Ιατρική

Τα Ναι και τα Όχι του κρυολογήματος

Συντάκτης  | 

Τα «Ναι» της σωστής αντιμετώπισης…

Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι η καταπολέμηση των ιών. Ωστόσο, όταν έχουμε ήδη κρυολογήσει, η κατανάλωση πορτοκαλάδας δεν επισπεύδει τον κύκλο του ιού, αλλά βοηθά στην ανάρρωση, στο πλαίσιο της επαρκούς λήψης υγρών και της ισορροπημένης διατροφής. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι επίσης τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, ο μαϊντανός, το σέλινο και το κουνουπίδι.
Σούπες και πρωτεΐνες
Σούπες με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι η ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας. Oι πρωτεΐνες (από τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά) αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τους ιούς.

Υγρά
Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, όταν είστε συναχωμένοι, τόσο το καλύτερο. Oι ειδικοί συνιστούν να πίνετε ακόμη και 2 λίτρα νερό την ημέρα (εφόσον δεν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως η νεφροπάθεια και η καρδιοπάθεια, όπου επιβάλλεται η περιορισμένη κατανάλωση νερού). Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από το λαιμό και τη μύτη. Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται από τα νεκρά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται καθώς ο οργανισμός μάχεται τους ιούς. Εκτός από νερό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων που τονώνουν τον οργανισμό, αλλά και ροφήματα (χαμομήλι, τίλιο), που μαλακώνουν το βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων.
Ξεκούραση
Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών. Οι περισσότεροι περνάμε το κρυολόγημα «στο πόδι» με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε και η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να μειώνεται περισσότερο. Για να ξεπεράσετε, γρήγορα το κρυολόγημα, καθίστε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα (24 με 25ο C).

Εισπνοές
Είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος. Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Αποφύγετε όμως την εισπνοή οινοπνεύματος εμποτισμένου σε βαμβάκι, γιατί παρόλο που «ξεβουλώνει» τη μύτη και διευκολύνει προσωρινά την αναπνοή, ξηραίνει το βλεννογόνο της μύτης.

Γαργάρες
Εάν, εκτός από το συνάχι, έχετε και πονόλαιμο, τότε μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με αλάτι, λεμόνι και λίγο νερό 3 φορές την ημέρα, τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε αντισηπτικές καραμέλες από το φαρμακείο.  

… και τα «Όχι»
Αντιβίωση
Η αντιβίωση δεν καταπολεμά τους ιούς αλλά τα μικρόβια. Κατά συνέπεια, δεν χρησιμεύει για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Oι ειδικοί εξηγούν ότι η αντιβίωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών μιας ίωσης (π.χ. ιγμορίτιδας, πνευμονίας), καθώς και σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις, διαβητικούς κλπ.).

Κορτιζονούχα σπρέι
Τα κορτιζονούχα ρινικά σπρέι ενδείκνυνται για την αλλεργική ρινίτιδα και όχι για το συνάχι που προκαλείται εξαιτίας της εισβολής ενός ιού στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, η κορτιζόνη μειώνει τοπικά (στη μύτη) την άμυνα του οργανισμού. Από την άλλη μεριά, τα από του στόματος χορηγούμενα κορτιζονούχα σπρέι συνιστώνται για τους ασθματικούς, που σε περίπτωση κοινού κρυολογήματος κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βρογχόσπασμο. Εάν είστε τόσο άσχημα και πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε, επιλέξτε τα μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι. Αλλά μόνο μέχρι 5-6 μέρες, καθώς υπάρχει η πιθανότητα εθισμού του οργανισμού στο φάρμακο και  να προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα.

Τσιγάρο
Καλό είναι να ξεχάσετε το τσιγάρο όταν είστε συναχωμένοι. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι στους καπνιστές οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων είναι «ελαττωματικοί», γι’ αυτό και ο κύκλος μιας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο, που είναι 3-4 ημέρες. Επιπλέον, λόγω της μειωμένης άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της χρόνιας βρογχίτιδας (από την οποία πάσχουν πολλοί καπνιστές), με κυριότερο σύμπτωμα τον έντονο παραγωγικό βήχα που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 30 ημέρες και τη δυσχέρεια της αναπνοής.

Αντιβηχικά σιρόπια
Εάν το κρυολόγημά σας συνοδεύεται από παραγωγικό βήχα (με φλέματα), τότε αυτό που πραγματικά θα σας βοηθήσει δεν είναι ένα αντιβηχικό σιρόπι, αλλά η λήψη άφθονων υγρών που συμβάλλουν στην απόχρεμψη. Τα αντιβηχικά σιρόπια μειώνουν την αποβολή των πτυέλων, προκαλώντας συσσώρευση των φλεμάτων στους πνεύμονες. Χορηγούνται μόνο στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους, καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, ασθματικούς) ή στην περίπτωση που ο βήχας είναι ξηρός (χωρίς φλέματα).
Γυμναστήριο
Αποφύγετε την άσκηση, καθώς και κάθε είδους σωματική κόπωση, για 3-4 ημέρες, ούτως ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να εξοικονομήσει δυνάμεις για την καταπολέμηση του ιού.

Editor: Κατερίνα Π.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *