Πρόσωπα

Μάνος Παυλίδης. Ο πατριάρχης των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα.

Συντάκτης  | 

Μάνος ΠαυλίδηςΟ Μάνος Παυλίδης γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1921 θεωρείται ο πατριάρχης των δημοσίων σχέσεων στην Ελλάδα. Πνευματική προσωπικότητα με μεστή σκέψη, ξεκίνησε την επαγγελματική δραστηριότητα από τον χώρο του τουρισμού για να περάσει γρήγορα στη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις.

 

ΒΙΟ
Το 1945 αποφοιτά από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη να εργάζεται από το 1939 στο πρακτορείο τουρισμού «Όλυμπος».

Από την άνοιξη του 1941 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 εργάζεται στο παλαιοπωλείο «Μπαρόκ». Τον Οκτώβριο του 1944 μετά την απελευθέρωση μεταβαίνει στην Αίγυπτο και εργάζεται στη βιομηχανία αυτοκίνητων Ford μέχρι το τέλος του 1945. Τον Ιανουάριο του 1946 επανέρχεται στην Ελλάδα και προσλαμβάνεται στην Αμερικάνικη Αποστολή Παρατηρητών για τις εκλογές.

Μετά τις εκλογές τον Ιούνιο του 1946 αποστέλλεται από την ‘Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ελλάδος στην Αίγυπτο σε επίσημη αποστολή για την επανασύνδεση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδος και Αιγύπτου. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του πρακτορείου επιβατών του νεοσυσταθέντος αερομεταφορέα ΤΑΕ.

Από τον Μάιο του 1947 συνεργάζεται με την ελληνική διαφημιστική εταιρεία ΑΔΕΛ και εκδίδει το πρώτο μεταπολεμικά αεροπορικό περιοδικό «Τα Αεροπορικά Νέα», το οποίο διευθύνει μέχρι το 1972.

Μάνος Παυλίδης

Το 1951 η ΑΔΕΛ αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του βρετανικού οίκου Foote Cone and Belding, ο οποίοςαναλαμβάνει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού την οργάνωση της πρώτης εκστρατείας διαφημίσεως και δημοσίων σχέσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Το 1952 η ΑΔΕΛ ιδρύει την πρώτη υπηρεσία παροχής υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων της οποίας αναλαμβάνει τη διεύθυνση μέχρι το 1957, οπότε και αποχωρεί από την ΑΔΕΛ και ιδρύει το προσωπικό του γραφείο δημοσίων σχέσεων «Δεσμός». Τον ίδιο χρόνο γίνεται μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσίων Σχέσεων και της Αμερικανικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων.

Το 1959 γίνεται μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Δημοσίων Σχέσεων (lPRA). Το 1960 αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ιδρύσεως της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων, επιστημονικού και επαγγελματικού οργάνου των συμβούλων Δημοσίων Σχέσεων της χώρας. Τον ίδιο χρόνο ιδρύει και εκδίδει με τον Τάκη Μιχαηλίδη το περιοδικό «Δημοσιότης», το μοναδικό που καλύπτει τον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και παρέχει πολύτιμο ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό. Το 1961 γίνεται ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing.

Το 1963 τιμάται με το χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος. Το 1964 εκλέγεται γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενώσεως Δημοσίων Σχέσεων, θέση που διατήρησε επί 6 χρόνια με την ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας της στην Ελλάδα.

Επίσης το 1964 έδωσε σειρά ομιλιών στη Σχολή Δημοσίων Σχέσεων της Βοστόνης. Το 1970 εκλέγεται αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης και το διάστημα 1973-1976 πρόεδρός της. Μετά το τέλος της θητείας του εκλέγεται ισόβιο μέλος επί τιμή της IPRA.

Πηγή: www.pr4you.gr

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *