Ταξίδια & Τουρισμός
Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου
Μυθολογία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.
Οι Παξοί, ο Βενιαμίν των Επτανήσων, είναι μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και σε απόσταση 12 μιλιών από την Πάργα. Το σχήμα των Παξών είναι μακρόστενο, μοιάζει με σαύρα, το ίδιο και των Αντιπάξων. Τα δυο νησιά καλύπτουν έκταση 19 τετ.χλμ. το πρώτο και 3 τετ.χλμ. το δεύτερο.
Οι Παξοί είναι ένας τόπος ειδυλλιακός, προικισμένος αφειδώλευτα από τη φύση. Δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικοί όρμοι, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνοι εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τις ξερολιθιές. Στους εκπληκτικά όμορφους όρμους των Παξών ελλιμενίζονται πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη.
Πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών είναι ο Γάιος, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση. Στολίδι του λιμανιού είναι το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με ενετικό φρούριο, τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη, καθώς και ανεμόμυλο. Εκδρομικά σκάφη με αφετηρία το Γάιο πραγματοποιούν το γύρο του νησιού και συνδέουν τους Παξούς με τους Αντίπαξους.
Η Λάκκα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, είναι ένας γραφικός παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος στο μυχό ενός κλειστού απάνεμου όρμου. Από το λιμανάκι του οικισμού πραγματοποιούνται εκδρομές σε κοντινές παραλίες.
Νοτιότερα, στις ανατολικές ακτές του νησιού, βρίσκεται ο Λογγός, ένα χαρακτηριστικό επτανησιακό χωριό, χτισμένο σε γραφικό όρμο με όμορφη ακρογιαλιά. Ο Λογγός φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του.
Δύο μεσόγεια χωριά των Παξών με αρκετά παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια είναι τα Μαγαζιά και ο Οζιάς.
Αξιοθέατα – Φυσικές Ομορφιές
Στον Γάιο
• Το κάστρο του Άη Νικόλα, στην ομώνυμη νησίδα, μετά από άδεια της Δημοτικής αρχής, τηλ.: 26620 32100.
• Το Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι (ζητήστε από το Χρύσανθο να σας πάει)
• Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Βρίσκεται πίσω από τη στάση του λεωφορείου.
• Την Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζιά, στο τέλος του παραλιακού δρόμου πριν στρίψετε για Μογγονησι.
• Το Μουσείο Παξών. Ώρες 11:00 – 13:00 π.μ. και 19:00 – 22:30 μ.μ. Τηλ.: 2662032566
• Τις στέρνες της Ελεούσας, πάνω από την εκκλησία, στα Βλαχοπουλάτικα.
• Τη στέρνα των Αγίων Αποστόλων, δεξιά της ομώνυμης εκκλησίας.
• Τη στέρνα των Αγίων Αναργύρων, πάνω από την εκκλησία.
• Το μύλο του Λεσιανίτη στα Τρανακάτικα.
• Τις Όστριες, για τη θέα του Αυλακιού και το ηλιοβασίλεμα. Από το δρόμο δεξιά της Αγίας Παρασκευής στα Μπογδανάτικα.
• Τις παραλίες : Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα. Από το δρόμο μετά το Νέο Λιμάνι στη διασταύρωση δεξιά για Πλάτανο – Λογγό.
Στους Αντίπαξους
• Τις αμμουδιές Βρίκα και Βουτούμι, με ταχύπλοο από τα λιμάνια, αλλά και με καΐκια ή βάρκες.
• Τους παραδοσιακούς αμπελώνες.
• Την πηγή του Καλοήρη
ΟΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Δαντελωτή όψη παρουσιάζουν οι Παξοί και οι Αντίπαξοι περιμετρικά. Επιτακτική ανάγκη και χρέος κάθε επισκέπτη είναι ο γύρος των νησιών με σκάφος.
Οι παραλίες (σπιάτζες), μικρές σε μέγεθος οι περισσότερες, βοτσαλόστρωτες, έχουν καθάρια διαυγή νερά. Σπουδαιότερες είναι του Γιαννά, Σουλάνενας, Μπάλου, Αγίας Μαρίνας, στο Μογγονήσι, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αλάτι, Κηπιάδι, Μαρμάρια, Λεβρεχιό, Γλυφάδα, Μονοδέντρι, Αρκουδάκι, Ορκός, Κανόνι, Χαραμί (αμμουδιά), Αχάι, Αυλάκι, Γαλάζιο και στους Αντιπάξους οι διάφανες πρασινογάλαζες αμμουδιές με την εξωτική γοητεία Βρίκα & Βουτούμι, πολύβουες μα παραδεισένιες, αλλά και οι βοτσαλόστρωτες ερημικές Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.
Μαγεία πραγματική οι σπηλιές στο Μογγονήσι (τα άντρα των Νηρηίδων κατά τον επίσκοπο Παραμυθιάς Αθηναγόρα), ο Τρυπητός με τη φυσική γέφυρα, ο γκρεμός του Μουσμουλιού, ο Ορθόλιθος (όρθιος βράχος μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές, ο επιβλητικός γκρεμός του Ερημίτη (θαυμάσιο θέαμα το ηλιοβασίλεμα από τους Αγίους Αποστόλους στα Μποϊκάτικα Μαγαζιών με θέα το γκρεμό) και η γράβα της Υπαπαντής είναι θεάματα που η φύση σμίλεψε μες στο χρόνο, για να τη θαυμάζουμε και να την απολαμβάνουμε.
Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές, ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους σχηματισμούς: σπήλαια, αψίδες, θόλους, κατακόρυφους γκρεμούς. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι, που προστατεύεται από δυο νησάκια, τον Άγιο Νικόλαο και τη Παναγία. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η Λάκκα και στην ανατολική παραλία ο γραφικός Λογγός. Σήμερα οι Παξοί έχουν περίπου 2300 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι δέχονται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.
Οι Παξινοί είναι ζεστοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση, αλλά επιδιώκουν να βρίσκονται και μέσα σε όλες τις εξελίξεις της σύγχρονης Ευρώπης. Έτσι έχουν ανακηρυχθεί Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης για το έτος 2004, έναν θεσμό που σκοπό έχει την ανάδειξη και διατήρηση του χωριού σε όλη την Ευρώπη. Στα πλαίσια των εορτασμών για το Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης, οι Παξοί θα είναι κέντρο πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και πανευρωπαϊκών συναντήσεων.