Συνταγές

Ζέα, μια «μυστική» υπερτροφή! Χρησιμοποιήστε και εσείς σιτάρι και αλεύρι Ζέας…

Συντάκτης  | 

ΖέαΖέα, το δίκκοκο σιτάρι που έχει επιστρέψει δυναμικά στις διατροφικές μας συνήθειες. Είναι γεγονός ότι αποτελούσε βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων λόγω της υψηλής του διατροφικής περιοκτικότητας σε συστατικά εξαιρετικά ευεργετικά για τον οργανισμό. Η καλλιέργειά της ήταν τόσο μεγάλη όπου… γίνονταν ακόμη και εξαγωγές από το λιμάνι του Πειραιά και την περιοχή τη «Μαρίνα Ζέας», από όπου πήρε και το όνομά της.

 

Η ζέα στην αρχαιότητα

Το σιτάρι ζέας είναι ένα από τα πιο ευεργετικά σιτηρά που έχει να επιδείξει η Μεσογειακή διατροφή, είναι εξαιρετικά εύκολο να καλλιεργηθεί ακόμα και σε άγονα εδάφη ή και σε πετρώδεις περιοχές έως και 1.500 μέτρα υψόμετρο, ενώ το κυριότερο είναι ότι η καλλιέργειά του δεν απαιτεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Για τον παραπάνω λόγο αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εξαιρετικά φιλικό και ευεργετικό στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θεωρείται και βιολογικό προϊόν.

Καλλιέργεια ζέαςΔεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στους περισσότερους φούρνους τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον το αλεύρι Ζέας για την παραγωγή σιταριού και όλο και περισσότερο προτιμάται συγκριτικά με το ψωμί από σιτάρι, λόγω των ευεργετικών του συστατικών για την υγεία του οργανισμού.
Αναλυτικότερα, το βασικό του πλεονέκτημα συγκριτικά με το κλασικό σιτάρι είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη. Η γλουτένη ουσιαστικά είναι ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης το οποίο βρίσκεται σε κάθε τροφή που περιέχει δημητριακά, επομένως αντιλαμβάνεστε ότι η ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια που φυσιολογικά πρέπει να καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός, για αυτό το λόγο και παρατηρούνται πιο συχνά γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η γλουτένη έχει «κατηγορηθεί» και για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ζέα

Είναι αλήθεια ότι το σιτάρι και το αλεύρι Ζέας περιέχουν γλουτένη, ωστόσο σε πολύ μικρότερη ποσότητα συγκριτικά με το κλασικό σιτάρι, για αυτό και θεωρείται πιο υγιεινό τρόφιμο για τον οργανισμό. Ανάμεσα στις άλλες ευεργετικές ιδιότητες που έχει το αλεύρι και το σιτάρι Ζέας είναι ότι:

  • Σε μορφή ζυμαρικών έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο ενεργοποιεί τη διαδικασία του μεταβολισμού και είναι πιο διατροφικό προιόν.
  • Περιέχει λυσίνη, μια ουσία που βοηθάει πολύ στην διαδικασία της πέψης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες.

Επισκεφθείτε το ola-bio.gr και βρείτε μία μεγάλη ποικιλία σε βιολογικά προϊόντα και υπερτροφές που θα γεμίσουν τα ράφια της κουζίνας με υγεία και ευεξία!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *