Τέχνη & Πολιτισμός

«Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ ταξιδεύει στην Ελλάδα

Συντάκτης  | 

Το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος» ταξιδεύει στην Ελλάδα με την σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη.

 H εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζει, το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος», του Σεργκέι Προκόφιεφ. Με τον Χρήστο Τριπόδη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και 7 μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά ζωντανά επί σκηνής. Η παράσταση «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια διαφορετική θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού. Η παράσταση έχει στοιχεία χοροκίνησης, τραγουδιών βασισμένων στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών. Όλα αυτά έχουν στόχο την καλύτερη πρόσληψη της μουσικής και των μουσικών οργάνων από τα παιδιά, μέσω της θεατρικής παράστασης.

Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών!

Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. “Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…” σημειώνει ο Προκόφιεφ.

Έτσι λοιπόν, δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου. Ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική απλή και κατανοητή μουσική, που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά του μουσικού του ύφους.


Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία. Το κείμενο του γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη.

«Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι…
Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι.
Μέχρι βέβαια τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους.

Η συντροφιά του παράξενη! Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος!!! Όμως, όταν αποφασίσει να επιτεθεί, ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα. Θα σώσει άραγε ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποια θα είναι τώρα η μοίρα του που έφτασαν οι κυνηγοί;»

Παραστάσεις

Κυρ. 17/10, 11:30 & 17:00

Κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ – Κόρινθος

Σαβ. 23/10, 17:00 & 18:30

Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων – Τρίκαλα

Κυρ. 24/10, 11:30 & 17:00

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας – Καρδίτσα

Κυρ. 31/10, 17:30 & 19:00

Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου – Καλαμάτα, Μεσσηνία

 Διάρκεια παράστασης: 60’ (χωρίς διάλειμμα)

Οι παραστάσεις και οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος, λόγω των συνθηκών, θα ανακοινώνεται στην σελίδα της ΜΕΘΕΞΙΣ 

Συντελεστές

Συνθέτης/Συγγραφέας: Σεργκέι Προκόφιεφ

Θεατρική Διασκευή/Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Αγοράς

Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου

Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση

Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης

Πρωταγωνιστούν

Χρήστος Τριπόδης

Μάριος Ιβάν Παπούλιας              (Ενορχήστρωση – Βιολί)

Θοδωρής Πιστόλας                       (Τενόρο σαξόφωνο)

Δέσποινα Σπανού                          (Βιολοντσέλο)

Δήμητρα Χανιαλάκη                     (Φλάουτο)

Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός    (Πιάνο-Πλήκτρα-Κρουστά)

Χορεύουν

Χριστίνα Μπίτου

Αριάννα Ζαρμακούπη                                       

Παραγωγή

(Παιδική Σκηνή) ΕΘΠ «ΜΕΘΕΞΙΣ» Χρήστος Τριπόδης

Επικοινωνία: 210 7622034, 6943290294

Email: methexis.productions@gmail.com


Η παράσταση θα λειτουργήσει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας covid 19, με πληρότητα 50% και απαραίτητη την χρήση μάσκας καθώς και την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή νόσησης ή rapid test. Τα παιδάκια έως 12 ετών θα προσκομίσουν self test όπως ορίζει το ανάλογο ΦΕΚ. 

Να σημειώσουμε ότι σε όλα τα θέατρα που θα παρουσιαστεί η παράσταση, θα τηρούνται οι συγκεκριμένες οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να «παραμείνουμε όλοι ασφαλείς»!!!!


Η είσοδος επιτρέπεται:
– Στους ενήλικες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με Rapid Test (48 ωρών) ή pcr test(72 ωρών)
– Στα παιδιά έως 12 ετών με Self Test
– Σε παιδιά 12 έως 18 ετών με Rapid Test
– Απαραίτητη η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, την έξοδο αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.


Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!