Ταξίδια & Τουρισμός

Επιπτώσεις και στον τουρισμό λόγω κορονoϊού

Συντάκτης  | 

επιπτώσεις

Ανησυχία στο Υπουργείο Οικονομικών, για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στην οικονομία της «θωρακισμένης Ελλάδας» και τον τουρισμό της.

Το δεύτερο ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός, με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, ανησυχία επικρατεί στον κλάδο για τη συνέχεια και ειδικά για την πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο κορονοϊός, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία και ο πρώτος κλάδος που φέρεται να πλήττεται, είναι ο τουρισμός.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βλέπει πως ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, φέτος είναι εξαιρετικά αμφίβολος. Αυτό, αφού και μόνο η επίδραση από τον τουρισμό θα αποδυναμώσει αρκετά την αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων ετών.

Εφόσον δεν ανακοπεί η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως, τότε θα πληγούν και άλλοι κλάδοι της οικονομίας και οι οικονομικές συνέπειες στη «θωρακισμένη Ελλάδα» θα είναι τεράστιες.

Σοβαρές επιπτώσεις σε πόλεις με μεγάλα καρναβάλια

Ήδη, η ζημιά για την τοπική οικονομία της Πάτρας είναι ανυπολόγιστη, μετά την ακύρωση του φημισμένου Καρναβαλιού. Αντίστοιχες, όμως, είναι οι ζημιές και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και διπλή ζημιά, μιας και τα ξενοδοχεία έχουν ληδη λάβει προκαταβολές. Μέρος αυτών θα πρέπει να επιστραφεί, ενώ τα απαραίτητα εμπορεύματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προμηθεύονταν, δεν θα καταναλωθούν στο σύνολό τους.

Πάντως επικρίνουν την πολιτική ηγεσία για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αφού δεν ματαιώθηκαν άλλες εκδηλώσεις όπου πραγματοποιείται συνάθροιση κόσμου.

Πάσχα, συνέδρια και προκρατήσεις

Τα επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι η περίοδος του Πάσχα. Μέχρι τότε, θα υπάρχει αγωνία για την πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο, το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού.

Από παράγοντες του κλάδου, τονίζεται ότι όλα θα κριθούν από την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού, και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ήδη έχουν διακοπεί οι πτήσεις της Airchina από το Πεκίνο, πλήγμα για την εισροή τουριστών από την τεράστια αγορά της. Σημειώνεται ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες

Ένας άλλος ορατός κίνδυνος είναι τα σοβαρά πλήγματα στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς οι πιθανότητες ακύρωσης συνεδρίων όλο και αυξάνονται. Κυρίως την άνοιξη, πραγματοποιούνται δεκάδες συνέδρια, με χιλιάδες συμμετέχοντες από το εξωτερικό. Αν για λόγους δημόσιας υγείας ματαιωθούν, οι οικονομικές επιπτώσεις στα ξενοδοχεία θα είναι πολύ μεγάλες. Σημειώνεται, ότι ήδη αναβλήθηκε το Οικονομικό Forum των Δελφών.

Επίσης, παγκοσμίως ο κόσμος εμφανίζεται διστακτικός ακόμη και για προγραμματισμένα ταξίδια αυτή την περίοδο, που εξαπλώνεται ο νέος ιός. Η μείωση της ζήτησης που έχει προκληθεί, έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές αερογραμμές να μειώσουν τα δρομολόγιά τους. Επίσης, η ακύρωση της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4-8 Μαρτίου και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 10.000 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες, αποτυπώνει το γενικότερα κακό κλίμα στον τομέα του τουρισμού.

Μιά πολύ δύσκολη χρονιά

Όλα αυτά δείχνουν ότι, ο ελληνικός τουρισμός φέτος, θα περάσει μια δοκιμασία και είναι εξαιρετικά δύσκολο θα προσεγγίσει την επίδοση του 2019.  Όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις, αναφέρουν ξενοδόχοι, επικαλούμενοι και την τραυματική εμπειρία για τον τουρισμό από τον ιό SARS, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Το περασμένο έτος καταγράφηκε ρεκόρ, καθώς, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στα 18,2 δισ. ευρώ, από 16,1 δισ. ευρώ, το 2018 και 14,6 δισ. ευρώ, το 2017.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 11,5% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12,3 δισ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση κατά 16,3% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,4 δισ.  ευρώ.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!