Άνδρας

Ποια ουσία ευθύνεται για την αραίωση μαλλιών;

Συντάκτης  | 

αραίωση

Η αραίωση μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά ένας από τους άγνωστους είναι η διϋδροτεστοστερόνη (DHT).

Αραίωση. Μέσα στο τοπ 5 των εφιαλτών για τους άνδρες. Και όσο κι αν για τις όλο και λιγότερες τρίχες στο κεφάλι σου χρεώνεις τα πάντα στο καθημερινό στρες και στην κληρονομικότητα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την φαλάκρα. Για αυτό πρέπει να γνωρίσεις την διϋδροτεστοστερόνη (DHT) και τι ακριβώς προξενεί η ουσία αυτή στο τριχωτό της κεφαλής σου.

Δεν είναι ακριβώς τεστοστερόνη

Ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με τη φαλάκρα είναι ότι ευθύνεται το υψηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν έχει σημασία πόση τεστοστερόνη έχεις στον οργανισμό σου αλλά πόση μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη.

«Η διϋδροτεστοστερόνη είναι μια τροποποιημένη, πιο ενεργή μορφή τεστοστερόνης» εξηγεί ο διευθυντής Κοσμητολογίας και Κλινικής Έρευνας στη Δερματολογία στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης Joshua Zeichner. Έτσι, ακόμη κι αν έχεις πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, έχεις μπλέξει αν το σώμα σου την μετατρέπει σε DHT.

Τη χρειάζεσαι για να γίνεις άντρας

Καταρχάς, θα πρέπει να ξέρεις ότι η διϋδροτεστοστερόνη δεν είναι κάτι κακό και ότι χωρίς αυτήν δεν θα γινόσουν άντρας. Βοηθά στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων μέσα στη μήτρα της μητέρας, άρα είναι αυτή που καθορίζει το φύλο. Είναι στεροειδές φύλου οπότε παίζει σημαντικό ρόλο στην εφηβεία και ευθύνεται για την τριχοφυΐα στο στήθος.

Υψηλά επίπεδα DHT έχουν βρεθεί σε καραφλούς άντρες

Όπως έχει παρατηρηθεί οι τρίχες που έχουν εξεταστεί από κεφάλια αντρών που έχουν κάνει φαλάκρα έχουν υψηλότερα επίπεδα DHT. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι όταν μειώνουμε τα επίπεδα της επιβραδύνεται άμεσα ο ρυθμός απώλειας μαλλιών. Η DHT κάνει τους θύλακες της τρίχας να εξασθενούν. Γίνονται πιο λεπτοί και κοντοί, επειδή ο κύκλος ανάπτυξης δεν διαρκεί τόσο. Κι όταν η τρίχα γίνεται πολύ λεπτή είναι πιο εύκολο να σπάσει και να πέσει.

Δεν είναι η μόνη αιτία απώλειας μαλλιών

Σε κάποιους ανθρώπους μια χαρά συνυπάρχουν τα μαλλιά στην κεφαλή και η διϋδροτεστοστερόνη. Άλλοι όμως έχουν γεννηθεί με κάποια ευαισθησία σε αυτό το στεροειδές. Μία σχετικά πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ταυτοποίησε 287 γενετικές περιοχές που συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλυση του είδους μέχρι τώρα και ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια θεραπεία, όμως απαιτείται ακόμη αρκετή πρόοδος για να συνδεθούν αυτά τα γονίδια με τη DHT.

Ρίχνοντας τα επίπεδα της DHT καταπολεμάς την αραίωση μαλλιών

Όπως εξηγεί ο δρ. Zeichner υπάρχουν φάρμακα που στοχεύουν στο ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διϋδροτεστοστερόνη. Ρίχνοντας τα επίπεδα της DHT τέτοια φάρμακα μπορούν να συγκρατήσουν τις τρίχες ή να βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους.

Ένα milligram είναι αρκετό για να μειώσει έως κατά 60% το επίπεδο της DHT και σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Απώλειας Μαλλιών σταματά την απώλεια στο 86% των αντρών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων finasteride.

Πηγή: Askmen.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!