Κατοικίδια & Ζώα
Γάτα σε ελεύθερη πτώση!
Η γάτα ως γνήσιο αιλουροειδές έχει το σκαρφάλωμα στο DNA της. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες θα προτιμούσαν η φύση να την προίκιζε με κάποιο άλλο δώρο, ώστε οι ίδιοι να μην παθαίνουν ίλιγγο κάθε φορά που την βλέπουν να κάνει ελεύθερη πτώση στο κενό!
Αναμφίβολα, οι γάτες κατέχουν… Ολυμπιακό ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, τη δοκό ισορροπίας, το σκαρφάλωμα και φυσικά στην ελεύθερη πτώση. Πόσες φορές δεν έχουμε θαυμάσει την άνεση μιας γάτας που κάνει πασαρέλα πάνω σε ένα μικροσκοπικό κάγκελο ή που σκαρφαλώνει με απαράμιλλη χάρη σε έναν τοίχο ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων; Βεβαίως, μετά το σκαρφάλωμα ακολουθεί και η πτώση, η οποία μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη ακόμη και για την πιο έμπειρη γάτα. Μπορεί σε σχέση με το υπόλοιπο ζωϊκό βασίλειο, η γάτα να κατέχει τα μικρότερα ποσοστά ατυχημάτων από πτώση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνει «κράτει» στις… επτά ζωές της.
Το ότι η γάτα είναι προικισμένη από τη φύση της με την ικανότητα της μελετημένης προσγείωσης, δεν σημαίνει ότι πάντα τη γλιτώνει με μια ελαφριά ζαλάδα. Αν δεν καταφέρει να πέσει σωστά, τότε ο τραυματισμός της είναι πολύ πιθανός. Όμως, ποιο είναι το… εγχειρίδιο για μια σωστή πτώση; Πώς γίνεται να πέφτει σχεδόν πάντα με τα πόδια; Κατά τη διάρκεια της ελεύθερης πτώσης της, η γάτα πρώτα γυρίζει το κεφάλι της, στη συνέχεια η πλάτη της καμπουριάζει, τα μπροστινά της πόδια μαζεύονται, ενώ τα πίσω απλώνουν και το μπροστινό μέρος του σώματός της στρέφεται σχεδόν κατά 90 μοίρες. Στη συνέχεια, απλώνει τα μπροστινά της πόδια, μαζεύει τα πίσω πόδια και στρέφει το πίσω μέρος του σώματός της και ελάχιστα το μπροστινό. Έτσι, ανάλογα με το ύψος που πέφτει, τις παραπάνω κινήσεις, τις επαναλαμβάνει αρκετές φορές μέχρι την προσγείωση της. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην ομαλή της προσγείωση, παίζει ο ελαφρύς της σκελετός αλλά και η γούνα της.
Μάλιστα, η γάτα τα καταφέρνει καλύτερα όταν πέφτει από μεγαλύτερο ύψος από ό,τι όταν πέφτει από ένα σχετικά χαμηλό ύψος. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι για να λειτουργήσει ο παραπάνω μηχανισμός χρειάζεται ένα μίνιμουμ ύψους, προκειμένου να προλάβει να εκτελέσει τις κινήσεις. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το αν η γάτα θα συναντήσει κατά την πτώση της αντικείμενα που θα της ανακόψουν την ταχύτητα, όπως παραδείγματος χάριν, μία τέντα, όπως επίσης και σε τι επιφάνεια θα προσκρούσει (παραδείγματος χάριν γρασίδι, χώμα ή τσιμέντο).
Προληπτικά μέτρα
Όσοι γατόφιλοι από εσάς δεν καθησυχάζεστε από τον μύθος της «επτάψυχης», καλό είναι να πάρετε τα μέτρα σας! Τα πλαστικό πλέγμα είναι ένα καλό μέτρο προστασίας, αρκεί βεβαίως να εφάπτεται μέχρι το πάτωμα του μπαλκονιού, ώστε να μην μπορεί η γάτα να περάσει από κάτω. Επίσης, φροντίστε να είναι σχετικά χαλαρό για να μην μπορούν να σκαρφαλώσουν άνετα. Βεβαίως, οι επιφάνειες από πλέξι γκλας ή γυαλί είναι πιο αποτελεσματικές αλλά στοιχίζει παραπάνω και είναι μόνιμες.
Πρώτες βοήθειες
Σε περίπτωση που συμβεί το κακό, δράστε άμεσα. Εάν υπάρχει πληγή που αιμορραγεί, τοποθετήστε γάζα ή ένα κομμάτι ύφασμα και κρατήστε το πιέζοντας για να σταματήσει η αιμορραγία. Ελέγξτε το στόμα της γάτας σας εάν αιμορραγεί. Φτιάξτε ένα φορείο με μια πετσέτα ή ένα χοντρό ρούχο. Αν βάλετε τη γάτα σας σε κλουβί μεταφοράς, φροντίστε να είναι σταθερό, ώστε να μην μετακινείται μέσα σε αυτό όταν θα την πάτε στον κτηνίατρο. Τοποθετήστε το κεφάλι πιο χαμηλά σε σχέση με το σώμα της ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα στον εγκέφαλο. Τέλος, κρατήστε την ζεστή μέχρι να φτάσετε στο κτηνιατρείο ή μέχρι να έρθει ο κτηνίατρος στο σπίτι σας.
Editor: www.katoikidio.gr