Ιατρική

Μνήμη χρυσόψαρου; Όχι πια!

Συντάκτης  | 

Έχεις παρατηρήσει ότι όλο και συχνότερα δεν θυμάσαι που έχεις αφήσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου ή το κινητό σου; Ξεχνάς σημαντικά ραντεβού κι υποχρεώσεις; Αναρωτιέσαι αν έχεις μνήμη χρυσόψαρου ή αν βρίσκεσαι στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ;

Μην ανησυχείς, το άγχος, το στρες και η έντονη και κοπιαστική δουλειά σε κάνουν να αφαιρείσαι και να αποσπάται η προσοχή σου, με αποτέλεσμα να έχεις κάποια κενά μνήμης κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μην αγχώνεσαι. Υπάρχουν μικρά μυστικά που αν τα ενσωματώσεις στην καθημερινότητα σου θα δεις σημαντικά αποτελέσματα και σίγουρα θα θυμηθείς να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου που τα ανακάλυψε!

Η τσίχλα κάνει καλό
Παρόλο που δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο που το μάσημα μιας τσίχλας βοηθάει τη μνήμη σου και μπορεί να σου φαίνεται τρελό, μια απλή εξήγηση είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και συνεπώς αυξάνεται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Είτε το πιστεύεις είτε όχι το μάσημα της τσίχλας μπορεί να βελτιώσει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται το μυαλό και η μνήμη σου.
Για παράδειγμα, άτομα που μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια κάποιου τεστ έφερναν στη μνήμη τους ευκολότερα τα θέματα από κάποιους άλλους.

Ρίξ’ το στη γυμναστική
Μπορεί οι άντρες να γυμνάζονται περισσότερο από τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γυμνάζονται αρκετά. Ναι το ξέρω μάλλον βαρέθηκες ν’ ακούς πόσο καλό κάνει η άσκηση αλλά τώρα βρήκες έναν ακόμα λόγο για να γυμναστείς. Ποιος είναι αυτός; Η όξυνση της μνήμης σου. Που ξέρεις μετά από λίγη γυμναστική μπορεί και να θυμηθείς που έβαλες τα κλειδιά σου!
Γι’ αυτό άσε κάτω το junk food, βγες έξω και περπάτα, άσε το αυτοκίνητο στο σπίτι και πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατο, χρησιμοποίησε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Και το παραμικρό είδος άσκησης μπορεί να κάνει τη μνήμη σου καλύτερη. Άρχισες να το σκέφτεσαι;

Καφεΐνη. Κι όμως βοηθάει.
Λίγο ή πολύ όλοι έχουμε ακούσει τις θεωρίες που υπάρχουν γύρω από την καφεΐνη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι βοηθάει τον οργανισμό μας, ενώ άλλοι ότι προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις.
Δεν ξέρουμε τελικά ποιο από τα δυο ισχύει, αλλά το σίγουρο είναι ότι η καφεΐνη βοηθάει στην εγρήγορση της λειτουργίας του μυαλού άρα και τη μνήμη.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν κακή μνήμη, ενώ προστατεύει τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από την απώλεια μνήμης και μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στη νόσο Alzheimer. Αλλά μην πάρεις αέρα και αρχίσεις τις καταχρήσεις. Πάντα με μέτρο η καφεΐνη, γιατί μπορεί να έχει και παρενέργειες στην υγεία σου.

Κοιμήσου μέσα στην μέρα
Μπορεί να μην διαθέτεις πολύ ελεύθερο χρόνο και να τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, όμως καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της μέρας να ξεκλέβεις λίγο χρόνο προκειμένου να παίρνεις έναν μικρό υπνάκο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του καθηγητή Robert Stickgold, ο ύπνος μετά την αφομοίωση κάποιας καινούργιας γνώσης, αλλά και γενικότερα η επαρκής ξεκούραση βοηθά τον εγκέφαλό μας να θυμάται καλύτερα.
Μην φοβηθείς λοιπόν να κλείσεις για λίγο τα μάτια σου και να ξεκουραστείς. Απλά φρόντισε να μην ξεπεράσεις τα 45 λεπτά γιατί τότε θα φτάσεις σε φάση REM και δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αλκοόλ, αλλά με μέτρο
Είναι γνωστό ότι οι άντρες είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το αλκοόλ. Και παρόλο που συνήθως θεωρείται μια ακόμα κακή συνήθεια, η αλήθεια είναι ότι ένα ή δυο ποτηράκια την ημέρα βοηθούν στην θωράκιση της μνήμης και στην πρόσληψη της σχιζοφρένιας.
Παρόλα αυτά εάν αρχίσεις την υπερκατανάλωση του αλκοόλ τότε σίγουρα θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Και τότε η έκφραση « πίνει για να ξεχάσει» δεν θα σου φαίνεται πια και τόσο παράξενη.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *