Αρχιτεκτονική & Design

Το μάρμαρο και η ομορφιά του στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική και τη διακόσμηση

Συντάκτης  | 

Το μάρμαρο στην αρχιτεκτονική έχει μια ομορφιά η οποία είναι μοναδική! Με την εφαρμογή του μαρμάρου κάθε  επιφάνεια αποκτά ένα μοναδικό design και η όψη του είναι μοναδική και πάντα διαχρονική.

Την ομορφιά του μαρμάρου την ξεχώρισαν από την αρχαιότητα ακόμη πολλοί αρχιτέκτονες, διακοσμητές και γλύπτες!

Πάρτε για παράδειγμα τα μοναδικά αγάλματα και τα γλυπτά του Michelangelo. Τους εντυπωσιακούς και επιβλητικούς ναούς και τα αγάλματα της αρχαίας Ελλάδας. Τους εσωτερικούς χώρους των κάστρων και των παλατιών. Τις εντυπωσιακές επαύλεις της νεότερης εποχής. Όλα είναι εξαιρετικά, εντυπωσιακά, μοναδικά και έχουν μια διαχρονική ομορφιά και αίγλη.

Όταν προσεγγίζουμε την ιστορία της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής, είναι αναπόφευκτο να μιλάμε για το μάρμαρο. Το πέτρωμα αυτό προέρχεται από μια χημική αντίδραση στον ασβεστόλιθο, όταν εκείνο εκτίθεται σε πολύ υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες για χιλιάδες χρόνια. Έτσι, αυτό το εξαιρετικό υλικό είναι ουσιαστικά ένας «μεταμορφωμένος βράχος» που τον συναντάμε γενικότερα σε περιοχές όπου έχει εμφανιστεί κατά το παρελθόν ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αρχίζοντας ακόμη από την εξαγωγή του μαρμάρου, αυτή από μόνη της είναι ένα ξεχωριστό και μοναδικό θέαμα!

Η εξόρυξη

Η διαδικασία εξόρυξης αυτού του μοναδικού πετρώματος, γίνεται σε μεγάλους βραχώδη όγκους και βουνά. Εκεί όπου βρίσκουμε το μαρμαροφόρο κοίτασμα. Η εξόρυξη γίνεται σε ειδικά λατομεία από  έμπειρους ανθρώπους και με ειδικό εξοπλισμό. Το πρώτο κομμάτι του βράχου που εξάγεται ονομάζεται πάγκος ή σανίδα. Έχει περίπου 12 μέτρα μήκος x 6 m ύψος x 1.80 πλάτος. Από αυτό κόβονται μικρότερες πλάκες, περίπου 3 m x 1,8 m x 1,8 m, οι οποίες αργότερα τεμαχίζονται σε μικρότερα πάχη για την κατασκευή πάγκων, δαπέδων, επενδύσεων και άλλων αντικειμένων.

Η εξαγωγή μαρμάρου έχει επιβλαβή περιβαλλοντική επίπτωση. Έτσι, για αυτό το λόγο σχεδόν όλο το υλικό που εξάγεται χρησιμοποιείται. Τα μεγάλα κομμάτια χρησιμοποιούνται για μεγάλες κατασκευές και εφαρμογή σε επιφάνειες όπως προσόψεις κτιρίων, επενδύσεις, γλυπτά και μεγαλύτερα πιο εκφραστικά έργα. Τα μικρότερα «τα περισσεύματα», χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μικρών πλακών, πλακιδίων και μωσαϊκών. Ακόμη και η σκόνη του μαρμάρου δεν πάει χαμένη. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση διαφόρων δομικών υλικών.

Σήμερα το μάρμαρο είναι πάλι στη μόδα!

Με τα χαρακτηριστικά νερά του και τις πολλές αποχρώσεις του, όπως λευκό, γκρι, ροζ, πράσινο ή μαύρο,  είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε κάθε του μορφή. Το μάρμαρο ακόμη και σήμερα συνεχίζει να εντυπωσιάζει όλους όσους ασχολούνται με τις κατασκευές και την δημιουργία. Η χρήση του έχει αρχίσει και πάλι να είναι στη μόδα. Εφαρμόζετε σε προσόψεις κτιρίων, σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους για επενδύσεις και δάπεδα, αλλά και για έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Πλέον το μάρμαρο είναι και πάλι πάρα πολύ δημοφιλή. Είναι πάρα πολύ στη μόδα, τόσο που δημιουργούνται ακόμη και διακοσμητικά ή χρηστικά στοιχεία με την όψη του, από πορσελάνη ή άλλα υλικά. Τα αντικείμενα που προσπαθούν να μοιάζουν με το μάρμαρο έχουν στόχο ένα πολύ χαμηλότερο κόστος και “προσπαθούν” να αντιγράψουν και να αποτυπώσουν την υφή και τη όψη του.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!