Ιατρική

Οι θετικές επιδράσεις του ήλιου

Συντάκτης  | 

ilios kentrikiΗ βιταμίνη του ήλιου
Η βιταμίνη D έχει χαρακτηριστεί δικαιολογημένα “βιταμίνη του ήλιου”, καθώς σχηματίζεται στον οργανισμό μετά από την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Μας είναι πολύτιμη αφού αποτελεί θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών μας. Η παρουσία της μάλιστα, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου. Εν ολίγοις, ακόμη και αν παίρνουμε από τις τροφές αρκετές ποσότητες ασβεστίου, η έλλειψη της βιταμίνης D δεν αφήνει το σώμα να το απορροφήσει στην απαιτούμενη ποσότητα.
Ιδιαίτερα για τις γυναίκες συνίσταται να κάθονται στον ήλιο 10’ με 15’ ημερησίως, για τη παραγωγή βιταμίνης D και τη πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ήλιος με μέτρο
Ναι στον ήλιο λοιπόν λένε οι ειδικοί αφού δεν αμφισβητούν τις ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου, αλλά χωρίς υπερβολές, όπως επισημαίνει ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, ογκολόγος-χειρουργός και γραμματέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας: «Ο ήλιος δημιουργεί και καρκίνο στο δέρμα ενώ είναι επικίνδυνος και στα μάτια». Κατά τον ογκολόγο, από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κινδυνεύουν περισσότερο οι εργαζόμενοι σε γραφεία (οι λεγόμενοι «λευκογιακάδες») που αν εκτεθούν απότομα στην ηλιακή ακτινοβολία κινδυνεύουν να πάθουν βλάβη στο DNA τους, η οποία ενδέχεται να πυροδοτήσει την διαδικασία της καρκινογένεσης.

Ήλιος και ψυχική διάθεση
Οι ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου είναι ιδιαίτερα έντονες στην ψυχική διάθεση. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όταν ο ήλιος λείπει στην ανθρώπινη συνείδηση το περιβάλλον γίνεται αυτόματα κακό και εχθρικό, καθώς κρύβει φόβο και απειλές. Αντίθετα το φως του ήλιου είναι καλό, φιλικό και χαρίζει ευεξία και καλή διάθεση. Η έλλειψη του ήλιου και του φωτός του παραπέμπει στον θάνατο και γι αυτό άλλωστε οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών και κατάθλιψης κατά την διάρκεια του χειμώνα όπου η μέρα περιορίζεται σε ελάχιστες ώρες. Αντίθετα, ο ήλιος και το φως του εκδιώκουν τον θάνατο και βοηθούν στην αναγέννηση της ψυχής. «Ο ήλιος προκαλεί στον οργανισμό κατακλυσμό χημικών διαβιβαστών (τα φυσικά μας οπιούχα όπως οι ενδορφίνες), που ερεθίζουν την επιθυμία για ζωή, χαρίζουν ευφορία και απομακρύνουν τις σκιές και την αγωνία» επισημαίνει η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη. Ταυτόχρονα, οι ενδορφίνες που εκλύονται όταν καθόμαστε στον ήλιο πυροδοτούν στον οργανισμό μια χημική αλληλουχία χημικών αντιδράσεων που έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτές τις έμμεσες ωφέλιμες ιδιότητες του ήλιου είναι η βελτίωση των ενδοκρινολογικών προβλημάτων κατά την θερινή περίοδο. Στις διακοπές λοιπόν επιβάλλεται να χαιρόμαστε τον ήλιο και το φως του όπου κι αν είμαστε. «Ακόμα και αν οι ειδικές συνθήκες, που επικρατούν φέτος λόγω οικονομικής κρίσης μας αναγκάζουν να στερηθούμε τις διακοπές μας στα παραθαλάσσια θέρετρα και να παραμείνουμε «εντός των τειχών», υπάρχουν πάντα πάρκα και παραλίες όπου μπορούμε να επιδοθούμε σε…. φωτοθεραπεία και να δώσουμε άλλη διάσταση στην ζωή μας».

Editor: Παπαθανασίου Κ.
Πηγή: healthview.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *