Πρόσωπα
Κώστας Βουτσάς: Αιώνιος νέος του ελληνικού κινηματογράφου
Ο αιώνιος νέος του ελληνικού κινηματογράφου, Κώστας Βουτσάς, αγαπήθηκε όσο λίγοι, για το χιούμορ του και την αγάπη του προς το κοινό.
Αθήνα, παραμονές πρωτοχρονιάς. Εκεί γεννήθηκε ο Κώστας Σαββόπουλος, όπως είναι το πραγματικό επίθετο του αγαπημένου ηθοποιού. Η οικογένειά του ζούσε φτωχικά, αφού δεν είχαν καν σπίτι. Αντί αυτού, έμεναν σε ένα μαγαζί στον Βύρωνα, έχοντας καλύψει την βιτρίνα, για να μη τους βλέπουν οι περαστικοί. Η καταγωγή της οικογένειας ήταν από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης.
Η οικογένεια είχε κάνει και νωρίτερα ένα παιδί, αλλά το έχασε από δάγκειο πυρετό στην ηλικία των 6 ετών. Έτσι, όταν ήρθε το δεύτερο, το ονόμασαν Κώστα, σαν τον αδερφό που δεν γνώρισε ποτέ.
Το επίθετο της οικογένειας ήταν Σαββόπουλος, αλλά επαγγελματικά επικράτησε το Βουτσάς λόγω του παππού του, ο οποίος έφτιαχνε βαρέλια, τα οποία τότε τα έλεγαν “βουτσιά”. Ένας θιασάρχης, στα πρώτα βήματα του Κώστα στην ηθοποιία, του είχε προτείνει να το αλλάξει σε Βέσελης, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Πουλούσε τσιγάρα να βγάλει τα προς το ζην
Μετά τις δυσκολίες στην Αθήνα, η οικογένεια μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη, όπου τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα. Παρ’όλα αυτά, εκείνος και τα αδέρφια του έκαναν διάφορες μικροδουλειές για να επιβιώσει η οικογένεια, μεταξύ των οποίων ήταν και η πώληση τσιγάρων στον δρόμο.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο Κώστας Βουτσάς είχε ενταχθεί στα “Αετόπουλα” και μοίραζε προκυρήξεις στους κινηματογράφους, όπου σε μερικά χρόνια θα μεγαλουργούσε.
Η αρχή μιας λαμπρής πορείας
Ο Κώστας Βουτσάς σπούδασε, αρχικά, στην Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ’όπου αποφοίτησε το 1953. Στη συνέχεια έκανε δουλείες σε παραστάσεις περιπλανώμενων θίασων, γνωστά και ως μπουλούκια.
Έπειτα, αποφασισμένος για κάτι καλύτερο, πήρε το τρένο και κατέβηκε, ξανά, στην Αθήνα. Εκεί, έδωσε 3 φορές τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία ήταν απαραίτητη για τους ηθοποιούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μέλος της επιτροπής τον συμβούλεψε να εργαστεί σαν υπάλληλος τράπεζας, αφού δεν έκανε για το θέατρο.
Ο φιλόδοξος νεαρός Κώστας Βουτσάς, όμως, δεν τον άκουσε. Και έτσι, ο δρόμος προς την απόλυτη καταξίωση ξεκίνησε.
Ο πρώτος μεγάλος ρόλος έρχεται το 1958, στην ταινία “Η κυρά μας η μαμή”, ενώ αργότερα παίζει στον ναύτη στην “Αλίκη στο Ναυτικό” το 1961. Μάλιστα, από το 1962 έτως το 1969, ο Κώστας Βουτσάς παίζει σε τουλάχιστον 4 ταινίες ανά έτος, αναλαμβάνοντας όλο και πιο σημαντικούς ρόλους.
Πολυτάραχη προσωπική ζωή και μπαμπάς στα 84
Λάτρης του ωραίου φίλου και αρνούμενος να μείνει εργένης, ο Κώστας Βουτσάς δήλωσε κάποτε, όταν ρωτήθηκε με πόσες γυναίκες έχει κοιμηθεί:
«Δεν μπορώ να τις μετρήσω. Πολλές, πάρα πολλές. Παραπάνω από εκατό, βέβαια. Με τις γυναίκες που πηγαίνω, τις αγαπάω. Αφοσιώνομαι σε αυτές. Ποτέ δεν πείραξα γυναίκα. Ποτέ δεν πίεσα γυναίκα που θέλει να δουλέψει και να της είπα “πάμε στο καμαρίνι”. Μια φορά κόντεψα να δείρω έναν ηθοποιό, έναν πρωταγωνιστή γιατί της είπε “πήγαινε πάνω στο καμαρίνι κι έρχομαι”. Και του λέω “δεν ντρέπεσαι, αυνανίσου, το ίδιο θα είναι”. Και πήγα να τον δείρω. Η κοπέλα ήρθε εδώ να δουλέψει, όχι για να κάνει βίζιτα. Ποτέ δεν έχω πάει έτσι με γυναίκα».
Ο πρώτος γάμος του Κώστα Βουτσά ήταν με την ηθοποιό και χορεύτρια Έρρικας Μπρόγερ με την οποία απέκτησε τη Σάντρα Βουτσά, το 1972.
Ακολούθησε ο γάμος με τη Θεανώ Παπασπύρου με την οποία απέκτησε άλλες δύο κόρες, τη Θεοδώρα και τη Νικολέτα, το 1977 και 1979 αντίστοιχα.
Αργότερα θα παντρευτεί με την Εύη Καραγιάννη, η οποία είχε αποκτήσει από προηγούμενο γάμο ένα παιδί που δεν είναι άλλο από τον γνωστό ηθοποιό Άνθιμο Ανανιάδη, τον οποίο ο Κώστας Βουτσάς μεγάλωσε από 4 ετών.
Το 2016, θα παντρευτεί την 39 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού με την οποία θα αποκτήσει έναν γιο. «Είμαι ερωτευμένος με την Αλίκη Κατσαβού», έλεγε συνέχεια.
Ο Φοίβος Βουτσάς γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2016 με τον πατέρα του να έχει δηλώσει ότι τον περίμενε πώς και πώς.
Όσον αφορά την… οικονομική διάσταση των πολλών γάμων, ο ίδιος είχε αναγνωρίσει ότι το ελάττωμά του είναι «τα τρύπια χέρια».
«Το ελάττωμα μου είναι τα τρύπια χέρια. Δεν μπορώ να βαστάξω χρήματα. Πληρώνω συνέχεια. Έχω αποκαταστήσει όλες μου τις γυναίκες και γενικώς πληρώνω. Είμαι όμως πολύ ευτυχισμένος που ζω έτσι όπως ζω».