Γλυκά & Παγωτά
Τούρτα γενεθλίων με βουτυρόκρεμα και γκανάζ σοκολάτας
Σας αρέσει να φτιάχνετε τα γλυκά σας μόνοι σας; Σας αρέσουν οι ωραίες γεύσεις; Τι θα λέγατε λοιπόν και την τούρτα γενεθλίων σας ή του παιδιού σας να την δημιουργήσετε εσείς;
Ο Άκης Πετρετζίκης μας κάνει μια πολύ ωραία και νόστιμη πρόταση, ώστε να δημιουργήσουμε την δική μας τούρτα γενεθλίων!
Χρόνος εκτέλεσης: 40′ | Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20′ | Μερίδες: 25
Βαθμός δυσκολίας: 2
Συστατικά
Για τα παντεσπάνια
- 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη
- 8 αυγά μέτρια
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη βουτυρόκρεμα
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 750 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 75 γρ. γάλα πλήρες
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη γκανάς
- 200 γρ. κουβερτούρα κλασική
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη διακόσμηση
- 40 γρ. πολύχρωμα καραμελάκια
- 40 γρ. mini pretzels
- 2 marshmallows
- 1 γλειφιτζούρι
- 1 χωνάκι παγωτού
- 1 κεράκι
Εκτέλεση
Για τα παντεσπάνια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 4 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε από τον κάδο και αδειάζουμε το μείγμα στα ταψάκια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή.
Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω στη σχάρα, για περίπου 1 ώρα.
Για τη βουτυρόκρεμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό το βούτυρο να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη σε 2 δόσεις και μετά την πρώτη δόση ρίχνουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να πάρει πολύ όγκο. Είναι έτοιμο όταν η ζάχαρη έχει χαθεί σχεδόν μέσα στην κρέμα.
Μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα σε πέντε ίσα μέρη.
Για τη γκανάς
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να κοχλάζει.
Αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη σοκολάτα και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μια λεία γκανάς.
Για τη συναρμολόγηση
Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας το ένα από τα τρία παντεσπάνια.
Απλώνουμε με μια σπάτουλα το 1/5 από τη βουτυρόκρεμα.
Προσθέτουμε από πάνω άλλο ένα παντεσπάνι μας και απλώνουμε πάλι το 1/5 από τη βουτυρόκρεμα.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με το τρίτο και το τέταρτο παντεσπάνι.
Καλύπτουμε γύρω γύρω και πάνω με την βουτυρόκρεμα και κάνουμε λεία την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας ή ενός μαχαιριού.
Βοηθάει αν έχουμε την τούρτα πάνω σε μια ειδική βάση.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να σφίξει καλά η βουτυρόκρεμα.
Με το scoop παγωτού παίρνουμε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και σχηματίζουμε 3 μπάλες πάνω στην τούρτα.
Διακοσμούμε με διάφορα καραμελάκια, mini pretzel ή γλειφιτζούρια της αρεσκείας μας.
«Καπακώνουμε» τις μπάλες με ένα χωνάκι παγωτού.
Διακοσμούμε με τη γκανάζ, τοποθετούμε το κεράκι μας, και σερβίρουμε!
TIP
Είστε από τα άτομα που έχουν “καλλιτεχνικές” ανησυχίες και θέλετε η τούρτα που θα δημιουργήσετε να είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή; Δείτε εδώ μερικούς εντυπωσιακούς και εύκολους τρόπους για να δημιουργήσετε ένα… μικρό αριστούργημα.