DIY

DIY – Σπιτικές λιαστές τομάτες

Συντάκτης  | 

Λιαστές τομάτεςΟι ντοματούλες μας είναι σε αφθονία τον Αύγουστο και ήρθε η ώρα εκτός από νοστιμότατες σαλάτες και γεμιστά να αποθηκεύσουμε κάποιες για το χειμώνα. Οι λιαστές τομάτες ,μια τεχνική που οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν τις τομάτες και να τις τρώνε τον χειμώνα, θεωρούνται πλέον γκουρμέ πιάτο.

Οι καλύτερες ντομάτες για λιαστές είναι τα ντοματίνια ή η ποιότητα pomodoro (πομοντόρια) που δεν έχουν πολύ ζουμί και έτσι δεν θα σας καθυστερήσουν.

Υλικά για 1 κιλό ντομάτες (πριν λιαστούν)

  • 3 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • τούλι ή τουλπάνι
  • σήτα ή τρυπητό ταψί

Για τη συντήρηση

  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. της σούπας ρίγανη αποξηραμένη
  • 4 κουτ. της σούπας βαλσαμικό ξίδι

Πλένετε και στεγνώνετε τις ντομάτες. Αν επιλέξετε ντοματίνια ή πομοντόρια κόψτε τες κάθετα στη μέση και αφαιρέστε τα σποράκια τους. Αν επιλέξετε μεγάλες κόψτε τες σε ροδέλες (περίπου 3 ροδέλες ανάλογα με το μέγεθος). Απλώστε τις σε μια επιφάνεια με σήτα (ώστε να αερίζονται από κάτω και να στραγγίζουν), πασπαλίστε με το αλάτι και τη ζάχαρη και σκεπάστε τες με το τούλι για να μην πάνε μύγες και έντομα. Πιάστε το τούλι με μανταλάκια για να μην το παίρνει ο αέρας.

Λιαστές ντομάτες 1
Επιλέξτε ένα σημείο όπου το βλέπει ο ήλιος όλη τη μέρα. Χρειάζονται περίπου 2-3 μέρες ανάλογα με το μέγεθος της τομάτας. Φροντίστε να φύγει όλη τους η υγρασία γιατί αλλιώς θα σαπίσουν.

Λιαστές ντομάτες 2
Στη συνέχεια βάλτε τες σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και προσθέστε το βασιλικό, τη ρίγανη, το βαλσαμικό ξύδι και το ελαιόλαδο. Μπορείτε να αλλάξετε τα μυρωδικά αναλόγως με τα γούστα σας, αντί για ξύδι μπορείτε να βάλετε 2 κουτ. σούπας πετιμέζι, να προσθέσετε αρμπαρόριζα, μπαχάρι ή σκόρδο.

Editor: Κατερίνα Π.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *