Gossip

«Όταν η Ειρήνη Παπά έψαλε το “Ω Γλυκύ μου Έαρ” μέσα στην Αγιά Σοφιά»

Συντάκτης  | 

 

Η Ντέπυ Γκολεμά θυμάται μια συγκινητική τηλεοπτική στιγμή με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παπά!

Την Μεγάλη Παρασκευή το καλεί η μέρα να ακουστούν τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησίας, από το “Αι γενεαί πάσαι” ως το “Ω, γλυκύ μου Έαρ”. Φέτος σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα λόγω του κορωνοϊού, η Ντέπυ Γκολέμα στο znews διηγήθηκε μια ιστορία από τα σπουδαιότερα τηλεοπτικά συμβάντα της Ελληνικής Τηλεόρασης.

“Ήταν άνοιξη πριν από το Πάσχα του 1983, όταν ένα πρωινό εμφανίστηκε στην ΕΡΤ στο κτήριο της Κατεχάκη η Ειρήνη Παπά. Οι παλιότεροι θα θυμούνται αυτή τη συνέντευξη Τύπου, αν έμειναν δηλαδή παλαιότεροι…..

Σαν τώρα το θυμάμαι. Η Ειρήνη Παπά μπήκε στην αίθουσα της ΕΡΤ φορώντας μια κίτρινη μακριά τουαλέτα, συνοδευόμενη από τους στενούς της φίλους, τον Τάκη Εμμανουήλ και τον Πάνο Μιχαλόπουλο, τον γνωστό ηθοποιό.

Νομίζω το…. σοκ είναι αξέχαστο. Αυτή η δωρική ομορφιά που έχει η Ειρήνη Παπά, με τα μαύρα μαλλιά της και αυτό το κίτρινο χρώμα του φορέματος της πρέπει να θάμπωσε τα πάντα….

Η Ειρήνη Παπά είχε έρθει τότε από την Ρώμη για μια ταινία συμπαραγωγής της ΕΡΤ αλλά και για ένα πιο σπουδαίο λόγο. Να μεταβεί με τους “Ρεπόρτερς” στην Κωνσταντινούπολη και να γυρίσουν κρυφά μέσα στην Αγία Σοφία δυο από τους ωραιότερους ύμνους της βυζαντινής μουσικής. Το  “Τη Υπερμάχω στρατηγώ” και τον ύμνο της Μ. Παρασκευής το “Ω, γλυκύ μου Έαρ”, που σαν σχέδιο ήταν και τολμηρό και επικίνδυνο.

Εκείνη την ημέρα που είδαμε νεαροί συντάκτες την Ειρήνη Παπά νομίζαμε ότι είδαμε μια Ελληνίδα αρχαία θεά. Ήμουν στο ΒΗΜΑ τότε και θυμάμαι ότι γύρισα στην εφημερίδα γοητευμένη. Η Ειρήνη Παπά περπατούσε ανάμεσα στους καλεσμένους -υπήρξε μια μικρή γιορτή- με την άνεση που μόνο με την Μελίνα μπορούσες να τη συγκρίνεις.

Αυτή η άκληρη αρχαία ομορφιά της έμοιαζε σχεδόν να μην είναι γήινη, από την άλλη η τρανταχτή ελληνική φωνή, σταθερή και καθάρια νόμιζες ξεπηδούσε από τα βάθη των χρόνων των αρχαίων ελληνικών…..Το αρχαίο ελληνικό κάλλος….

Έγινε εκείνη η ταινία στην ΕΡΤ και μάλιστα είχαμε και αποκλειστική συνέντευξή της. Αλλά όσο με συγκίνησε εκείνο το “Ω γλυκύ μου έαρ” νομίζω τίποτα…

Η Ειρήνη Παπά είναι σήμερα πάνω από 90 χρονών. Με όσα προβλήματα μπορεί να έχει μια γυναίκα της ηλικίας της, που όταν τα έγραψα πριν από δυο χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη της ανιψιάς της που τη φροντίζει, κόντεψαν να με φάνε οι πάντες από το σινάφι.

Και κυρίως ο Μανουσάκης που με αποκάλεσε ψεύτρα στην τηλεόραση. Ήταν ένα κείμενο για τη βράβευση της Ειρήνης Παπά, απούσης φυσικά της ίδιας. Λίγο μυαλό αν έχετε -που έχετε- καταλαβαίνετε τους λόγους της διάψευσης…..

Το σημαντικό είναι ότι η Ειρήνη Παπά, έχει δεν έχει τη μνήμη της, έχει συνδέσει το όνομά της με το χάρισμα των μοναδικών και των ανεπανάληπτων ανθρώπων. Ο Θεός ας την έχει καλά… Τις πρώτες συνεντεύξεις από σπουδαίους ανθρώπους πάντα τις θυμόμαστε, ειδικά αν είμαστε στα πρώτα βήματα…..

Καλό Πάσχα να έχετε. Και να είμαστε βέβαιοι πως ό,τι στερούμαστε φέτος θα το απολαύσουμε του χρόνου, σε ναούς, ξωκλήσια, νησιά,θάλασσες αγκαλιά με τους αγαπημένους μας…..

Ο Θεός να δίνει δύναμη και σε όσους δίνουν τη μάχη της ζωής τους απανταχού της γης, όλων των λαών, άνθρωποι από την Ελλάδα, την Ιταλία ως την μακρινή Αυστραλία. Η πανδημία ενώνει τους ανθρώπους. Ας μας κάνει και καλύτερους…..”

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!