Πρόσωπα

Κατερίνα Παπακώστα

Συντάκτης  | 

Μια γυναίκα με βασικές της αξίες το ήθος, την αρετή και την εντιμότητα!

Επιτυχημένη δικηγόρος, πολύ δυναμική γυναίκα, υπέροχη μητέρα, αξιόλογη σύζυγος και ένα από τα πρόσωπα που μονοπωλούν την πολιτική ζωή των Τρικάλων στις βουλευτικές εκλογές του 2019!
Η ενασχόλησή της με τα κοινά είναι μακροχρόνια. Οι απόψεις της για τον ανθρωπιστικό τομέα, αλλά και για τα προβλήματα των πολιτών, έχουν διαμορφωθεί μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια, καθημερινά έρχεται σε επαφή με τον χώρο της δικαιοσύνης καθώς είναι μάχιμη δικηγόρος.
Άκρως ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις της για την πολιτική σκηνή, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το DESIGN MAGAZINE τη συνάντησε στο γραφείο της, όπου μας υποδέχτηκε με ανυπόκριτο χαμόγελο και μοναδική ευγένεια.
Ένας από τους κύριους λόγους που θέλαμε να μιλήσουμε μαζί της είναι οι απόψεις της και η απόφασή της να ασχοληθεί και πάλι με την πολιτική, μετά από μεγάλο διάστημα αποχής.

Έτσι, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την ίδια, για την απόφαση της να συμμετέχει πάλι στην πολιτική σκηνή και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, να μας μυήσει στα πιστεύω της και να μοιραστεί μαζί μας το όραμά της για την Ελλάδα!

Κυρία Παπακώστα, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία σας έως τώρα!
Κατάγομαι από την περιοχή της Καλαμπάκας από ένα μικρό, αλλά γραφικότατο χωριό το Γάβρο. Τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο στην Καλαμπάκα και το Γυμνάσιο και το Λύκειο στα Τρίκαλα. Το 1991 εισήχθην στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1997 διατηρώ Δικηγορικό γραφείο στην πόλη των Τρικάλων, όπου ασκώ μέχρι και σήμερα μάχιμη Δικηγορία. Είμαι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Νικόλαο Παλιούρα και μητέρα μιας έφηβης, της Χριστίνας.

Πως σας αρέσει να περνάτε το χρόνο σας εκτός εργασίας;
Καθώς ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος, εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία για να είμαι μαζί με την οικογένειά μου και παρέα με καλούς φίλους.

Ποιόν τρόπο διασκέδασης προτιμάτε;
Απολαμβάνω το καλό φαγητό σε συνδυασμό με την καλή παρέα. Το θέατρο και ο κινηματογράφος είναι επίσης δύο από τα πράγματα που με γεμίζουν πολύ.

Πέρα από το αυστηρό dress code που επιβάλει ο χώρος των δικαστηρίων, ποιο είναι το στυλ ρούχων που προτιμάτε στην καθημερινότητά σας;
Τα απλά και άνετα ρούχα είναι αυτά που προτιμώ. Μου αρέσει το casual στυλ. Η άνεση και η χαλαρότητα που προσφέρουν τα άνετα ρούχα με ξεκουράζει.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη αξία για έναν άνθρωπο;
Δύσκολη ερώτηση… Νομίζω πως τελικά “Η αξία της αριστείας” είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ευημερούσας κοινωνίας. Το να γίνεις σπουδαίος, να διαπρέψεις, να είσαι ο καλύτερος. Αυτή η ανταγωνιστική διάθεση ήταν η κινητήρια δύναμη της αρχαίας Ελλάδας σε όλους τους τομείς, αυτή είναι και στον σύγχρονο κόσμο, τουλάχιστον στις χώρες που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα.
“Πάντα να αριστεύεις και να γίνεσαι καλύτερος απ’ όλους” ήταν η ευχή και η προτροπή των μεγαλύτερων και σοφότερων προς τους νέους, από την εποχή του Ομήρου. Και τι ειρωνεία, τι κατάντια πραγματικά, τόσες χιλιάδες χρόνια μετά, ένας Έλληνας (και ειδικά ο πρωθυπουργός) να επιδιώκει και να υπερθεματίζει πολιτικά, υπέρ της κατάργησης της αριστείας…

Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που σας ώθησε και αποφασίσατε πάλι να συμμετέχετε στην πολιτική;
Νομίζω το γεγονός, ότι δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν έχουμε το δικαίωμα τελικά, όσοι έχουμε την δυνατότητα, να επιτρέψουμε τη συνέχιση της άλωσης που επιχειρείται τα τελευταία έτη από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της χώρας μας. Θεσμούς, οι οποίοι μας κράτησαν όρθιους διαχρονικά στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν συστατικά στοιχεία της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα. Ο θεσμός της οικογένειας, η θρησκεία και η πατρίδα μας, χτυπήθηκαν αλύπητα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο τίποτε άλλο. Θεωρώ πως όσοι αγαπούμε αυτόν τον τόπο αυτά τα στοιχεία οφείλουμε να τα σεβόμαστε, να αντιδράσουμε με όποιον τρόπο ο καθένας μας επιλέγει και μπορεί.

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την πολιτική;
Το 1998 κατήλθα για πρώτη φόρα ως υποψήφια Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον τότε υποψήφιο Νομάρχη κ. Κώστα Γεωργολιό και το 2002 εκλέχτηκα, ως η μοναδική γυναίκα Νομαρχιακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του τότε υποψηφίου Νομάρχη Ηλία Βλαχογιάννη. Διετέλεσα Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος της Αστυνομικής Επιτροπής και του Πολιτιστικού Οργανισμού. Συμμετείχα και συμμετέχω μέχρι και σήμερα σε πληθώρα συνεδρίων, ημερίδων, συνδιασκέψεων, σεμιναρίων και εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παράταξή μου με τίμησε τρεις συνεχόμενες φορές, καθώς με συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά της στις βουλευτικές εκλογές των ετών 2004, 2007 και 2009. Οι πολίτες των Τρικάλων με τίμησαν και τις τρεις φορές με την ψήφο τους και με τοποθέτησαν στη θέση της πρώτης επιλαχούσας.

Όπως πάρα πολλοί συμπολίτες μας έτσι και εσείς, ζείτε καθημερινά την απελπισία και την αγανάκτηση για την πορεία της χώρας μας. Ποια πιστεύετε πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία χρειάζονται άμεσα λύση;
Οι στόχοι οι δικοί μου και γενικότερα της Νέας Δημοκρατίας μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, είναι πολύ συγκεκριμένοι, αναφέρονται αναλυτικά στο πρόγραμμά της παράταξης και θεωρώ πως καλύπτουν όλα τα μείζονα προβλήματα του τόπου μας.
1) Η προστασία της στέγης του Έλληνα πολίτη και γενικότερα της περιουσίας του.
2) Η αντιμετώπιση της ανεργίας και δη των νέων.
3) Η ενίσχυση του εισοδήματος και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης.
4) Η εδραίωση της ασφάλειας στο σπίτι, το σχολείο, την πόλη και την Πατρίδα μας.
5) Ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
6) Η αναβάθμιση της υγείας μας.
7) Η ανασυγκρότηση του Δημοσίου Τομέα.
8) Η ενίσχυση των αδυνάμων.
9) Η προστασία του περιβάλλοντος.
10) Και βέβαια η εξισορρόπηση της εργασίας και της προσωπικής ζωής με ενίσχυση του εισοδήματος του κάθε πολίτη.
Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες πάνω, στους οποίους θέλει να κινηθεί η παράταξή μας, αμέσως από την επόμενη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις…

Πέρα από το πολιτικό πλαίσιο -ως εργαζόμενη μητέρα που τα τελευταία χρόνια ζει καθημερινά τα προβλήματα και τα άγχη του αύριο όπως όλοι μας- ποια θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντάμε σήμερα;
Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί μου εάν πω, πως πράγματι ερχόμαστε τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με ένα κράτος που μάλλον δουλεύει τους πολίτες του παρά δουλεύει για τους πολίτες του…
Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει γρήγορα!
Χρειαζόμαστε ένα κράτος λιτό και αποτελεσματικό, που μπορεί να ξοδεύει λιγότερα και να προσφέρει πολύ περισσότερα στους πολίτες του. Ένα κράτος που να προάγει την ευημερία του συνόλου των πολιτών και όχι κάποιων επίλεκτων προνομιούχων ομάδων. Η ύπαρξη αναξιοκρατίας, η ανυπαρξία της όποιας αξιολόγησης σε οποιονδήποτε τομέα του δημοσίου, η αδιαφάνεια σε διαδικασίες, ο μη εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η ανυπαρξία δομών και θεσμών στήριξης για τους νέους, τις εργαζόμενες γυναίκες, τις μητέρες, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις ευπαθείς ομάδες, τα άτομα με ειδικές δεξιότητες κ.λπ. είναι μερικές μόνο από τις παγιωμένες παθογένειες του Ελληνικού Κράτους που πρέπει σύντομα να αλλάξουν.

Τέλος, θα θέλαμε να σας κάνουμε ακόμη μια ερώτηση…
Υπάρχει κάτι που θεωρείτε απαράδεκτο ή ίσως και ανήθικο για έναν εκπρόσωπο του λαού;

Θεωρώ απαράδεκτο και ταυτόχρονα ανήθικο για οποιονδήποτε άνθρωπο, πολύ περισσότερο για έναν πολιτικό, όταν αντί του ήθους, της αρετής και της εντιμότητας που πρέπει να τον χαρακτηρίζει, διολισθαίνει σε έναν χυδαίο πολιτικό τυχοδιωκτισμό και ακροβατισμό που οδηγεί τελικά τις ανθρώπινες κοινωνίες σε μια ηθική, πολιτική και κοινωνική παρακμή.
Το ψεύδος, η εξαπάτηση, η υποκρισία, ο εκβιασμός, η εκμετάλλευση και γενικότερα η καταπάτηση όλων των στοιχειωδών αρχών και κανόνων της χρηστής διοίκησης και της αξιοπρεπούς συμπεριφοράς του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, αποτελούν κατά την ταπεινή μου άποψη, τα κύρια χαρακτηριστικά μιας ανήθικης προσωπικότητας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΒΑΤΖΙΚΟΥ
ΡΟΥΧΑ: BOUTIQUE M&M

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

1 σχόλιο

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *