Παιδί & Έφηβοι

Μητρικός θηλασμός

Συντάκτης  | 

thilasmosΟ μητρικός θηλασμός θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος διατροφής ενός παιδιού, ενώ τα πλεονεκτήματα για την ίδια τη μητέρα είναι εξίσου σημαντικά. Τα ποσοστά θηλασμού όμως στην Ελλάδα μειώνονται δραματικά μετά από τον πρώτο μήνα ζωής.Από μελέτες έχει προκύψει ότι οι Ελληνίδες μητέρες διακόπτουν το θηλασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον έκτο μήνα ζωής των βρεφών το ποσοστό έχει μειωθεί στο 4%.

Αυτό φαίνεται να οφείλεται:
•    στο σύγχρονο τρόπο ζωής,
•    στη σαφή έλλειψη φιλοσοφίας μητρικού θηλασμού που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία,
•    στην αδύναμη υποδομή στήριξης του μητρικού θηλασμού από τους επαγγελματίες υγείας τόσο στα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και στο πλαίσιο της κοινότητας-οικογένειας και
•    στο μεγάλο βαθμό επιρροής των εταιρειών κονιοποιημένου γάλακτος στην Ελλάδα.

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το μωρό:
1.    Ο θηλασμός φαίνεται να ενισχύει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, προστατεύοντας από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (ασθματοειδή βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) και του γαστρεντερικού συστήματος.
2.    Μελέτες δείχνουν ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού, προάγει τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
3.    Μελέτες έχουν δείξει πιθανή προστατευτική επίδραση ενάντια στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών.
4.    Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, έχει την ιδανική κατά ηλικία παιδιού περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, είναι πάντα διαθέσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν κοστίζει.
5.    Το μητρικό γάλα εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό τους πρώτους έξι μήνες, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον υγρά ή συμπληρωματικές τροφές σε αυτή τη περίοδο.
Τα χαμηλού βάρους γέννησης μωρά αναπτύσσονται και είναι υγιέστατα όταν θηλάζουν αποκλειστικά. (Άλλου τύπου υποστηρικτική διατροφή μπορεί να χρειάζεται τις πρώτες ημέρες πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση του μωρού. Συμπληρώματα όπως Ca, P ίσως χρειάζονται και μπορούν να δίδονται με το μητρικό γάλα. Τα αποθέματα Fe τα οποία αποκτούν τα μωρά από τις μητέρες τους είναι μικρότερα των φυσιολογικών έτσι συμπλήρωμα του μπορεί να χρειάζονται από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.)                                                    

Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα:
1.    Mελέτες έδειξαν ότι συμβάλλει στην ταχύτερη παλινδρόμηση της μήτρας και συνεπώς στη μείωση της συχνότητας των αιμορραγιών μετά από τον τοκετό
2.    Στη μείωση του σωματικού βάρους στη διάρκεια της λοχείας
3.    Ενισχύει την αυτοεκτίμηση των μητέρων και ενδυναμώνει το δεσμό μητέρας-παιδιού
4.    Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών
5.    Μπορεί να προλάβει μια νέα εγκυμοσύνη κατά τους έξι πρώτους μήνες καθυστερώντας την έναρξη της εμμήνου ρήσεως
6.    Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερα ποσοστά καταγμάτων και λιγότερες πιθανότητες για την εμφάνιση οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση
7.    Η σημαντικά μικρότερη εμφάνιση ασθενειών στα θηλάζοντα βρέφη επιτρέπει στους γονείς να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα υπόλοιπα παιδιά και τα οικογενειακά καθήκοντα και μειώνει την απουσία των γονέων από την εργασία τους και την απώλεια εισοδήματος.

Ο ΠΟΥ και η Unicef υποστηρίζουν και προάγουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους (χωρίς συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, νερό, αφεψήματα και πιπίλα) και τη συνέχιση του μητρικού θηλασμού σε συνδυασμό με συμπληρωματική διατροφή μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή και επιπλέον, ενώ ο χρόνος απογαλακτισμού καθορίζεται από τη μητέρα και το παιδί:

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή, ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Για τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό η μητέρα δίνει την ιδανική προστασία στο μωρό της με το πρωτόγαλα που είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα. Η ποσότητα του πρωτογάλατος είναι μικρή, αλλά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό σε αυτή την ηλικία. Τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά είναι πιο υγιή από τα μωρά που σιτίστηκαν με τεχνητή η μικτή διατροφή που είναι πιο συχνά άρρωστα με διάρροια, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις

ΠΗΓΗ: www.babytips.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *