Συνταγές
Νηστίσιμη μπουγάτσα
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Η παραδοσιακή και αγαπημένη όλων μπουγάτσα, γίνετε νηστίσιμη. Μια διαφορετική εκδοχή για ένα πεντανόστυμο γλυκό, ιδανικό για κάθε στιγμή!
Υλικά
• 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 λίτρο γάλα καρύδας
• 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• ξύσμα από 2 λεμόνια
• 30 γρ. μαργαρίνη
• 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
• 850 γρ. σφολιάτα
• 50 γρ. καρύδα τριμμένη
• ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
• άχνη ζάχαρη
• κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το γάλα καρύδας.
• Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
• Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να πήξει η κρέμα.
• Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και την αφήνουμε να κρυώσει.
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
• Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας μας και περνάμε απαλά με τον πλάστη για να ισιώσουν.
• Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα αντικολλητικό ταψί 25×32εκ. και στρώνουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να απλωθεί ομοιόμορφα.
• Μεταφέρουμε στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε για να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
• Ρίχνουμε την τριμμένη καρύδα και την κανέλα σε σκόνη. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και σκεπάζουμε τη γέμιση. Πιέζουμε τις άκρες για να ενωθούν τα δύο φύλλα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ψηλή σχάρα για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
• Μεταφέρουμε τη μπουγάτσα σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε κομμάτια.
• Ρίχνουμε άχνη ζάχαρη και κανέλα σε σκόνη.
Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook