Κατοικίδια & Ζώα

Σκύλος και θάλασσα: προετοιμαστείτε σωστά για τις βουτιές του σκύλου σας στην παραλία!

Συντάκτης  | 

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τι σημαίνει αυτό για τους περισσότερους; Αμέτρητες βουτιές στη θάλασσα! Είναι άραγε το ίδιο ενθουσιασμένος και ο σκύλος μας με αυτό; Δεν μένει παρά να το ανακαλύψετε!

Λίγο πολύ, όσοι έχετε σκύλο θα έχετε καταλάβει ποια είναι η σχέση του με το νερό κάθε φορά που θα τον βάζετε στη μπανιέρα για μπάνιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν γεννιούνται όλα τα σκυλιά με το όνειρο να γίνουν δεινοί κολυμβητές! Μερικά λατρεύουν το νερό και άλλα δεν θέλουν ούτε το πόδι τους να βρέχεται. Όσοι πάντως έχετε σκοπό να δοκιμάσετε να τον πάτε για κολύμπι θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη μια σειρά από κανόνες.
Πρώτα από όλα να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το  Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους, επομένως και στη θάλασσα, αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του. Επιπλέον στο άρθρο 230, παράγραφος Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50 έως 150 ευρώ πρόστιμο. Παρόλα αυτά η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.
Αφού λοιπόν είστε συμμορφωμένοι με τα παραπάνω ας δούμε πώς μπορείτε να κάνετε το σκύλο σας να αγαπήσει το μπάνιο στη θάλασσα όπως κι εσείς! Σε πρώτη  φάση πάρτε το σκύλο σας σε μία παραλία κι αφήστε τον να παίξει στην άμμο, χωρίς να τον πιέσετε να μπει στο νερό. Αφήστε τον ελεύθερο να παίξει με τα κύματα και να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό το νερό που βγαίνει προς τα έξω. Σε καμία περίπτωση μην τον αναγκάσετε να μπει στη θάλασσα, τραβώντας τον απ το λουρί ή πετώντας τον μέσα στο νερό. Εκεί να ξέρετε πως θα χάσετε κάθε ελπίδα να μπει μέσα στη θάλασσα και οι προσπάθειες σας θα ναυαγήσουν στο κενό. Απεναντίας μπείτε στη θάλασσα και καλέστε το σκύλο να έρθει προς τα εσάς ή πετάξτε στο νερό το αγαπημένο του μπαλάκι. Με παιχνίδι και ενθάρρυνση θα αρχίσει να μπαίνει στο νερό, μέχρι εκεί που θέλει και κάποια στιγμή θα μπει και πιο μέσα! Από τη στιγμή που θα μπει μέσα στη θάλασσα πρέπει να προσέξετε να μην πιει θαλασσινό νερό αφού μπορεί να προκαλέσει τοξική μόλυνση. Επιπλέον μην αφήνετε το σκύλο σας να κολυμπά για περισσότερο από 10 λεπτά γιατί κουράζεται περισσότερο από εσάς από την κίνηση μέσα στο νερό καθώς χρησιμοποιεί με την ίδια ένταση και ταυτόχρονα και τα τέσσερα μέλη του.
Να ξέρετε πως σημαντικά θα βοηθήσει ένα φουσκωτό σωσίβιο ώστε να μένει το κεφάλι του έξω από το νερό, όσο το κρατά με τα δόντια του. Ένα ανθεκτικό σωσίβιο όμως που δεν θα καταστραφεί με το πρώτο ελαφρύ δάγκωμα. Και πάμε στο κυριότερο. Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα ζώα το καλοκαίρι; Η θερμοπληξία ασφαλώς. Έχετε στη διάθεση σας άφθονο πόσιμο νερό και ομπρέλα για να τον προστατεύσετε από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου. Και αφού απολαύσατε μία υπέροχη μέρα στην παραλία, μην παραλείψετε φεύγοντας να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του από την άμμο. Κι ασφαλώς όταν επιστρέψετε σπίτι μην ξεχάσετε το βασικότερο, να τον ξεπλύνετε καλά από το θαλασσινό νερό.

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *