίνει ότι είναι και υγιεινό

Τα οργανικά τρόφιμα καταναλώνονται όλο και πιο συχνά, αλλά είναι υγιεινά;

Επί της ουσίας το οργανικό δε σημαίνει υγιεινό, αλλά αναφέρεται μόνο στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες/ παραγωγοί καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα γεωργικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα πουλερικά.

Οι βιολογικές καλλιέργειες θα πρέπει να γίνονται χωρίς τη χρήση των συμβατικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, χωρίς συνθετικά λιπάσματα και χωρίς ακτινοβολία. Τα ζώα αντίστοιχα, θα πρέπει να καταναλώνουν βιολογική τροφή και να είναι απαλλαγμένα από αυξητικές ορμόνες και αντιβιώσεις. Μέχρι εδώ όλα ακούγονται ιδανικά.

Μια διαφορετική ματιά

Από’κει και πέρα, το εάν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό δεν έχει σχέση με το εάν είναι οργανικό. Για παράδειγμα, στο εμπόριο θα βρεις αρκετά αλλαντικά τα οποία είναι οργανικά, αλλά περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά, τα οποία σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συνεπώς, είναι οργανικό αλλά σίγουρα δεν είναι υγιεινό. Επιπλέον, οι τηγανιτές πατάτες δεν θα αποτελέσουν ένα υγιεινό τρόφιμο μόνο και μόνο επειδή η πατάτα μπορεί να είναι βιολογική!

Τρόφιμα Gluten free

Όσον αφορά τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, προορίζονται κυρίως για όσους έχουν δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη και μπορεί να είναι χρήσιμα και σε άτομα με σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν έχει φανεί κάποιο όφελος στην υγεία από την κατανάλωσή τους.

Ωστόσο, μία διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι εν τέλει χειρότερη από μία διατροφή με γλουτένη, αναλόγως με τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η διατροφή σου. Καλές επιλογές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα άπαχα κρέατα και πουλερικά, τα ψάρια και τα ολικής άλεσης δημητριακά που είναι ελεύθερα γλουτένης, όπως η βρώμη ολικής. Εάν όμως, αντί για αυτά τα τρόφιμα, καταναλώνεις κυρίως πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι, ζάχαρη, απλούς υδατάνθρακες, αλλαντικά και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να προβείς σε αυτή την αλλαγή.

15. Τα Αναψυκτικά με Ζάχαρη μπορεί να σε Παχύνουν

Είτε το αναψυκτικό περιέχει ζάχαρη, είτε φρουκτόζη, είτε σιρόπι αγαύης, είτε σιρόπι γλυκόζης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορούν να σε παχύνουν και θα σου αναφέρω ευθύς αμέσως 3 τρόπους με τους οποίους αυτό συμβαίνει.

Υγρές Θερμίδες

Αρχικά, το 1 ποτήρι (240ml) αναψυκτικού σου παρέχει περίπου 120-140kcal. Αυτές οι θερμίδες όμως είναι υγρές, δηλαδή δεν σε χορταίνουν το ίδιο με το να κατανάλωνες ένα τρόφιμο αντίστοιχων θερμίδων, όπως για παράδειγμα 2 πορτοκάλια. Είναι σα να καταναλώνεις νερό με ζάχαρη, συνεπώς ο εγκέφαλος δεν καταγράφει αυτές τις θερμίδες ως φαγητό, άρα είναι πιθανό να μη μειώσεις κάτι άλλο μέσα στην ημέρα, ώστε να ισοφαρίσεις αυτές τις θερμίδες. Και η αλήθεια είναι πως 140kcal παραπάνω μία μέρα δε θα σε παχύνουν, αλλά εάν πίνετε 1 ποτήρι αναψυκτικού καθημερινά, επιπλέον των υπόλοιπων θερμίδων σου, μέσα σε 1 έτος είναι πιθανό να πάρεις 6-7kg σωματικού βάρους!

Διαταραχή της Ινσουλίνης

Κατά δεύτερον, τα σάκχαρα που περιέχουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη οδηγούν σε αύξηση του σακχάρου του αίματος και κατ’επέκταση και της ινσουλίνης. Η καθημερινή τους κατανάλωση είναι πιθανό να οδηγήσει σε παρατεταμένα επίπεδα σακχάρου και τελικά διαταραχή στην ινσουλίνη, με τη μορφή της ινσουλινοαντίστασης, η οποία έχει συσχετισθεί με αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.

Διαταραχή της Λεπτίνης

Κατά τρίτον, η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή στη λεπτίνη, μία ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πείνας και του κορεσμού, με αποτέλεσμα να έχεις αυξημένη όρεξη και να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ή και αναψυκτικού, κάτι που συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!