Σάλτσες & Σος
Σπιτική κέτσαπ με φρέσκα τοματίνια
Μερίδες: 2 μπουκάλια
Χρόνος προετοιμασίας: 20′
Υλικά
• 500 γρ τοματίνια, κομμένα στη μέση
• 500 γρ ντομάτες ψιλοκομμένες (κονσέρβα)
• 350ml κρύο νερό • 1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
• ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ μαραθόριζα καθαρισμένη και χοντροκομμένη
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• ½ φρέσκο κόκκινο τσίλι, χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένο (κόκκινη καυτερή πιπεριά)
• 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
• 1 κλωνάρι σέλινο χοντροκομμένο
• 200ml ξίδι από κόκκινο κρασί
• 70 γρ καστανή ζάχαρη
• Αλάτι
• 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα χοντρό πάτο ρίξτε το ελαιόλαδο, όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το τσίλι, το γαρίφαλο, το πιπέρι και μια πρέζα αλάτι. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε για 15΄μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέστε τις ντομάτες και 350ml κρύο νερό. Φέρεται σε σημείο βρασμού και σιγοβράστε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στην μισή ποσότητα. Ρίξτε το βασιλικό. Κατεβάστε την σάλτσα. Αφήστε για 15΄ και ρίξτε την στο μπλέντερ. Χτυπήστε ώστε να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Σε ένα σουρωτήρι αδειάστε 2 φορές την σάλτσα. Βάλτε τη σάλτσα σε ένα καθαρό μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτετε το ξίδι και τη ζάχαρη. Τοποθετήστε τη σάλτσα στη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώστε. Αδειάστε σε αποστειρωμένα μπουκάλια. Σφραγίστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Κρατάει για 6 μήνες και μπορείτε να την απολαύσετε σε μακαρονάδες και ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.
Editor: lekkas-giorgos.blogspot.gr