Γενικά

Συμμαχία Google – Apple κατά κορωνοϊού

Συντάκτης  | 

Google - apple

Google-Apple: Οι δύο εταιρείες-ανταγωνιστές ανακοίνωσαν την συνεργασία τους για την ανάπτυξη τεχνολογίας για σκοπούς ιχνηλάτησης επαφών με κορωνοϊό.

Αίσθηση στον χώρο της τεχνολογίας προκάλεσε η ανακοίνωση της συνεργασίας Google και Apple την Παρασκευή. Οι δύο εταιρείες-ανταγωνιστές στην «αρένα» των smartphones ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια για να μπορέσει η τεχνολογία Bluetooth να βοηθήσει κυβερνήσεις και υγειονομικές υπηρεσίες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών.

Οι δύο μεγάλες εταιρείες ανέφεραν πως θα δημιουργήσουν και διαθέσουν μια «αναλυτική λύση» που θα περιλαμβάνει API’s (application programming interfaces) και τεχνολογία σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος προκειμένου να βοηθά στην ιχνηλάτηση επαφών. «Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, το σχέδιο είναι να εφαρμοστεί αυτή η λύση σε δύο βήματα, ενώ παράλληλα διατηρείται η ισχυρή προστασία γύρω από την ιδιωτικότητα των χρηστών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Toν Μάιο θα κυκλοφορήσουν API’s που θα επιτρέπουν διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών Android και iOS, χρησιμοποιώντας εφαρμογές υγειονομικών αρχών. Αυτές οι εφαρμογές θα είναι επίσημες και θα είναι διαθέσιμες για download από τα app stores των εταιρειών. Ακολούθως, θα συνεργαστούν και για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης πλατφόρμας ιχνηλάτησης επαφών με βάση την τεχνολογία Bluetooth. Όπως ανακοίνωσαν, «αυτή είναι μια πιο στιβαρή λύση από μία ΑΡΙ και θα επέτρεπε σε περισσότερους να συμμετέχουν, εφόσον το επιλέξουν, ενώ θα επιτρέπει επίσης την αλληλεπίδραση με ένα ευρύτερο οικοσύστημα εφαρμογών και κυβερνητικών υγειονομικών αρχών» συμπληρώνεται. Υπογραμμίζεται εκ νέου πως η ιδιωτικότητα, η διαφάνεια και η συναίνεση είναι ύψιστης σημασίας σε αυτή την προσπάθεια».

Οι δύο εταιρείες σημειώνουν πως θα δημοσιοποιούνται ανοιχτά πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δουλειά. Τονίζουν σχετικά «ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε χώρες σε όλο τον κόσμο να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Covid-19».

Ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα για την κίνηση Google – Apple

Σημειώνεται πως την εξέλιξη αυτή σχολίασαν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και η αρμόδια αρχή της ΕΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είπε: «είναι πολύ ενδιαφέρον, μα πολλοί ανησυχούν για αυτό από πλευράς ελευθεριών του ατόμου. Θα το εξετάσουμε σε βάθος και θα σας ενημερώσουμε». Η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, EDPS, φάνηκε πιο θετική, τονίζοντας πως «η πρωτοβουλία αυτή θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση, ωστόσο μετά από μια γρήγορη ματιά φαίνεται να πληροί τις σωστές προϋποθέσεις όσον αφορά στις επιλογές χρηστών, την προστασία δεδομένων από σχεδιασμού και την πανευρωπαϊκή διαλειτουργικότητα».

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Πολωνία, ήδη χρησιμοποιούν τα κινητά των πολιτών τους για αποστολή ενημερώσεων/συναγερμών για πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού. Σε άλλες αρχές, σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, δουλεύουν πάνω σε δικές τους πρωτοβουλίες. Όμως, αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στις ΗΠΑ.

Οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας επιδιώκουν να δώσουν συνοχή σε αυτό, επιτρέποντας σε εφαρμογές «τρίτων» να περιλαμβάνουν τη λύση/τεχνολογία τους. Αυτό θα έδινε διαλειτουργικότητα στις εφαρμογές, οπότε η ιχνηλάτηση επαφών θα συνεχίζεται καθώς οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό και θα έρχονται σε επαφή με άτομα που χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε χαλάρωση των lockdowns και των περιορισμών μετακίνησης στα σύνορα.

Οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας ιδιωτικότητας, με επεξεργασία επαφών επί τόπου στο κινητό, καθώς και μέτρα κρυπτογράφησης. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση δυνατοτήτων ιχνηλάτησης στα λειτουργικά iOS και Android. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να τις ενεργοποιούν/απενεργοποιούν χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσουν εφαρμογή. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να αποσταλεί μέσω κάποιου μελλοντικού update, ωστόσο δεν γνωστοποιήθηκε πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!