Κατοικίδια & Ζώα

Οι ανάγκες της ηλικιωμένης γάτας

Συντάκτης  | 

Όσο γερνάει το γατάκι μας η συμπεριφορά του αλλάζει. Γι´ αυτό πρέπει να έχουμε το νου μας μήπως όλες αυτές οι… παραξενιές οφείλονται σε ασθένειες που έρχονται με τα χρόνια. Όπως ακριβώς δεν θεωρούμε τα γηρατειά στους ανθρώπους κάποιου είδους… ασθένεια, έτσι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ηλικιωμένη γάτα μας σαν άρρωστη.

 Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι μετά από κάποια ηλικία έχει μεγαλύτερη ανάγκη από άσκηση, στοργή, φροντίδα καθώς και ένα καθημερινό, σταθερό πρόγραμμα.
Σε προχωρημένη ηλικία οι συχνές διακυμάνσεις στη συμπεριφορά, δεν είναι περίεργο φαινόμενο. Ωστόσο αν βλέπουμε το ζωάκι μας να έχει γίνει ξαφνικά ιδιαίτερα… κυκλοθυμικό, πρέπει να προβληματιστούμε καθώς αυτές οι μεταπτώσεις συχνά οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας και όχι σε απλή… παραξενιά.

Έγκαιρη διάγνωση
Όλα αυτά τα προβλήματα εντείνονται όσο το κατοικίδιό μας μεγαλώνει και ο βασικός τρόπος για να τα αντιμετωπίσουμε είναι η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη ιατρική διάγνωση. Έτσι, είναι σημαντικό κάθε ζώο μεγαλύτερο των 7 ετών να υποβάλλεται σε γενικό τσεκ απ ανά εξάμηνο ή μία φορά το χρόνο. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ, που είναι προσαρμοσμένα ανά ηλικία,  συμβάλλουν στην αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία και συνεπώς προλαμβάνουν και τις αλλαγές στη συμπεριφορά.
Επομένως, σε περίπτωση που παρατηρήσουμε παράξενες αντιδράσεις, συνίσταται σε πρώτη φάση μια ανάλυση της ελεύθερης και ολικής θυροξίνης, που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και στο σπίτι με την αγορά ενός θυρεοειδικού τεστ. Επίσης, η βακτηριολογική καλλιέργεια ούρων ενδείκνυται όταν τα ούρα είναι αραιά, γιατί τότε υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ουρολοίμωξης. Ο υπερθυρεοειδισμός, η υπέρταση, η νεφροπάθεια και ο διαβήτης εμφανίζονται συχνά στις γηραιότερες γάτες και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από αλλαγές στη συμπεριφορά.
Τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα έχουν και επίπονες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα και τα οδοντικά προβλήματα. Επιπλέον, η εξασθένιση της ακοής και της όρασης, μπορεί να προκαλέσει φοβίες ή επιθετικότητα εφόσον το γατάκι μας αισθάνεται πως χάνει κάποια από τα βασικά του «όπλα».
Συχνά φαινόμενα είναι επίσης το αποδιοργανωμένο πρόγραμμα στον ύπνο, η τάση να κάνει διαρκώς βόλτες εκτός σπιτιού και το ασταμάτητο νιαούρισμα, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα αίτια για αυτά τα συμπτώματα είναι οι νοητικές διαταραχές, η υπέρταση, ο πόνος και η εξασθένιση των αισθήσεων.
Αν μια διαταραχή συμπεριφοράς προκύψει ως αποτέλεσμα ενός ζητήματος υγείας, ενδέχεται η ιατρική θεραπεία να αποδειχθεί ανεπαρκής. Κι αυτό γιατί ταυτόχρονα επιβάλλεται να αναδιαμορφώσουμε το περιβάλλον διαμονής, τη δική μας αντιμετώπιση ενώ μπορεί να χρειαστεί και η χορήγηση κάποιου είδους αγχολυτικού.
Τα ήσυχα και ασφαλή σημεία για τον ύπνο της, οι ράμπες ή τα σκαλάκια για να ανεβαίνει σε μέρη που πλέον δεν μπορεί φτάσει πηδώντας, είναι μερικά tips που θα διευκολύνουν αφάνταστα τη ζωή της γερασμένης γατούλας μας. Επιπλέον η αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των δοχείων της άμμου και ο συχνός καθαρισμός τους σε συνδυασμό με κάποια αναμμένα φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα τη βοηθήσουν να προσανατολίζεται σωστά, παρά την εξασθένιση της όρασής της.
 Πολύ σημαντική είναι η σταθερότητα του περιβάλλοντος και της καθημερινότητάς της γιατί μειώνουν το άγχος. Τέλος, αν είναι να μετακομίσουμε ή να αλλάξουμε πολύ τον τρόπο ζωής μας καλό είναι να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές σταδιακά για να αφήσουμε χρόνο και χώρο στο ζωάκι μας να προσαρμοστεί.  

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *