Σχέσεις

Πάθος-Οικειότητα-Δέσμευση!

Συντάκτης  | 

Σύμφωνα με την τριαδική θεωρία του Sternberg τα τρία συστατικά Πάθος- Οικειότητα- Δέσμευση- συνθέτουν την ολοκληρωμένη αγάπη σε ένα ζευγάρι, δημιουργώντας ένα τρίγωνο- κατά προτίμηση ισοσκελές- με κάθε μια από αυτές τις τρεις συνιστώσες:

Οικειότητα
Χαρακτηριστικό της: η σταθερότητα
Η οικειότητα περιλαμβάνει όλα τα θετικά συναισθήματα που παίρνουν μέρος στην επικοινωνία δυο ανθρώπων, όταν προάγουν την απόλαυση της συντροφιάς, την ψυχική επαφή, την μεταξύ τους ασφάλεια, τον θαυμασμό και την εκτίμηση, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν δευτερεύοντα, κατά την κρίση τους, ελαττώματα. Οι σχέσεις που χαρακτηρίζονται από οικειότητα έχουν δύναμη και ζωντάνια, βασίζονται στην αλληλεπίδραση που δημιουργεί μια συχνή και ουσιαστική επικοινωνία που περικλείει ρητά και άρρητα το πόσο σημαντική είναι η παρουσία και των δυο στις ζωές τους, χωρίς αυτό να σημαίνει καταπίεση ή εξάρτηση.
Οι εξοικειωμένοι μεταξύ τους άνθρωποι στηρίζονται ο ένας στον άλλο, βέβαιοι ότι δεν θα απογοητευθούν από την συμπεριφορά του συντρόφου αλλά και του φίλου τους, δείχνουν αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό. Συχνά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα ο ένας του άλλου χωρίς να ανταλλάξουν λέξη!
Είναι η οικειότητα που δημιουργεί την άνεση κάποιος να μοιραστεί από τα υπάρχοντά του μέχρι τις μύχιες σκέψεις του, χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται ότι θα επικριθεί. Αλλωστε είναι γνωστό στην επικοινωνία ότι οι αποκαλύψεις οδηγούν επίσης σε αποκαλύψεις, δομούν το βασικό στοιχείο της εμπιστοσύνης όσο κι αν ξεγελαστήκαμε σε κάποιες περιπτώσεις.

Πάθος

Χαρακτηριστικό του: η αστάθεια
Αν και συχνά είναι το επικρατέστερο στοιχείο, η φυσιολογική έλξη και διέγερση ανάμεσα σε μια δυάδα, είναι αυτό που θα φύγει πρώτο, αν δεν συμβάλλουν και άλλοι ψυχικοί και πνευματικοί παράγοντες της οικειότητας και της δέσμευσης. Περιλαμβάνει την έντονη επιθυμία ένωσης με ένα άλλο πρόσωπο, είναι αυτό που συνήθως φέρνει δυο ανθρώπους κοντά, δημιουργεί σεξουαλική διέγερση. Συνήθως είναι το πρώτο στοιχείο μιας ερωτικής σχέσης χωρίς να αποκλείεται μια άλλη ιεράρχηση της παραπάνω τριάδας. Για παράδειγμα δυο φίλοι μπορούν να διαπιστώσουν και σεξουαλική έλξη μετά από καιρό και αφού έχουν προηγηθεί δυνατές εμπειρίες οικειότητας και συναισθηματικής εγγύτητας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που το πάθος και η οικειότητα συγκρούονται εξαιτίας κοινωνικών συνθηκών και καταστάσεων με στόχο τον περιορισμό τους στο ελάχιστο, αν μια σχέση δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή: π.χ. μια σχέση με ένα άτομο κοινωνικά, ηθικά ή οικονομικά κατώτερο.

Δέσμευση

Χαρακτηριστικό της: η σταθερότητα
Περιλαμβάνει πρώτα την απόφαση για δέσμευση, σχετική με τον βαθμό αφοσίωσης σε ένα πρόσωπο και την απόφαση να παραμείνει στη σχέση. Σήμερα η δέσμευση διαρκεί όσο και η λειτουργικότητα μιας σχέσης, δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί για πάντα. Αντίθετα στις παραδοσιακές γενιές διαρκούσε «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος».
Η Δέσμευση σήμερα περιλαμβάνει τις νέες κοινωνικές απόψεις, όπως για παράδειγμα ότι ένα άτομο μπορεί να αλλάξει τόσο μέσα στον χρόνο που η σχέση δέσμευσης μαζί του να πάψει να είναι λειτουργική και το ζευγάρι να χωρίσει.
Δέσμευση- Οικειότητα και Πάθος δεν ανιχνεύονται μόνο στα ερωτικά ζευγάρια αλλά και στις φιλίες, στη σχέση γονιών και παιδιών, στην επίτευξη στόχων κλπ με το πάθος να εκδηλώνεται σε ψυχικό- πνευματικό και όχι σε σεξουαλικό επίπεδο.

Πηγή

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *