Ιατρική
Νοιώθετε κουρασμένοι; Ίσως αυτό να οφείλεται στις 10 παρακάτω αιτίες!
Πέρα από την σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση, οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθουμε κουρασμένοι έχουν πολλές φορές ψυχολογική προέλευση.
Ο ψυχολόγος Dr. Downing Orr λέει πως το άγχος και η πίεση που νιώθουμε για να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις είναι ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να μας εξουθενώνουν!
Έτσι, προτείνει να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας και πριν από οποιαδήποτε κίνηση ή απόφασή μας να… τον ρωτάμε « Μπορώ να το κάνω αυτό»; «Θέλω να το κάνω»; Αν η απάντηση είναι συνειδητά και αποφασιστικά ναι, τότε φροντίζουμε να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, διαφορετικά το «όχι» δεν είναι κακό!
10 πράγματα που μπορεί να μας προκαλούν κόπωση!
1) Αν νιώθουμε κόπωση σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή δραστηριότητες.
Πρέπει να λέμε “όχι” σε ό,τι μας κουράζει και μας πιέζει.
2) Αν νιώθουμε αφυδατωμένοι.
Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλεί κόπωση και να μας κάνει απαθής, να προκαλεί ζάλη ή ναυτία. Βότανα, τσάι, αραιωμένοι χυμοί και ό,τι περιέχει ηλεκτρολύτες είναι η καλύτερη επιλογή για να το βελτιώσουμε αυτό.
3) Εάν έχουμε έλλειψη σιδήρου.
Σύμφωνα με τον Dr. Chris Steele «Όταν μια γυναίκα παραπονιέται για κούραση, είναι πιθανό και να παρουσιάζει έλλειψη σιδηρού. Ειδικά αν δεν τρώει γαλακτοκομικά και κρέας περνάει βαριές περιόδους». Βέβαια έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει και ένας άντρας…
4) Πρέπει να ελέγχουμε τον θυρεοειδή μας.
Ο θυρεοειδής μας παράγει μία ορμόνη την θυροξίνη, η οποία ελέγχει τον μεταβολισμό μας και την ενέργειά μας. Εάν νοιώθουμε έντονη κόπωση καλό θα ήταν να τον ελέγξουμε…
5) Όταν αποξενωνόμαστε.
Οι ρυθμοί της ζωής και της εργασίας μας μπορεί να είναι απαιτητικοί. Δεν πρέπει όμως να παραμελούμε τον εαυτό μας και να ξεχνάμε να του δίνουμε λίγο ενέργεια. Έχουμε ανάγκη να αλλάζουμε παραστάσεις να έχουμε επαφή με άλλους ανθρώπους και να ερχόμαστε κοντά στην φύση. Ο καθηγητής Paul Gilbert σύμβουλος ψυχολόγος και συγγραφέας λέει πως από τον οργανισμό μας πρέπει να απελευθερώνεται η ντοπαμίνη και να υπάρχει ισορροπία ντοπαμίνης- ενδορφίνης ώστε να νιώθουμε ευχάριστα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε δίχως να παραμελούμε την κοινωνική μας ζωή και κάνοντας διάφορες ήπιες δραστηριότητες όπως κηπουρική, πεζοπορία ή ακόμη και διαλογισμό, αλλά και πιο έντονες όπως συμμετοχή σε ομάδες χορού ή άλλων ομαδικών δραστηριοτήτων.
6) Όταν έχουμε ανήσυχο ύπνο.
Ο ανήσυχος ύπνος μπορεί να προέρχεται από το περιβάλλον. Αν δεν κοιμόμαστε σε έναν χώρο με κλειστά τα φώτα ή τουλάχιστον χαμηλό φωτισμό, ο οργανισμός μας δεν κοιμάται. Κινητά που χτυπάνε, ραδιόφωνα και ανοιχτοί υπολογιστές ή τηλεοράσεις, έχουν ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μένει σε εγρήγορση.
7) Ας κάνουμε ένα τεστ δυσανεξίας.
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία υπάρχει στο σιτάρι, στη σίκαλη και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ασθενείς με κοιλιοκάκη δεν απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να νιώθουν κόπωση αλλά και να οδηγούνται σε οστεοπόρωση.
8) Πρέπει να σταματήσουμε την έντονη αυτοκριτική.
Η ζωή δεν είναι μόνο επιτυχίες, έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε. Η εξουθένωση μπορεί να προέρχεται από την τελειομανία μας, στο να είμαστε καλοί σε όλα. Ο καθηγητής Gilbert λέει «Υπάρχει η επαγγελματική εξουθένωση. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, οι τελειομανείς άνθρωποι, απελευθερώνουν ορμόνες του στρες, που τους καταστρέφει όλη την ενέργεια»
9) Σταματάμε το αλκοόλ.
Ας επιλέξουμε να λαμβάνουμε βιταμίνη C. To αλκοόλ μπορεί να είναι ένας καλός σύντροφος για τα “περίεργα” βράδια, μπορεί να μας δημιουργήσει όμως και ανήσυχο ύπνο. Καλύτερα να πίνουμε χυμούς και να παίρνουμε βιταμίνη C για να τονώσουμε τον οργανισμό μας.
10) Πρέπει να κοιμόμαστε όσο έχουμε ανάγκη.
Η καθημερινή ξεκούραση και ο ύπνος, είναι πολύ σημαντικά κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και της εβδομάδας. Αν δεν κοιμόμαστε όσο πρέπει, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι. Δεν πρέπει να συσσωρεύουμε κούραση, γιατί αυτή θα εξουθενώσει τον οργανισμό μας στο μέλλον.