Σχέσεις

Οι 3 ενδείξεις της συναισθηματικής ανασφάλειας στη σχέση

Συντάκτης  | 

Απόδοση: Νάσια Αντωνίου

Γιατί νιώθουμε ανασφαλείς στη σχέση μας, παρόλο που θέλουμε τόσο πολύ τον σύντροφό μας;

Ερωτεύομαι και δεσμεύομαι στη σχέση, σημαίνει εμπιστεύομαι και μοιράζομαι οικεία πράγματα με κάποιο άλλο πρόσωπο. Ορισμένοι άνθρωποι όμως βιώνουν ανασφάλεια στη σχέση γιατί ακριβώς δυσκολεύονται με αυτό το θέμα: αγαπώ κάποιον σημαίνει τον εμπιστεύομαι, σημαίνει να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και να ανοίγομαι συναισθηματικά σε έναν άλλον άνθρωπο.

Σε οποιαδήποτε σχέση, χρειάζεται να δημιουργεί ένα πλαίσιο ασφάλειας μέσα στο οποίο μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα και να είσαι ο εαυτός σου. Αν δεν υπάρχει η ασφάλεια, ίσως καταλήξεις γεμάτος ανασφάλειες και αμφιβολίες.

Αν γνωρίσεις κάποιο πρόσωπο και σου αρέσει πολύ, αλλά μετά αισθάνεσαι ανασφαλής ή φοβάσαι ότι μπορεί να σε πληγώσει και να σε εγκαταλείψει πριν δημιουργηθεί δέσιμο μεταξύ σας, τότε ίσως νιώθεις ανασφάλεια με τις σχέσεις. Με άλλα λόγια, όταν αποφεύγεις κάποιον που μόλις γνώρισες, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ανασφάλειας. Όμως, υπάρχουν και άλλα σημάδια ανασφάλειας σε μια σχέση που μπορεί να μην είναι εύκολα αντιληπτά.

Έλεγχος και ζήλια

Ένα σημάδι που δείχνει ότι είσαι ανασφαλής στη σχέση, είναι να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα, είτε την ίδια τη σχέση (τα πράγματα που κάνει το ζευγάρι μαζί) είτε τον σύντροφό σου (τί κάνει και τί όχι). Μερικοί άνθρωποι νιώθουν έντονα την ανάγκη να ελέγχουν τη σχέση για να μην αισθάνονται απειλή.

Όταν κάποιος θέλει να ελέγξει τον σύντροφό του, το κάνει γενικά επειδή νιώθει ανασφαλής. Η ανάγκη για έλεγχο θα μπορούσε ακόμη να σημαίνει ότι υπάρχουν βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως ένα υπόβαθρο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Επιπλέον, η ανασφάλεια εκδηλώνεται με τη μορφή της ζήλιας. Η ζήλια είναι το προκαθορισμένο σημάδι της ανασφάλειας. Όσοι εμπιστεύονται τον σύντροφό τους και έχουν αυτοπεποίθηση, μπορεί επίσης ορισμένες φορές να αισθανθούν ζήλια, αλλά σίγουρα λιγότερο συχνά και όχι τόσο έντονα.

Ένας σωστός τρόπος να περιορίσει κανείς τη ζήλια είναι να περιορίσει όλες τις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτή. Για παράδειγμα, το να ρωτάς τον σύντροφό σου, που είσαι, τι ώρα θα πας εκεί, να ελέγχεις συνεχώς τα social media του συντρόφου κ.τ.λ.

Η αποζήτηση συνεχούς τρυφερότητας και στοργής

Μία άλλη ένδειξη ανασφάλειας στη σχέση είναι όταν “τσεκάρεις” συνέχεια τον σύντροφό σου αν σου δείχνει τρυφερότητα και αγάπη. Όλοι φυσικά θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί και αγαπητοί, αλλά δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να μετράει τις φορές που ο σύντροφος του κάνει κάτι γλυκό.

Υπάρχουν άνθρωποι που μετρούν και συγκρίνουν τα πράγματα που κάνει ο σύντροφός τους για να τους δείξει ότι τους αγαπούν και ακόμη ζητούν να τους πει «σ’ αγαπώ» ή να ποσοτικοποιήσει την αγάπη του.

Παρομοίως, εκείνοι που είναι ανασφαλείς στη σχέση, μπορεί να λένε φράσεις όπως “Δεν με αγαπάς όπως αγαπάς τους φίλους σου” ή “Όταν είμαστε μόνοι μας δεν μου δείχνεις στοργή, αλλά το κάνεις μόνο μπροστά σε άλλους”.

Αυτά είναι όλα σημάδια φόβου, ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όμως, τέτοιου είδους σχόλια, αν γίνονται σε μειωμένη συχνότητα και όχι με σκοπό να δημιουργηθεί ένταση, μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά σε μία σχέση.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση κρατούν μέσα τους και δεν εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους για να μην ενοχλήσουν τον σύντροφό τους. Αυτό όμως δυσκολεύει πολύ τη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού με αποτέλεσμα να προκύψουν κατηγορίες, επικρίσεις και μία αίσθηση αγωνίας για τη σχέση.

Η μη έκφραση των σκέψεων και των επιθυμιών προς αποφυγή των συγκρούσεων

Η συζήτηση στη σχέση και η διαφωνία, είναι απολύτως υγιείς συμπεριφορές. Στην πραγματικότητα, οι διαφωνίες και οι διαφορές στη σχέση, είναι απαραίτητες για να κατανοήσει κάθε σύντροφος ότι οι ανάγκες του άλλου είναι διαφορετικές από τις δικές του.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαφωνία, πιστεύοντας ότι είναι ένα σύμπτωμα αδυναμίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, δεν εκφράζουν τις σκέψεις τους και προσπαθούν να συζητούν μόνο για θέματα, με τα οποία συμφωνούν με τους συντρόφους τους.

Αυτή η συνήθεια, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, ενδεχομένως να καταλήγει να βλάπτει μακροπρόθεσμα το ζευγάρι. Η έλλειψη αυθορμητισμού, όχι μόνο δεν μειώνει την ανασφάλεια στη σχέση, αλλά την κάνει και πιο ισχυρή.

Το καλό είναι ότι αυτά τα τρία σημάδια στα οποία αναφερθήκαμε δεν είναι χρήσιμα μόνο για να ανιχνεύσουν την ανασφάλεια στη σχέση, αλλά μας βοηθούν, όταν τα καταλάβουμε, να τα αλλάξουμε και να εξαλείψουμε αυτή την ανασφάλεια. Τελικά, η δέσμευση στη σχέση είναι ένας όμορφος τρόπος να νιώθουμε υποστήριξη και ασφάλεια, ειδικά αν μπορούμε να νιώθουμε ο εαυτός μας απέναντι στον σύντροφό μας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι μία παγίδα που μπορεί να δημιουργήσει ένταση και ανασφάλεια.

psychologynow.gr

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *