Ταξίδια & Τουρισμός

Αράχοβα – Ραντεβού στα ψηλά

Συντάκτης  | 

Η Αράχοβα (Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης), είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού, σε δυο αρχαίες πόλεις, την Κυπάρισσο και την Ανεμώρεια, σε υψόμετρο 1000μ. Αριθμεί περίπου 4200 κατοίκους και αποτελεί το Νο1 χειμερινό προορισμό καθώς από απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. και μόλις 25χλμ από τη Λιβαδειά.

Το αμφιθεατρικό της χτίσιμο, αλλά και η παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, την καθιστούν  ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στην περιοχή, αλλά και την κοντινή της απόσταση από τους Δελφούς, η Αράχοβα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στην κεντρική Ελλάδα.

Η Μύκονος του χειμώνα
Φυσικά υπάρχουν πολλά φθηνά ξενοδοχεία στην Αράχοβα  που την κάνουν και ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αράχοβα μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πιο καλαίσθητα και όμορφα ξενοδοχεία στη χώρα. Η μικρή αυτή κωμόπολη το χειμώνα μετατρέπεται σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους λατρεύουν το σκι, αφού αποτελεί είσοδο για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Η ζεστή ατμόσφαιρα της, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, αλλά και τα πολύ εντυπωσιακά καφέ και εστιατόρια της υπόσχονται σε κάθε επισκέπτη ότι θα διασκεδάσει και θα περάσει όμορφα και ξέγνοιαστα τις ημέρες παραμονής του στην Αράχοβα.

 Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού και σε υψόμετρο βάσης 1750μ, βρίσκονται οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις που διοικούνται από την ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) οι οποίες εκτείνονται σε δύο συγκροτήματα, Κελάρια και Φτερόλακα που συνδέονται μεταξύ τους, οδικώς αλλά και με τελεφερίκ. Στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, υπάρχει ακόμη ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο ο Γεροντόβραχος το οποίο είναι ιδιωτικό και το πρώτο πριν ξεκινήσει η λειτουργία των δύο παραπάνω.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν 4.500 χιονοδρόμους ημερησίως. Έχει χώρους στάθμευσης, κατάστημα ενοικιάσεων σκι, παιδικό σταθμό, ιατρείο, ενώ διαθέτει επίσης σαλέ όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, δίπλα στις πίστες και να ατενίσετε την υπέροχη θέα που απλώνεται μπροστά σας. Οι πίστες, από πολύ εύκολες έως και πολύ δύσκολες, καλύπτουν τα γούστα όλων των χιονοδρόμων. To χιονοδρομικό διαθέτει και πίστα διεθνών αγώνων την πασίγνωστη Νο 6, εγκεκριμένη και πιστοποιημένη από τη FIS (Διεθνής Ομοσπονδία σκι).
Ο παράδεισος των αρχαρίων είναι τα Κελάρια ενώ η Φτερόλακα όπως και ο Γεροντόβραχος απευθύνεται σε πιο απαιτητικούς χιονοδρόμους. Σε γενικές γραμμές, οι πίστες στα Κελάρια είναι πιο τουριστικές σε σχέση με αυτές της Φτερόλακας, αλλά μεγαλύτερου μήκους και περισσότερες σε αριθμό. Αυτό έχει ως συνέπεια, η Φτερόλακα να έχει συνήθως λιγότερο κόσμο από τα Κελάρια και να προσφέρει πιο άνετο σκι.

Φεύγοντας…
Εκτός από πολλές φωτογραφίες και αναμνήσεις, μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας, λίγο απ’ τα περίφημα τυριά Αράχοβας, με πιο διάσημα τη φορμαέλλα και το οψιμοτύρι, αλλά και από τα χειροποίητα υφαντά και κιλίμια της, που αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών, και κάποτε στήριζαν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα την τοπική οικονομία λόγω της ποιότητας τους. Σήμερα, η παραγωγή των κατοίκων της Αράχοβας έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, και έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε το υπέροχο κόκκινο κρασί της, τα τοπικά γλυκά κουταλιού αλλά και το μέλι από έλατο.

Editor: Κατερίνα Π.
Πηγη φωτογραφιών: www.arahova.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *